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Subject:
Florida Retirement System, opting out of system

Mr. James G. Yaeger
Lee County Attorney

RE: COUNTIES—-COUNTY COMMISSIONERS-RETIREMENT-FLORIDA RETIREMENT
SYSTEM-authority of county commissioner to opt out of Florida Retirement System; authority of
county to contribute to private retirement fund for county commissioner.

QUESTION:

1. If a county commissioner opts-out of the Florida Retirement System pursuant to s. 121.051,
F.S. (1990 Supp.), may the public funds which were allocated to fund the commissioner's
retirement plan be used to fund a private retirement plan of the commissioner's choice?

2. If Question One is answered in the affirmative, would early vesting of benefits under a private
retirement plan violate ss. 145.011, 145.012, 145.031, 145.16, and 145.17, F.S., which prohibit
undue compensation.

SUMMARY:

1. In the event that a county commissioner chooses not to participate in the Florida Retirement
System, the county funds which were allocated to fund the employer's portion of the
commissioner's retirement plan may not be used to fund an alternative retirement plan.

2. In light of my answer to your first question, no answer to this question is necessary.
AS TO QUESTION 1:
Pursuant to s. 121.051(1)(a), F.S. (1990 Supp.), which prescribes compulsory participation in the

Florida Retirement System, "[t]he provisions of this law shall be compulsory as to all officers and
employees, except elected officers who meet the requirements of s. 121.052(3) ... ." (e.s.)

Section 121.052(3), F.S. (1990 Supp.), provides that:

"Effective July 1, 1990, participation in the Elected State and County Officers' Class shall be
compulsory for elected officers listed in paragraphs (2)(a)-(d) assuming office on or after said
date, unless the elected officer elects membership in another class or withdraws from the Florida
Retirement System as follows:
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(b)1. Any elected officer may elect to withdraw from participating in the Florida Retirement
System in any manner whatsoever. Upon assuming office, the member shall have a period of 6
months to notify the administrator of his decision to withdraw from the Florida Retirement System
altogether. Such election shall be made in writing and a copy shall be filed with the employer."

Thus, an elected county officer may elect to withdraw or opt-out of the Florida Retirement
System by following the procedure outlined in s. 121.052, F.S. (1990 Supp.).

In AGO 86-102 this office considered a similar question. As presented in that opinion, the Flagler
County attorney was deemed to be ineligible to participate in the state retirement system. The
primary issue presented for resolution was whether the county had the authority to provide as
compensation to its county attorney an amount equal to that which the county would have
contributed to the Florida State Retirement System on behalf of this individual. The opinion relied
on s. 125.01(1)(b), F.S., which authorized the county commission to “[p]rovide for the
prosecution and defense of legal causes in behalf of the county or state and retain counsel and
set their compensation.” (e.s.) Based on this statute the opinion concluded that the county could
pay its attorney an amount equal to the state retirement system as part of the attorney's total
compensation.

However, pursuant to s. 5(c), Art. Il, State Const., "[t]he . . . compensation . . . of . . . county
officers shall be fixed by law," i.e., a law (special or general) enacted by the State Legislature.[1]
As this office commented in AGO 81-7, "[s.] 5(c), Art. Il, State Const., makes no distinction
between 'county officers' of charter counties or those of noncharter counties; neither does it
distinguish between appointive or elective officers of a county, charter or noncharter." As that
opinion notes, "it appears that the Constitution requires that the compensation or salaries of all
county officers of all counties, charter or noncharter, 'shall be fixed by law.™[2] Thus, counties
have no independent authority to set the compensation of county officers.

Chapter 145, F.S., represents the Legislature's enabling scheme for the requirement in s. 5(c),
Art, Il, State Const. This chapter was enacted "to provide for the annual compensation and
method of payment for the several county officers named herein."[3]

Section 145.031, F.S., provides the compensation to be paid to members of the board of county
commissioners.[4] As with the salaries of other county officials prescribed in this chapter, the
salaries for county commissioners are based on the population of the county in which they
serve.[5] As discussed above, the moneys which are contributed to the state retirement system
by the county on behalf of an officer or employee represent a part of an official's total
compensation.

Thus, in the absence of specific statutory authority for a county's contribution to a private
retirement fund on behalf of a county commissioner, such a contribution would appear to be
additional, unauthorized compensation.[6] Because the compensation of a member of a board of
county commissioners must be fixed by general law and the range of such salary is prescribed
by s. 145.031(1), F.S., the payment of county funds into a private retirement fund not authorized
by general law is prohibited.[7]



AS TO QUESTION 2:
In light of my answer to your first question no response to Question Two is necessary.
Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

[1] See, e.g., Advisory Opinion to the Governor, 22 So.2d 398, 400 (Fla. 1945); and cf. Merriman
v. Hutchinson, 116 So. 271, (Fla. 1928).

[2] The issue in AGO 81-7 was whether a county charter could validly require that the salaries of
county officers be provided by ordinance as mandated by s. 125.83(4), F.S. While this office was
required to presume the validity of s. 125.83(4) F.S., the opinion concluded that it was doubtful
that a county home rule charter could provide that the salaries of all county officers be provided
by ordinance, or constitutionally delegate to the governing body of a home rule charter county
the power to fix by ordinance the compensation or salaries of all county officers.

[3] Section 145.011(1), F.S.

[4] Section 145.031(1), F.S., establishes county population groups based on county population
range and, then, establishes a base salary for each group. Additional compensation is made for
population increments over the minimum for each group.

[5] Id. And see 145.011(4), F.S.
[6] Cf. s. 145.131(3), F.S., which states that:

"All or any portion of the payment of the costs of life, health, accident, hospitalization, or annuity
insurance, as authorized in s. 112.08, for county officials and employees shall not be deemed to
be compensation within the purview of this chapter; and all payments previously made from
county funds for such purposes are hereby validated.”

Section 112.08, F.S. (1990 Supp.), authorizes counties to provide group insurance for its officers
and employees. Your question does not relate to county group insurance provided pursuant to
this statute.

[7] It is a well-recognized principle of statutory construction that the mention of one thing implies
the exclusion of another. Thus, when a statute enumerates the things upon which it is to operate,
or forbids certain things, it is ordinarily to be construed as excluding from its operation all things
not expressly mentioned. See Thayer v. State, 335 So.2d 815, 817 (Fla. 1976); Dobbs v. Sea
Isle Hotel, 56 So0.2d 341, 342 (Fla. 1952); Ideal Farms Drainage District v. Certain Lands, 19



S0.2d 234 (Fla. 1944.)



