Changes in charter re election of municipal officers
Number: AGO 95-35

Date: August 10, 1995

Subject:
Changes in charter re election of municipal officers

Mr. Alexander L. Hinson
Quincy City Attorney

Post Office Box 550
Quincy, Florida 32353-0550

Re: MUNICIPALITIES--CHARTERS--LOCAL GOVERNMENT--REFERENDUM--changes in
procedures in charter for election of municipal officers subject to referendum. s. 166.021(4), Fla.
Stat. (1993).

Dear Mr. Hinson:
You ask the following questions:

1. May the city commission, without an approving referendum, amend a provision of the city
charter adopted prior to 1973 relating to the nomination and election to the office of city
commissioner to require that nominating petitions be filed no later than the thirtieth day rather
than the tenth day immediately preceding the date of such election?

2. May the city commission, without an approving referendum, amend a provision of the city
charter adopted prior to 1973 to provide that the canvassing of returns and certification of results
of voting shall be made by the city commission at any time following the closing of the polls on
the day of the election rather than on the following day as prescribed in the charter?

In sum:

A city commission may not, without an approving referendum, amend provisions of a municipal
charter relating to the procedures by which municipal officers are elected, such as changing the
date of filing nominating petitions or of canvassing and certifying elections. The Legislature,
however, may by special act effect such changes, provided that notice of its intent to seek
enactment of the special act is published as required by the Constitution and general law or the
special act is approved by referendum.

As your questions are interrelated, they will be answered together.

You have advised this office that the Charter for the City of Quincy has not been readopted or
reenacted since the adoption of the Municipal Home Rule Powers Act (Act), Part |, Chapter 166,
Florida Statutes, in 1973. In light of the provisions of section 166.021(4), Florida Statutes, you
state that you question whether the city commission may amend the charter as set forth above
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without an approving referendum.

Section 166.021(1), Florida Statutes, provides that municipalities "may exercise any power for
municipal purposes, except when expressly prohibited by law." In order to implement this broad
grant of power, section 166.021(4) and (5), Florida Statutes, nullified and repealed or converted
into ordinances many provisions of municipal charters in existence on the effective date of the
Act, which constituted limitations on, or pertained exclusively to, the power or jurisdiction of a
municipality.[1] Section 166.021(4), however, states:

"[N]othing in this act shall be construed to permit any changes in a special law or municipal
charter . . . which affect the creation or existence of a municipality, the terms of elected officers
and the manner of their election, the distribution of powers among elected officers, matters
prescribed by the charter relating to appointive boards, any change in the form of government, or
any rights of municipal employees, without approval by referendum of the electors as provided in
S.166.031...." (e.s.)

Charters adopted or reenacted after the effective date of the Act are governed by the provisions
of section 166.031, Florida Statutes, which generally requires approval by the electors for
amendments to a charter.[2]

The term "manner" is generally defined as the mode or method in which something is done, a
mode of procedures.[3] This office has stated that the term refers to the procedure by which
something is accomplished and, thus, the phrase "manner of their election” in section
166.021(4), Florida Statutes, includes all aspects of the procedure by which municipal officers
are elected.

Therefore, in Attorney General Opinion 75-172, this office concluded that the city commission
was not authorized, without an approving referendum, to amend the charter provision to require
a candidate for election to municipal office to pay a $25 filing fee in order to defray the cost of
conducting the election.[4]

An amendment seeking to change the date on which nominating petitions must be filed or
election results are canvassed and certified appears to relate to the procedures by which
municipal officers are elected. While the amendments may not involve major alterations, section
166.021(4), Florida Statutes, requires that changes in election procedures for municipal officers
prescribed in a charter adopted prior to the effective date of the Municipal Home Rule Powers
Act be approved by referendum. Accordingly, approval by referendum to such changes in the
charter would appear to be required.[5]

The Legislature may also effect such changes through passage of a special act.[6] Notice of the
intention to seek enactment of the special act, however, must be published in the manner
prescribed by law.[7] Such notice would not be required, however, if the special act were
conditioned to become effective only upon approval by vote of the electors.[8]

| am, therefore, of the opinion that a city commission may not, without an approving referendum,
amend provisions in a municipal charter relating to the procedures by which municipal officers
are elected, such as changing the date of filing nominating petitions or of canvassing and



certifying elections. The Legislature, however, may by special act effect such changes, provided
that notice of its intent to seek enactment of the special act is published as required by the
Constitution and general law or the special act is approved by referendum.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

[1] See s. 166.021(4), Fla. Stat. (1993), stating that except for those enumerated areas of a
charter or special act specified therein, "[a]ny other limitation of power upon any municipality
contained in any municipal charter enacted or adopted prior to July 1, 1973, is hereby nullified
and repealed”; and s. 166.021(5), Fla. Stat. (1993), stating:

"All existing special acts pertaining exclusively to the power or jurisdiction of a particular
municipality except as otherwise provided in subsection (4) shall become an ordinance of that
municipality on the effective date of this act, subject to modification or repeal as other
ordinances."

[2] See s. 166.031(1), Fla. Stat. (1993), providing that the governing body shall place the
proposed amendment to the charter to a vote of the electors at the next general election held
within the municipality or at a special election called for such purpose. And see Op. Att'y Gen.
Fla. 75-223 (1975), stating that while the Municipal Home Rule Powers Act nullified and repealed
or converted into municipal ordinances many provisions of the city charter as it existed on the
effective date of the act, the charter that was readopted after the act's effective date would have
to be amended pursuant to s. 166.031.

[3] And see Black's Law Dictionary Manner p. 1115 (rev. 4th ed. 1968) ("A way, mode, method of
doing anything, or mode of proceeding"); Webster's Third New International Dictionary Manner
p. 1376 (unabridged ed. 1981) (the mode or method in which something is done or happens: a
mode of procedure). Cf. Dade County v. Young Democratic Club of Dade County, 104 So. 2d
636 (Fla. 1958), in which the Supreme Court of Florida interpreted the similar phrase "method of
election.”

[4] See also Op. Att'y Gen. Fla. 75-158 (1975), stating that the town council could not amend its
pre-1973 charter establishing the manner in which vacancies in the offices of mayor and town
council member were filled without an approving referendum since such provisions relate to "the
manner of their election.” Compare Op. Att'y Gen. Fla. 74-25 (1974), stating that the city council
could adopt an ordinance providing that a council member who changed his permanent legal
residence from the ward from which he was elected may continue to serve out the remainder of
his term since such changes relate to qualifications for office and not to the manner of his
election.



[5] As noted supra, a municipal charter adopted after the adoption of the Municipal Home Rule
Powers Act must be amended in accordance with the provisions of section 166.031, Florida
Statutes, which provides in subsection (1) for the governing body of the municipality to place the
proposed amendment to a vote of the electors.

[6] Cf. Art. lll, s. 11, Fla. Const., prohibiting special law pertaining to the election of officers
except officers of municipalities, chartered counties, special districts or local governmental
agencies.

[7] Article 111, s. 10, Fla. Const. And see ss. 11.02-11.03, setting forth the notice requirements.

8] 1d.



