
Resident group from adult RV park operate bingo 
Number: AGO 94-07

Date: August 23, 1995

Subject:
Resident group from adult RV park operate bingo

The Honorable Lee H. Cannon
Sheriff, Pasco County
8700 Citizen Drive
New Port Richey, Florida 34654

Dear Sheriff Cannon:

You ask the following questions:

1. May a resident group from an adult recreational vehicle park operate bingo for their residents
under section 849.0931(3), Florida Statutes, as long as all the proceeds are returned to the
players in the form of prizes?

2. Would any group or organization be entitled to conduct bingo under section 849.0931(3),
Florida Statutes, as long as they return all the proceeds in the form of prizes?

In sum:

1. A resident group from an adult recreational vehicle park has not been authorized by the
Legislature to operate bingo for their residents under section 849.0931(3), Florida Statutes, even
though all the proceeds are returned to the players in the form of prizes.

2. Section 849.0931(3), Florida Statutes, does not authorize a group or organization, except
those expressly specified therein, to conduct bingo games even though such group or
organization returns all the proceeds in the form of prizes.

As your questions are interrelated, they will be answered together.

Section 849.09, Florida Statutes, makes it unlawful for any person in this state to promote or
conduct a lottery for money or anything of value. Section 849.0931(2)(a), Florida Statutes,
however, provides:

"None of the provisions of this chapter shall be construed to prohibit or prevent charitable,
nonprofit, or veterans' organizations engaged in charitable, civic, community, benevolent,
religious, or scholastic works or other similar endeavors, which organizations have been in
existence and active for a period of 3 years or more, from conducting bingo games, provided the
entire proceeds derived from the conduct of such games, less actual business expenses for
articles designed for and essential to the operation, conduct, and playing of bingo, are donated
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by such organizations to the endeavors mentioned above. In no case may the net proceeds from
the conduct of such games be used for any other purpose whatsoever. The proceeds derived
from the conduct of bingo games shall not be considered solicitation of public donations."

In addition, section 849.0931, Florida Statutes, authorizes a condominium association, a mobile
home owners' association, or a group of residents of a mobile home park as defined in chapter
723, Florida Statutes to conduct bingo.[1] Such a right is conditioned upon the return of the net
proceeds from such games to players in the form of prizes after having deducted the actual
business expenses for such games for articles designed for and essential to the operation,
conduct and playing of bingo.[2] Any net proceeds remaining after paying prizes may be donated
to a charitable, nonprofit, or veterans' organization which is exempt from federal income tax
under s. 501(c) of the Internal Revenue Code to be used by such recipient organization's
charitable, civic, community, benevolent, religious, or scholastic works or similar activities or,
alternatively, to be used as specified in subsection (3).[3]

The term "mobile home park" is defined by section 723.003(6), Florida Statutes, to mean a use
of land in which lots or spaces are offered for rent or lease for the placement of mobile homes
and in which the primary use of the park is residential. The term "mobile home" is defined by
section 723.003(3), Florida Statutes, to expressly exclude structures originally sold as a
recreational vehicle. Thus, a group of residents from an adult recreational vehicle park would not
fall within the provisions of section 849.0931(4), Florida Statutes.

Since a group of residents from an adult recreational vehicle park would not appear to be an
organization authorized by either subsection (2) or (4) of section 849.0931, Florida Statutes, to
conduct bingo games, you ask whether the language in subsection (3) of the statute permits
such a group to run bingo games if all of the proceeds are returned to the players as prizes.

As noted above, section 849.0931(2)(a), Florida Statutes, authorizes a qualified charitable,
nonprofit, or veterans' organization to conduct bingo games for the purpose of raising money for
the broad categories of social endeavors set forth above.[4] Section 849.0931(3), Florida
Statutes, however, provides that "[i]f an organization is not engaged in efforts of the type set out
above, its right to conduct bingo games hereunder is conditioned upon the return of all the
proceeds from such games to the players in the form of prizes."[5]

Subsection (3) of the statute would, therefore, appear to permit a qualified charitable, nonprofit,
or veterans' organization to conduct bingo games even when not raising money for such
endeavors if all of the proceeds are returned to the players in the form of prizes.

Such an interpretation is consistent with that given by the courts to substantially the same
language contained in the predecessor statute, section 849.093, Florida Statutes 1991. Although
section 849.0931, Florida Statutes, has not been the subject of substantial review by the
appellate courts, the language of section 849.093, Florida Statutes 1991, has been interpreted.

The courts have stated that the effect of section 849.093, Florida Statutes 1991, was to remove
bingo from the prohibitions against gambling contained in chapter 849, Florida Statutes, provided
that the bingo is conducted by certain not-for-profit organizations in accordance with the terms
specified therein.[6] The language currently contained in section 849.0931(2)(a) and (3), Florida



Statutes, is substantially the same as that of former section 849.093(1) and (2), Florida Statutes
1991. In reviewing the former statute, The Supreme Court of Florida in Carroll v. State,[7]
considered the provisions of subsections (1) and (2) of section 849.093 and stated:

"Taken together, subsections (1) and (2) permit non-profit or veterans' organizations to conduct
bingo or guest games so long as the purpose is either to raise money for certain broad
categories of social welfare or for the pure recreation and enjoyment of their members."[8]

In light of the above, I am of the opinion that section 849.0931(3), Florida Statutes, does not
authorize any organization to conduct bingo games but rather permits a qualified charitable,
nonprofit, or veterans' organization to conduct such games for the recreation and enjoyment of
its members rather than to raise money provided that all of the proceeds to the players in the
form of prizes. Inasmuch as a group of residents of an adult recreational vehicle park is not
currently authorized to conduct bingo under section 849.0931(2)(a) or (4), Florida Statutes;
section 849.0931(3), Florida Statutes, would not authorize such group to conduct bingo games
even though all of the proceeds are returned to the players in the form of prizes.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-----------------------------------------------------------------

[1] See s. 849.0931(4), Fla. Stat. (1993).

[2] Id.

[3] Section 849.0931(4), Fla. Stat. (1993), requires that such charitable, nonprofit, or veterans'
organization receiving any net proceeds be exempt from federal income tax under s. 501(c) of
the Internal Revenue Code.

[4] See s. 849.0931(1)(c), Fla. Stat. (1993), defining "Charitable, nonprofit, or veterans'
organization" to mean an organization that has qualified for exemption from the federal income
tax as an exempt organization under s. 501(c) of the Internal Revenue Code of 1954 or s. 528 of
the Internal Revenue Code of 1986, as amended, that is engaged in charitable, civic,
community, benevolent, religious, or scholastic works or other similar activities; and which has
been in existence and active for a period of 3 years or more.

[5] Section 849.0931(3), Fla. Stat. (1993), further provides that if at the conclusion of play on any
day there remain proceeds which have not been paid out as prizes, the organization conducting
the game "shall at the next scheduled day of play conduct bingo games without charge to the
players and shall continue to do so until the proceeds carried over from the previous days played
have been exhausted." This provision, however, does not extend the limitation on the number of
prize or jackpot games allowed in one day provided for in s. 849.0931(5), Fla. Stat. (1993).



[6] See Perlman v. State, 269 So. 2d 385 (Fla. 4th DCA 1972) (only when bingo is conducted by
qualified operators and within certain statutory limits is the operation legal and immune from the
effects of the gambling chapter; bingo per se is not removed from the purview of the chapter).
And see Greater Loretta Improvement Association v. State ex rel. Boone, 234 So. 2d 665 (Fla.
1970).

[7] 361 So. 2d 144 (Fla. 1978).

[8] Id. at 146.


