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Subject:
School board members retain copies of public records

Ms. Abbey G. Hairston
General Counsel
The School Board of Palm Beach County

RE: PUBLIC RECORDS-SCHOOL BOARDS—-PALM BEACH COUNTY=individual school board
members not required to maintain records which clerk of the school board as designated
custodian of such records maintains at school administrative officers. ss. 119.021, 119.07, Fla.
Stat.

QUESTION:

Must individual school board members retain copies of public records which are regularly
maintained in the course of business by the clerk of the school board in the school board
administrative offices?

SUMMARY:

Records which are regularly maintained by the clerk of the school board at the school board
administrative offices need not be additionally maintained by the individual school board
members.

Section 119.021, F.S., provides:

"The elected or appointed state, county, or municipal officer charged with the responsibility of
maintaining the office having public records, or his designee, shall be the custodian thereof."
(e.s.)

The statute's plain language requires the officer responsible for maintaining an office having
public records to be the custodian of records made or received in the course of official
business.[1] The public official, however, may designate a person to be the custodian of public
records held by the office.[2]

You state that most of the records made or received by the individual school board members are
duplicated and retained by the clerk of the school board. To the extent the clerk of the school
board has been designated the custodian of the records and the clerk maintains such records at
the school's administrative offices, there is no statutory requirement that the individual school
board member maintain duplicate records.
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Section 119.07(1), F.S., states:

"Every person who has custody of a public record shall permit the record to be inspected and
examined by any person desiring to do so, at any reasonable time, under reasonable conditions,
and under supervision by the custodian of the public record or his designee. . . ."

The custodian, therefore, may not restrict or circumvent a person's right of access to public
records. [3] Thus, the appointment of the clerk of the school board as custodian of the school
district's records may not be used to inhibit the public's right of access to such records.

Accordingly, while the individual school board members are responsible for maintaining the
public records of their individual office's, to the extent such records are maintained by the clerk of
the school board as the designated custodian, there is no statutory requirement that the records
also be maintained by the individual school board members.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

[1] Cf. Tober v. Sanchez, 417 So.2d 1053 (3 D.C.A. Fla., 1982) (director of county agency, as
officer charged by law with the responsibility of maintaining the office is custodian of records and
reports emanating from agency).

[2] Cf. Myakka Valley Ranches Imp. Assoc., Inc. v. City of Sarasota, Case No. 85-1248 CA-01
(12th Cir. Sarasota Co., May 22, 1985) (city must maintain within the city limits all nonexempt
public records or copies of such records) and Tober at 1054 (agency head may not avoid his
responsibility to maintain records by transferring documents to another agency or office).

[3] See AGO 75-50.



