
Imposition of monetary cap on items or services tax 
Number: AGO 94-76

Date: August 23, 1995

Subject:
Imposition of monetary cap on items or services tax

Mr. Paul R. Gougelman, III
Town of Melbourne Beach Attorney
1825 South Riverview Drive
Melbourne, Florida 32901

RE: MUNICIPALITIES--TAXATION--PUBLIC SERVICE TAX--imposition of monetary cap on
items or services tax by municipality, unauthorized; tax imposed may be less than ten percent. s.
166.231, Fla. Stat.

Dear Mr. Gougelman:

On behalf of the Town of Melbourne Beach, you ask substantially the following questions:

1. Does section 166.231, Florida Statutes, permit the town to impose a utility tax on the purchase
of electricity, metered or bottled gas, and telecommunication services at a rate of 6.65 percent of
the monthly utility charge or not more than $1.60 per month per utility charge, whichever is less?

2. Does section 166.231, Florida Statutes, permit the town to assess utility taxes at a percentage
less than the 10 percent rate referenced in the statute without a cap on the dollar amount to be
paid by the consumer/utility?

In sum:

1. While section 166.231, Florida Statutes, permits the town to assess utility taxes on the
purchase of electricity, metered or bottled gas and telecommunication services at a percentage
less than the 10 percent rate referenced in the statute, it does not permit the town to place a cap
on the dollar amount that may be taxed, creating an exemption from such taxes that exceed
$1.60 per month per utility charge.

2. Section 166.231, Florida Statutes, permits the town to assess utility taxes at a percentage less
than the 10 percent rate referenced in the statute without a cap on the dollar amount to be paid
by the consumer/utility.

Section 166.231, Florida Statutes, authorizes municipalities to levy a public service tax on the
purchase of electricity, metered or bottled gas, and water service, as well as telecommunication
services.[1] Subsection (1)(a) of section 166.231 provides in part:

"The tax shall be levied only upon purchases within the municipality and shall not exceed 10
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percent of the payments received by the seller of the taxable item from the purchaser for the
purchase of such service."

Subsection (9)(a) of the statute also imposes a cap on the purchase of telecommunications
services by providing that a municipality may levy a tax on telecommunications services as
defined in section 203.012(3), Florida Statutes,[2]

"(a)1. Only upon purchases within the municipality of local telephone service as defined in s.
203.012(3) at a rate not to exceed 10 percent of the monthly recurring customer service charges,
. . .;[3] or

2. Only upon purchases within the municipality of telecommunications service which originates
and terminates in this state at a rate not to exceed 7 percent of the total amount charge for any
telecommunications service provided within the municipality or, if the location of the
telecommunications service provided cannot be determined, the total amount billed for such
telecommunications service to a telephone or telephone number, a telecommunications number
or device, or a customers' billing address located within the municipality . . . ."[4]

In Attorney General Opinion 87-45 this office considered whether a municipality levying a public
service tax could provide a maximum tax of $25 per monthly billing of each taxable item or
service of electricity, bottled or metered gas, fuel oil and telegraph services. As recognized in
that opinion, the origin of a municipality's taxing power is found in section 1(a) and (9) of Article
VII, Florida Constitution, rather than the home rule powers of Article VIII, section 2(b), Florida
Constitution. A municipality, therefore, in exercising its taxing power, is limited to that taxing
power expressly or by necessary implication conferred. Without legislative authorization, a
municipality may not contract away its power to impose taxes or alter the provisions of general
law providing for the imposition of taxes.[5]

Section 166.231, Florida Statutes, sets forth several exceptions to the tax. The statute, among
other things, specifically authorizes a municipality to exempt from taxation any amount up to and
including the first 500 kilowatts of electricity purchased per month for residential use.[6]
However, the taxing scheme set forth in your letter, instead of exempting the first 500 kilowatts of
residential use, would actually provide an exemption for all use over a certain amount.

As stated in Attorney General Opinion 87-45, the exemptions set forth in section 166.231 do not
provide a dollar amount tax cap on the public service tax.[7] Thus, under the well-established
rule of statutory construction that the express mention of one thing in a statute implies the
exclusion of another, a municipality is not authorized to exempt from taxation that portion of the
service generating a tax in excess of a stated dollar amount.

Accordingly, I am of the opinion that section 166.231, Florida Statutes, does not permit the town
to impose a utility tax on the purchase of electricity, metered or bottled gas, and
telecommunication services at a rate of 6.65 percent of the monthly utility charge or not more
than $1.60 per month per utility charge, whichever is less.

Question Two



Section 166.231, Florida Statutes, authorizes the imposition of the public service tax which "shall
not exceed 10 percent of the payments received by the seller of the taxable item from the
purchaser for the purchase of such service." (e.s.) The plain language of the statute does not set
the tax but rather places a percentage rate cap on the tax. [8] Accordingly, it appears that
section 166.231, Florida Statutes, permits the town to assess utility taxes at a percentage less
than the 10 percent rate referenced in the statute without a cap on the dollar amount to be paid
by the consumer/utility.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

---------------------------------------------------------------

[1] See s. 166.231(1)(a) and (9), Florida Statutes.

[2] Section 203.012(5), Florida Statutes, defines the term "telecommunication service" to mean:

"(a) Local telephone service, toll telephone service, telegram or telegraph service, teletypewriter
or computer exchange service, or private communication service; or

(b) Cellular mobile telephone or telecommunication service; or specialized mobile radio, and
pagers and paging service, including but not limited to 'beepers' and any other form of mobile
and portable one-way or two-way communication; but does not include services or equipment
incidental to telecommunication services enumerated in this paragraph such as maintenance of
customer premises equipment, whether owned by the customer or not, or equipment sales or
rental for which charges are separately stated, itemized, or described on the bill, invoice, or other
tangible evidence of the provision of such service."

[3] The statute excludes public telephone charges collected on site, access charges, and any
customer access line charges paid to a local telephone company.

[4] Excluded are public telephone charges collected on site, charges for any foreign exchange
service or any private line service except when such services are used or sold as a substitute for
any telephone company switched service or dedicated facility by which a telephone company
provides a communication path, access charges and any customer access line charges paid to a
local telephone company.

[5] See Eastern Shores v. City of North Miami Beach, 363 So. 2d 321, 323 (Fla. 1978).

[6] Section 166.321(3), Florida Statutes.

[7] And see Op. Att'y Gen. Fla. 89-11 (1989), in which this office stated that the City of Groveland
was not authorized to establish a cap which would exempt from taxation that portion of the



service generating tax revenue in excess of a maximum monetary cap.

[8] See Webster's Third New International Dictionary Exceed p.. 791 (unabridged ed. 1981) (to
go beyond). And see Green v. State, 604 So. 2d 471 (Fla. 1992) (statutory language must be
given its plain and ordinary meaning, unless words are defined in statute or by clear intent of the
Legislature).


