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QUESTION:

Does the limitation in s. 125.0109, F.S., on "special fees" that may be imposed on family day
care homes apply only to those fees imposed in connection with a local zoning ordinance or to
any authorized fee?

SUMMARY:

The limitation in s. 125.0109, F.S., on "special fees" applies only to those fees imposed on family
day care homes in connection with a local zoning ordinance.

Section 402.313(1), F.S. (1990 Supp.), provides that family day care homes hall be licensed
under ss. 402.301-402.319, F.S., if:

"1) they are presently being licensed under an existing county licensing ordinance,
2) they are participating in the subsidized child care program, or
3) the board of county commissioners passes a resolution that family day care homes be
licensed."[1]

According to your letter, the Broward County Commission has enacted an ordinance for the
licensure and regulation of family day care homes operating within the county. The county acts
as the local licensing agency for the Department of Health and Rehabilitative Services and is
responsible for compliance and enforcement of the ordinance.[2]

A family day care home in Broward County, therefore, is required to comply with the standards
set forth in the ordinance and to pay an annual license fee of $25. In addition, family day care
homes are required to obtain an occupational license from the county. The fee for such
occupational license is $100 annually. A fire inspection fee is also imposed by the county for a
home located in the unincorporated areas of the county.

Pursuant to s. 205.031, F.S., counties are expressly authorized to levy an occupational license
tax for the privilege of engaging in or managing any business, profession, or occupation.[3] In
addition, s. 402.315(4), F.S., authorized a county to collect a fee for any license it issues
pursuant to s. 402.308, F.S.[4]
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Section 125.0109, F.S., however, provides:

"The operation of a residence as a family day care home, as defined by law, registered or
licensed with the Department of Health and Rehabilitative Services shall constitute a valid
residential use for purposes of any local zoning regulations; no such regulation shall require the
owner or operator of such family day care home to obtain any special exemption or use permit or
waiver, or to pay any special fee in excess of $50, to operate in an area zoned for residential
use." (e.s.)

In light of the above, you inquire whether the limitation on special fees contained in s. 125.0109,
F.S., precludes the county from imposing an occupational license tax or such other fees as may
be authorized by law on family day care homes in excess of $50.[5]

I would note that identical language to s. 125.0109, F.S., is contained in s. 166.0445, F.S.,
relating to municipalities. Thus, the comments expressed herein regarding s. 125.0109, F.S.,
would appear to be equally applicable to the interpretation of s. 166.0445, F.S.[6]

It is a rule of statutory construction that the language used in a statute should be considered in
its ordinary and grammatical sense.[7] Section 125.0109, F.S. (and s. 166.0445, F.S.) provides
that the operation of a family day care home constitutes a valid residential use for purposes of
local zoning regulations and that no such regulation shall require the owner or operator of a
family day care home to pay a special fee in excess of $50 to operate in an area zoned for
residential use.

The term "such" has been defined as "having a quality already or just specified--used to avoid
repetition of a descriptive term."[8] Thus, the prohibition against a regulation imposing a special
fee in excess of $50 for a family day care home to operate in a residential area refers to fees
imposed in relation to, or in connection with, local zoning regulations.

The legislative history surrounding the enactment of ss. 125.0109 and 166.0445, F.S., in 1986
indicates that the purpose of the legislation was to remedy a problem facing many operators of
family day care homes.[9] The previous year, the Legislature had enacted s. 402.313, F.S.,
requiring operators not subject to licensure by county ordinance or resolution to register with the
Department of Health and Rehabilitative Services.[10] By registering, operators had to face local
zoning restrictions which often compelled them to seek a waiver to operate or to discontinue
keeping children in their homes. Since zoning waivers were seldom granted, family day care
home operators were forced to choose between losing their livelihood by complying with the law
or operating illegally.[11]

With the enactment of ss. 125.0109 and 166.0445, F.S., the Legislature has restricted a local
government's authority to regulate the operation of family day care homes in residential areas
through zoning. The operation of family day care homes is statutorily declared to be a valid
residential use under a county's (or municipality's) zoning regulations.

