Loyalty oaths, requirement for elected official
Number: AGO 96-41

Date: June 07, 1996
Subject:

Loyalty oaths, requirement for elected official

Mr. Mitchell S. Kraft

Tamarac City Attorney

7525 Northwest 88th Avenue
Tamarac, Florida 33321-2401

RE: LOYALTY OATH--ELECTED OFFICIALS--MUNICIPALITIES--requirement that elected
official take loyalty oath. s. 876.05, Fla. Stat.

Dear Mr. Kraft:
You have asked for my opinion on substantially the following questions:

1. May a person elected to the Charter Board of the City of Tamarac assume that office without
taking the statutorily prescribed oath set out in section 876.05, Florida Statutes?

2. May the language of the oath prescribed in section 876.05, Florida Statutes, be modified by
individual officeholders or employees?

In sum:

1. All elected officers of the City of Tamarac are required by law to take the oath set forth in
section 876.05, Florida Statutes.

2. The form of the oath prescribed in section 876.05(1), Florida Statutes, is mandatory and may
not be altered. However, an exception has been recognized by the courts for those persons who
are required to take the oath but who are not citizens.

Question One

According to your letter, the individual in question was elected to the position of Charter Board
Member in the City of Tamarac in March 1996. When he was subsequently asked to take an
oath of office pursuant to section 876.05, Florida Statutes, he declined for religious reasons. He
has not been sworn into office and has offered to execute an alternative statement that would
include some of the language of the statutory oath and other language that is not reflected in the
statute. In order to resolve this matter, you have asked for this office's opinion.

Section 876.05, Florida Statutes, prescribes an oath that must be taken as a minimum
requirement for elected public service. The statute originally was adopted in 1949[1] and was


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/loyalty-oaths-requirement-for-elected-official

revised by the 1983 Legislature to delete those portions of the oath that had been judicially
invalidated and eliminated by the state and federal courts.[2]

The statute currently prescribes the following language for the oath:

"I, , a citizen of the State of Florida and of the United States of America, and being
employed by or an officer of and a recipient of public funds as such employee or
officer, do hereby solemnly swear or affirm that | will support the Constitution of the United
States and of the State of Florida."

The language of the oath clearly provides an option to those for whom swearing is not
acceptable: those individuals may affirm that they will support the Florida and United States
Constitutions.[3]

The provisions of the statute apply to all employees and elected officers of the state, including
the Governor and constitutional officers and all employees and elected officers of all cities,
towns, counties, and political subdivisions, including the school system.[4] In addition, the oath is
a prerequisite to qualification for public office.[5] Any candidate who fails or refuses to file the
oath will have failed to qualify as a candidate for public office and his or her name may not be
printed on the ballot as a qualified candidate.[6] The oath must be taken before a person
authorized to take acknowledgments of instruments for public record and must be filed with the
records of the governing official or employing governmental agency.[7]

Pursuant to section 876.09, Florida Statutes, "[t]he provisions of ss. 876.05-876.10 shall apply to
all employees and elected officers of the state, including the Governor and constitutional officers
and all employees and elected officers of all cities, towns, counties, and political subdivisions,
including the educational system." Thus, the provisions of the statute are mandatory and binding
on all public employees and elected state and local officers.[8]

Therefore, it is my opinion that all elected officers of the City of Tamarac, including a person
elected to the Charter Board, are required by law to take the loyalty oath set forth in section
876.05, Florida Statutes.

Question Two

This office has considered and approved the modification of the loyalty oath set forth in section
876.05, Florida Statutes, in circumstances where the affiant was not a citizen of the United
States but was a resident alien. Such a change was necessary in response to a United State
Supreme Court decision in which the Court struck down a state statute denying aliens the right
to hold positions in the state's competitive service system as violative of the equal protection
guarantees of the Fourteenth Amendment.[9] In Attorney General Opinion 84-66 it was
concluded that such a modification was necessary under those circumstances in order to avoid a
constitutional challenge to the statute.

However, such modifications have been made in response to judicial decisions and | cannot say
that revisions and alterations may be made to the language of the oath under other
circumstances. Rather, it is the general rule that, when the Legislature states how a thing is to be



done, it may not be accomplished in some other manner.[10] The language of the statute itself is
directory rather than discretionary: "All persons . . . are required to take an oath . . . in the
following form[.]"[11] It would appear that one purpose of any statute that creates a form is to
provide uniformity and this purpose would be defeated by allowing individual officers and
employees to craft their own versions of a loyalty oath.

Therefore, it is my opinion that the language of the oath set forth in section 876.05(1), Florida
Statutes, is mandatory and must be followed with the exceptions noted above.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[2] Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 82-64 (1982); Connell v. Higginbotham, 403 U.S. 207 (1971); Cramp v.
Board of Public Instruction of Orange County, 137 So. 2d 828 (Fla. 1962).

[3] See generally 1 Fla. Jur. 2d Acknowledgments s. 31 ("An oath in its broadest sense, is any
form of attestation by which a person signifies that he is bound in conscience to perform an act
faithfully and truthfully[.] An affirmation is a solemn statement or declaration made as a substitute
for a sworn statement by a person whose conscience will not permit him to swear.")

[4] Sections 876.05(1), and 876.09(1), Fla. Stat. (1995).
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she has taken the oath required by ss. 876.05-876.10, Florida Statutes[.]"
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name printed on the ballot as a qualified candidate; and s. 876.08, Fla. Stat. (1995), which
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and cases cited therein.
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So. 2d 341, 342 (Fla. 1952); Thayer v. State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla. 1976).
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