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Subject:
Disconnect/water service would disable fire protection

Mr. Geoffrey B. Dobson
St. Augustine City Attorney
66 Cuna Street, Suite B
St. Augustine, Florida 32084

RE: FIRE SAFETY–MUNICIPALITIES--PUBLIC UTILITIES--municipality may not disconnect
water service, absent a court order, such that preengineered fire protection system would be
disabled. s. 633.171, F.S.

Dear Mr. Dobson:

You ask substantially the following question:

Does section 633.171(2)(a), Florida Statutes, preclude a city from disconnecting water service to
a consumer for nonpayment when the building to which service is provided has a preengineered
fire protection system?

In sum:

Section 633.171(2)(a), Florida Statutes, operates to preclude a city, absent a court order, from
disconnecting water service to a preengineered fire protection system required by statute or rule
when to do so would render such system inoperative.

You state that the City of St. Augustine owns the local water utility service. Pursuant to section
180.13, Florida Statutes, the governing body of a municipality may establish just and equitable
rates to be paid to the municipality for the use of a utility by each person, firm or corporation
whose premises are served. If the charges are not paid when due, the municipality may recover
such sums by suit in a court having jurisdiction in the municipality or by discontinuance of the
service until the delinquent charges for the service are paid.[1] There is some question, however,
whether the city may discontinue water service to delinquent customers who have
preengineered fire protection systems that are required by law or rule.

It has been judicially recognized that a municipality may discontinue water services furnished by
the city when the consumer fails to pay the water bill.[2] As noted above, the Legislature has
authorized such action when a person using a public utility fails to pay the charges when due.

Section 633.171(2)(a), Florida Statutes, however, provides:

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/disconnectwater-service-would-disable-fire-protection-


"(2) It shall constitute a misdemeanor of the first degree, punishable as provided in s. 775.082 or
s. 775.083, to intentionally or willfully:
(a) Render a fire extinguisher or preengineered system required by statute or by rule inoperative
except during such time as said extinguisher or preengineered system is being serviced, tested,
repaired, or recharged, except pursuant to court order."

The statute clearly makes it a criminal offense to disconnect the water supply to a required
preengineered fire protection system such that the system is rendered inoperable, unless by
order of a court. Where the Legislature has set forth exceptions to the operation of a statute, no
others may be inferred.[3] In this instance, absent a court order, disconnection of water that
renders a preengineered fire protection service inoperable could subject the municipality to
criminal sanctions. There is no statutory or judicial exemption for municipally owned water
systems from the provisions of the statute. Thus, a municipally owned water utility may not,
absent a court order, disconnect the water supply to a preengineered fire protection system that
is required by law or rule such that the system is rendered inoperable without subjecting itself to
the criminal liability imposed in section 633.171(2)(a), Florida Statutes.[4]

An example of a fire protection system that is required by statute is contained in section 553.895,
Florida Statutes. That statute states:

"Except for single-family and two-family dwellings, any building which is of three stories or more
and for which the construction is let after January 1, 1994, regardless of occupancy classification
and including any building which is subject to s. 509.215, shall be equipped with an automatic
sprinkler system installed in compliance with the provisions of chapter 633 and the rules and
codes adopted pursuant thereto."[5]

Section 553.895(2), Florida Statutes, has expansive coverage in requiring automatic sprinkler
systems in practically all buildings with three or more stories, except for those that are a single-
family or two-family dwelling.

Accordingly, it is my opinion that a municipality is subject to section 633.171(2)(a), Florida
Statutes, if, without a court order, it discontinues water service to a structure that has a
preengineered fire protection system that is rendered inoperable by such action.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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--------------------------------------------------------------

[1] Section 180.13(2), Fla. Stat. (1993).

[2] See State v. City of Miami, 27 So. 2d 118, 126 (Fla. 1946).



[3] See Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So. 2d 341, 342 (Fla. 1952).

[4] See Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805 (Fla. 1944) (legislative direction as to how a thing
shall be done is, in effect, a prohibition against its being done in any other way).

[5] Section 553.895(2), Fla. Stat. (1993).