Thus, counties (and municipalities) would appear to be precluded from prohibiting family day
care homes from operating in residential areas under their zoning regulations. Counties (and
municipalities) may not require such homes to obtain a special exemption, use permit, or waiver



from their zoning regulations in order to operate in residential areas. While the statute appears to
recognize that zoning regulations may impose a "special fee" in order to operate a family day
care home in a residential area, such a fee may not exceed $50.[12]

Thus, I am of the opinion that s. 125.0109, F.S., seeks to ensure that family day care homes
may be operated in areas zoned for residential use and that any fee imposed by a zoning
regulation relating to such use not exceed $50. The limitation on "special fees" in s. 125.0109,
F.S., therefore, applies to those fees which may be imposed in relation to, or in connection with,
a local zoning ordinance and not to other fees which may lawfully be imposed by the local
government.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

----------------------------------------------------

[1] See s. 402.302(5), F.S. (1990 Supp.), defining "[f]amily day care home" to mean an occupied
residence in which child care is regularly provided for children and which receives a payment,
fee, or grant for any of the children receiving care, whether or not operated for profit. A family
day care home shall be allowed to care for one of the following groups of children:

"(a) A family day care home may care for a maximum of five preschool children from more than
one unrelated family and a maximum of five elementary school siblings of the preschool children
in care after school hours. The maximum number of five preschool children includes preschool
children in the home and preschool children received for day care who are not related to the
resident caregiver. The total number of children in the home may not exceed ten under this
paragraph.

(b) When the home is licensed and provisions are made for substitute care, a family day care
home may care for a maximum of five preschool children from more than one unrelated family, a
maximum of three elementary school siblings of the preschool children in care after school
hours, and a maximum of two elementary school children unrelated to the preschool children in
care after school hours. The maximum of five preschool children includes preschool children in
the home and preschool children received for day care who are not related to the resident
caregiver. The total number of children in the home may not exceed ten under this paragraph.

(c) When the home is licensed and provisions are made for substitute care, a family day care
may care for a maximum of seven elementary school children from more than one unrelated
family in care after school hours. Preschool children shall not be in care in the home. The total
number of elementary school children in the home may not exceed seven under this paragraph."

[2] See s. 402.302(9), F.S. (1990 Supp.), defining "[l]ocal licensing agency" to mean any agency
or individual designated by the county to license child care facilities. And see s. 402.308(4), F.S.,



relating to local administration of licensing.

[3] See s. 205.033, F.S., setting forth the conditions for such a levy. And see ss. 205.042 and
205.043, F.S., relating to the imposition of occupational taxes by a municipality.

[4] See s. 402.308(4), F.S., relating to licensing by local licensing agencies; and s. 402.315(4),
F.S., authorizing a county to collect a fee for any license it issues pursuant to s. 402.308. See
also s. 402.313(1), F.S., providing for the licensure of family day care homes pursuant to ss.
402.301-402.391, F.S. And see s. 402.308(5), F.S., relating to occupational licenses.

[5] See s. 402.315(4), F.S., authorizing a county to collect a fee for any license it issues pursuant
to s. 402.308, F.S.

[6] The provisions of Ch. 402, F.S., however, relate to the responsibilities of the county and the
Department of Health and Rehabilitative Services to license child care facilities and family day
care homes.

[7] Florida State Racing Commission v. Bourquardez, 42 So.2d 87 (Fla. 1949) (Legislature is
presumed to know meaning of words and rules of grammar; court is advised of Legislature's
intent by giving the generally accepted construction, not only of phraseology of act but to manner
in which it is punctuated); Clark v. Kreidt, 199 So. 333 (Fla. 1940).

[8] Webster's Third New International Dictionary Such p. 2283 (unabridged ed. 1981); Black's
Law Dictionary Such p. 1600 (4th rev. ed. 1968) (of that kind; a descriptive and relative word,
referring to the last antecedent).

[9] See CS/CS/HB 782, enacted as Ch. 86-87, Laws of Florida.

[10] See s. 28, Ch. 85-54, Laws of Florida, amending s. 402.313(1), F.S.

[11] See Department of Health and Rehabilitative Services Bill Analysis, HB 782, dated March
27, 1986; and see, Staff Analysis, Committee on Community Affairs, House of Representatives,
CS/CS/HB 782, dated June 19, 1986, stating:

"Once registered, family day providers are 'out in the open' and must comply with all local codes,
including zoning regulations. Many such codes and regulations ban any 'business activity' in
residential areas, and thereby threaten the existence of these homes."

[12] See Staff Analysis on CS/CS/HB 782, supra, which discusses the effect of the proposed
change, stating:

"Zoning regulations are forbidden which would require the owner or operator of a family day care
home to obtain any special exemption or special use permit, or to pay any special fee in excess
of $50, in order to operate a family day care home in an area zoned for residential use."

The staff analysis later notes that this provision limiting the special fee, "thereby allowing the
imposition of a fee of up to $50."


