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Subject:

Municipality's auth. re proposed landscape plans

Mr. Roger Carlton

City Manager of Miami Beach
1700 Convention Center Drive
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RE: MUNICIPALITIES--LANDSCAPE ARCHITECTURE--ARCHITECTURE—- ENGINEERING--
ZONING--LAND USE REGULATION--municipality's authority to require proposed landscape
plans to be signed and sealed by a registered landscape architect. ss. 481.301, 481.231, and
471.037, F.S.

Dear Mr. Carlton:
On behalf of the City of Miami Beach, you ask substantially the following question:

May a municipality require that proposed landscape plans, exclusive of those for single family
residences, be signed and sealed by a registered landscape architect?

In sum:

A municipality may require that proposed landscape plans be signed and sealed by a registered
landscape architect only to the extent that such a requirement does not conflict with state law
authorizing architects and engineers to perform services that may fall within the scope of those
provided by landscape architects.

You state that the City of Miami Beach is contemplating revising its landscape code provisions to
require that proposed landscape plans, excluding those for single family residences, be signed
and sealed by a registered landscape architect. The question has been raised, however,
whether architects or engineers are authorized by state law to provide landscape architectural
services incidental to performing their professional services, and, therefore, may not be
precluded by a local ordinance from rendering such services under the above-described
circumstances.

Municipalities have been granted broad home rule powers to exercise any power for municipal
purposes except when expressly prohibited by law.[1] Moreover, by enactment of the Local
Government Comprehensive Planning and Land Development Regulation Act,[2] the Legislature
has provided the "necessary statutory direction and basis for municipal and county officials to
carry out their comprehensive planning and land development regulation powers, duties, and
responsibilities.” This office has stated that a municipality may exercise its home rule powers for
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zoning, subdivision, and planning regulations, provided such regulations are consistent with the
requirements of the planning and land development act.[3]

It is well settled that municipal ordinances are inferior to state statutes and, as such, they may
not prohibit that which is allowed nor allow that which is prohibited by state law.[4] Accordingly,
absent an express constitutional or statutory prohibition, a municipality may exercise its home
rule powers to require that proposed landscape plans be signed and sealed by a landscape
architect to the extent such a requirement does not conflict with state law.

In section 481.301, Florida Statutes, the Legislature recognizes that the regulation of landscape
architecture is necessary

"to assure competent landscape planning and design of public and private environments,
prevention of contamination of water supplies, barrier-free public and private spaces,
conservation of natural resources through proper land and water management practices,
prevention of erosion, energy conservation, functional and aesthetically pleasing environmental
contributions to man's psychological and sociological well-being, and an enhancement of the
quality of life in a safe and healthy environment and to assure the highest possible quality of the
practice of landscape architecture in this state.”

The term "landscape architecture” is defined to be "professional services," including but not
limited to, the following:

"(a) Consultation, investigation, research, planning, design, preparation of drawings,
specifications, contract documents and reports, responsible construction supervision, or
landscape management in connection with the planning and development of land and incidental
water areas, including the use of Xeriscape as defined in s. 373.185, where, and to the extent
that, the dominant purpose of such services or creative works is the preservation, conservation,
enhancement, or determination of proper land uses, natural land features, ground cover and
plantings, or naturalistic and aesthetic values;

(b) The determination of settings, grounds, and approaches for and the siting of buildings and
structures, outdoor areas, or other improvements;

(c) The settings of grades, shaping and contouring of land and water forms, determination of
drainage, and provision for storm drainage and irrigation systems where such systems are
necessary to the purposes outlined herein; and

(d) The design of such tangible objects and features as are necessary to the purpose outlined
herein."[5]

Thus, any person engaging in any of the above-cited activities must be licensed as provided in
Part Il, Chapter 481, Florida Statutes. However, there is a specific exception from the licensure
requirement for any general contractor certified or registered pursuant to Chapter 489, Florida
Statutes, when negotiating for or performing services under a design-build project, as long as the
landscape architectural services offered or rendered in connection with the contract are offered
and rendered by a landscape architect, an architect, or an engineer.[6]

