Death Certificate/confidential information
Number: AGO 92-24

Date: January 04, 1996

Subject:
Death Certificate/confidential information

Mr. Victor J. Troiano
Attorney for Polk County Clerk of Circuit and County Courts

RE: CLERKS OF COURTS-DEATH CERTIFICATES—-COUNTIES—CIRCUIT COURTS—clerk of
court not authorized, absent court order, to record death certificates in the public records. s.
382.008, F.S.

QUESTION:

May the clerk of court record a copy of a death certificate in the official records when it contains
information made confidential by s. 382.008(6), F.S.?

SUMMARY:

Absent statutory authority or judicial direction, the clerk of court may not accept and record death
certificates into the official records.

Section 382.008(6), F.S., makes the cause-of-death section of all death records and the
parentage, marital status, and medical information included in all fetal death records confidential
and exempt from the disclosure provisions of s. 119.07(1), F.S., except as provided in s.
382.025(4), F.S. Section 382.025(4), F.S., allows a copy of the death certificate or fetal death
certificate, including the confidential portions, to be issued to specific individuals or entities, such
as the registrant's immediate family or guardian.[1] You state that the clerk of county and circuit
courts has been presented with official copies of death certificates which contain confidential
information to be recorded in the official records.

Pursuant to s. 28.222(1), F.S., "[t]he clerk of the circuit court shall be the recorder of all
instruments that he may be required or authorized by law to record in the county where he is
clerk.” Section 28.222(3), F.S., provides as follows:

"The clerk of the circuit court shall record the following kinds of instruments presented to him for
recording, upon payment of the service charges prescribed by law:

(a) Deeds, leases, bills of sale, agreements, mortgages, notices or claims of lien, notices of levy,
tax warrants, tax executions, and other instruments relating to the ownership, transfer, or
encumbrance of or claims against real or personal property or any interestinit. . ..

(b) Notices of lis pendens . . ..

(c) Judgments . . ..

(d) That portion of a certificate of discharge, separation, or service which indicates the character


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/death-certificateconfidential-information

of discharge, separation, or service of any citizen of this state with respect to the military, air, or
naval forces of the United States. . . .

(e) Notices of liens for taxes payable to the United States, and certificates discharging, partially
discharging, or releasing the liens, in accordance with the laws of the United States.

(f) Certified copies of petitions . . . commencing proceedings under the Bankruptcy Act of the
United States . . ..

(g9) Any other instruments required or authorized by law to be recorded." (e.s.)

The use of the term "shall" in a statute, in normal usage, connotes a mandatory action.[2]
Furthermore, the courts of this state have generally held that the clerk of the court acts in a
purely ministerial capacity as authorized by law and has no discretion to determine the
sufficiency of documents presented to him or her for filing.[3]

This office has concluded that if an instrument is entitled to be recorded, it must be recorded by
the clerk if it is properly executed and the clerk's fee is paid.[4] Thus, the clerk has no discretion
to refuse to record instruments which are entitled to be recorded by law.

This office also has stated, however, that the clerk of court may not accept for recording in the
official records any document which the law does not authorize or require him or her to record.

In AGO 90-69, this office was asked to address whether the clerk of court must record
documents not identified in s. 28.222, F.S., such as living wills, child custody agreements
between parties without court approval, foreign state birth certificates, foreign country birth
certificates and documents in a foreign language without an English translation. The opinion
addressed the limitation upon the authority of the clerk to perform only those duties authorized
by law and acknowledged the statutory direction that the clerk record "all instruments that he
may be required or authorized by law to record in the county where he is clerk." Based upon
these considerations, this office concluded that the clerk is not authorized to record any
document or instrument which is not specifically required or authorized to be recorded by s.
28.222, F.S., or by law.[5]

| have not found, nor have you directed my attention to, any statutory requirement or
authorization for the clerk of court to record death certificates.[6] Pursuant to s. 28.223, F.S., the
clerk of court is required to record certain probate documents, such as wills and codicils, orders
revoking the probate of any wills and codicils, letters of administration, orders affecting or
describing real property, final orders, and orders of final discharge filed in the clerk's office.
Section 28.223(1), F.S., states, however, that "[n]o other petitions, pleadings, papers, or other
orders relating to probate matters shall be recorded except on the written direction of the court.”
While a copy of an official record of the death of an individual must be filed in a probate court
file,[7] there is no authority, absent direction from the court, for the clerk to record a death
certificate in the official public records.[8]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General



[1] Included in those who may be provided official copies of death certificates containing
confidential portions are the representatives of the family or guardian, or any agency of the state
or United States for official purposes upon approval of the Department of Health and
Rehabilitative Services, or upon order of any court of competent jurisdiction.

[2] See, e.g., Neal v. Bryant, 149 So.2d 529 (Fla. 1962).

[3] See Ferlita v. State, 380 S0.2d 1118 (2 D.C.A. Fla., 1980). And see Pan American World
Airways v. Gregory, 96 So.2d 669 (3 D.C.A. Fla., 1957).

[4] See AGO 75-309 (clerk is required to record any deed properly executed upon proper
payment of the clerk's service charge if such deed is otherwise entitled to recordation under s.
28.222, F.S.). And see AGO 67-6 (clerk has no duty, responsibility or authority to examine an
instrument presented for filing to determine if the requisites of the Uniform Commercial Code
have been met except that statute requires clerk to insure that instrument contains a statement
to the effect that the documentary stamp tax has been paid).

[5] Compare, e.g., s. 28.223, F.S. (recording of all wills and codicils admitted to probate, orders
revoking the probate of wills and codicils, letters of administration, orders affecting or describing
real property, final orders, and orders of final discharge filed in his office); s. 28.29, F.S.
(recording of orders and judgments of the courts in the official records); s. 55.10, F.S. (liens on
real estate when a certified copy of a judgment, order, or decree is recorded in the official
records); s. 741.09, F.S. (recording of all marriage licenses issued).

[6] Section 382.008(1), F.S., requires a certificate of death or birth which occurs in this state to
be registered with the local registrar of the district in which the death or birth occurred.

[7] See s. 731.103, F.S., providing that an authenticated copy of a death certificate issued by an
official or agency of the place where the death purportedly occurred is prima facie proof of the
fact, place, date, and time of death and the identity of the decedent. And see Rule 5.205, Florida
Probate Rules, requiring that a copy of an official death certificate of the death of a decedent to
be filed by the personal representative, if any, or the petitioner.

[8] Cf. s. 28.2401(4), F.S., requiring the recording of all petitions opening and closing an estate;
petitions regarding real estate; and orders, letters, bonds, oaths, wills, proofs of wills, returns,
and such other papers as the judge shall deem advisable to record or that shall be required to be
recorded under the Florida Probate Law. None of the preceding documents, however, are
required to contain a copy of a death certificate.



