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Attorney for the School Board of
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RE: SCHOOL BOARDS--GOVERNMENT IN THE SUNSHINE LAW--PUBLIC RECORDS--
written memorandum sent by individual school board member to other members. s. 286.011,
Fla. Stat. (1995).

Dear Mr. Bowen:

On behalf of the School Board of Pinellas County, you have asked for my opinion on the
following questions:

1. Is it a violation of section 286.011, Florida Statutes, for an individual school board member to
send a memorandum to other school board members informing them that the individual member
intends to recommend certain action at the next school board meeting?

2. Assuming the answer to Question One is that such action is permissible, is it a violation of the
Government in the Sunshine Law for other school board members to respond in writing to the
author of the original memorandum and forward copies of their responses to the other school
board members?

In sum:

1. It is not a violation of the Government in the Sunshine Law for a member of the school board
to prepare and circulate an informational memorandum to the other school board members.
Such a memorandum is a public record and copies must be made available for inspection and

copying.

2. It is permissible for a school board member to prepare and circulate an informational
memorandum or position paper to other board members. However, responsive memoranda or
comments may not be solicited or supplied in circumvention of the open meetings requirement of
section 286.011, Florida Statutes.

Your questions are related and will be answered together.
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You state that, in the present instance, a memorandum from one school board member to all
other members was circulated expressing that member's position on a matter that will come
before the school board for action and urging the other board members to give the author's
position very serious consideration. The memorandum does not request other board members to
respond prior to the meeting at which the topic will be brought up for action or discussion. There
was no discussion among the board members concerning the memorandum prior to the school
board meeting, nor was there an exchange of correspondence among the board members
concerning the memorandum. You acknowledge that, as is the case with any other
correspondence going out to individual board members from the school board office, a copy of
this memorandum is maintained as a public record and is made available to the press and public
for inspection and copying.

Section 286.011, Florida Statutes, is the Government in the Sunshine Law, which makes all
meetings of any board or commission of any state agency or authority or any agency or authority
of any county, municipal corporation or political subdivision at which official acts are to be taken
open to the public at all times. Generally, the Sunshine Law applies to meetings of “two or more"
members of the same board or commission.[1] In certain situations, however, the physical
presence of two or more members is not necessary in order to find the Sunshine Law applicable.

Recognizing that the Sunshine Law is to be construed "to frustrate all evasive devices,"[2] this
office has previously concluded that the use of memoranda among board or commission
members to avoid a public meeting may be a violation of the law, even though two members of
the board or commission are not physically present. In such a situation, if a memorandum
reflecting the views of a board member is circulated among the other members of the board for
each to indicate his or her approval or disapproval, upon completion of the members signing off
the memorandum has the effect of becoming official action of the board in violation of the
Government in the Sunshine Law.[3]

Similarly, the Sunshine Law is implicated when a person other than a board member is used as
a liaison among board members. For example, a city manager may not ask each commissioner
to state his or her position on a specific matter that will foreseeably be considered by the
commission at a public meeting, in order to provide the information to the members of the
commission.[4] Likewise, the use of a memorandum to solicit comment from other members of
the board or commission by responsive memoranda would appear to violate the statute. Such
action would amount to discussing the public business through the use of memoranda without
making provision for public input.

However, in Attorney General's Opinion 89-23, this office concluded that the use of a
memorandum by a city commissioner to provide information to the other commissioners on a
subject that was to be discussed at a public meeting did not violate the Government in the
Sunshine Law so long as no interaction related to the memorandum took place among the
commissioners. The circumstances of that opinion did not involve the use of a memorandum as
a substitute for action at a public meeting because no interaction among the commissioners took
place prior to the public meeting. No distinction should be made between verbal interaction and
written interaction.

In a related situation this office recently considered whether certain sections of the school code



would preclude a school board member from recommending policies directly to the board for
adoption in the absence of a recommendation by the superintendent. In concluding that sections
230.32 and 230.33, Florida Statutes, are exclusively assigned to the superintendent of schools,
this office recognized that he or she must accomplish these responsibilities with the advice and
counsel of the school board. Thus, school board members may make suggestions to the
superintendent in those areas which a board member may think appropriate for comment. If the
superintendent believes that these are deserving of incorporation into his or her
recommendations under section 230.32, Florida Statutes, they may be presented to the board
for final action. However, this office expressed concern that this informal suggestion process be
used with caution to ensure that no violation of the Sunshine Law would result.[5]

Therefore, it is my opinion that if a school board member writes a memorandum to provide
information or to make a recommendation to other school board members on a particular
subject, there is no violation of section 286.011, Florida Statutes. However, the use of a
memorandum to solicit comment from other members of the board or commission or the
circulation of responsive memoranda by other board members would violate the statute. Such
action would be equivalent to private meetings discussing the public business through the use of
memoranda without allowing an opportunity for public input.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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