This exception would protect a general contractor who is providing landscape architecture
services as a component of a design-build project from charges of unlicensed practice of



landscape architecture under the provisions of Part Il, Chapter 481, Florida Statutes. However,
the statute's recognition that there are instances in which a licensed architect or a licensed
engineer may provide landscape architecture services under a design-build project does not
constitute an exclusive prohibition against a municipality requiring that landscape plans be
signed and sealed by a licensed landscape architect. This conclusion is reinforced by section
481.231(1), Florida Statutes, stating:

"Nothing in this part shall be construed to repeal, amend, limit, or otherwise affect any specific
provision of any local building code or zoning law or ordinance that has been duly adopted, now
or hereafter enacted, which is more restrictive, with respect to the services of registered
architects or registered interior designers, than the provisions of this part."[7] (e.s.)

Section 471.037(1), Florida Statutes, contains a substantially similar provision applicable to local
laws affecting the services of registered engineers.[8]

This office in Attorney General Opinion 73-263 (interpreting the predecessor statutes to section
481.231 and section 471.037, Florida Statutes) concluded that a local government's building
code could be more restrictive with respect to the services provided by registered architects and
registered engineers, only to the extent that the provisions thereof are not in conflict with general
law regulating such professions and do not operate to deny any rights granted to such a
profession by the licensing statute. Thus, in the case of a statutory exemption from the licensure
requirements for an architect or engineer for a specified project, the city could not require such
licensure before issuing a building permit. However, this does not preclude the city from
requiring the project to meet the building and safety standards that would otherwise be
applicable.[9]

A municipal code requiring that proposed landscape plans, exclusive of those for single family
residential projects, be signed and sealed by a registered landscape architect would not appear
to conflict with the statutory licensing provisions governing landscape architecture. To the extent
such a requirement precludes architects or engineers from providing services they are statutorily
authorized to perform, however, the code would be unenforceable as in conflict with state law.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

[1] See section 2(b), Art. VIII, State Const. and section 166.021(1), Fla. Stat. (1993) and section
166.021(3), Fla. Stat. (1993), providing:

"The Legislature recognizes that pursuant to the grant of power set forth in s. 2(b), Art. VIII of the
State Constitution, the legislative body of each municipality has the power to enact legislation
concerning any subject matter upon which the state Legislature may act, except:



(a) The subjects of annexation, merger, and exercise of extraterritorial power, which require
general or special law pursuant to s. 2(c), Art. VIl of the State Constitution;

(b) Any subject expressly prohibited by the constitution;

(c) Any subject expressly preempted to state or county government by the constitution or by
general law; and

(d) Any subject preempted to a county pursuant to a county charter adopted under the authority
of ss. 1(g), 3, and 6(e), Art. VIII of the State Constitution.”

[2] Sections 163.3161-163.3215, Fla. Stat. (1993).
[3] See Ops. Att'y Gen. Fla. 89-51 (1989), 87-20 (1987), 86-34 (1986), and 85-71 (1985).

[4] See Rinzler v. Carson, 262 So. 2d 661, 663 (Fla. 1972) (a municipality cannot forbid what the
Legislature has expressly licensed, authorized or required, nor may it authorize what the
Legislature has expressly forbidden).

[5] Section 481.303(6), Fla. Stat. (1993).
[6] Section 481.329(3), Fla. Stat. (1993).

[7] This statutory provision recognizes that a building code adopted by a local government may
have more stringent standards regarding the sealing of certain structures by a licensed architect,
even though the design of such structures is exempted from the provisions of the architects' or
engineers' practice acts. Applying this observation to the instant situation, the conclusion
contained herein should not be interpreted to prohibit terms of a minimum state building code
that may require the seal of a licensed architect or engineer on a certain structure, even though
the design of such structure does not require licensure under the architects' or engineers'
practice acts.

[8] Section 471.037(1), Fla. Stat. (1993) stating:

"Nothing contained in ss. 471.001-471.037 shall be construed to repeal, amend, limit, or
otherwise affect any local building code or zoning law or ordinance, now or hereafter enacted,
which is more restrictive with respect to the services of registered engineers than the provisions
of ss. 471.001-471.037."

[9] See, e.g., Op. Att'y Gen. Fla. 94-84 (1994) (county may not limit the owner/builder exception
for construction of single family homes, but may regulate the quality and character of the work
performed by the owner/builder to assure compliance with state and local building laws).



