Lifeguard agency status as first responder agency
Number: AGO 97-72

Date: October 17, 1997
Subject:

Lifeguard agency status as first responder agency

Mr. Alejandro Vilarello
Hialeah City Attorney

Post Office Box 11-0040
Hialeah, Florida 33011-0040

RE: MEDICAL EMERGENCY PERSONNEL--LIFEGUARDS--MUNICIPALITIES--lifeguard
agency status as first responder agency. ss. 401.435 and 514.071, Fla. Stat.

Dear Mr. Vilarello:
You ask substantially the following question:

Must a lifeguard for the City of Hialeah be trained as a first responder pursuant to section
401.435, Florida Statutes?

In sum:

A lifeguard for the City of Hialeah need not be trained as a first responder pursuant to section
401.435, Florida Statutes, when the city's lifeguard agency has not been designated as a first
responder agency.

Section 514.071(1), Florida statutes, requires that any person working as a swimming instructor
or lifeguard at a public swimming pool be certified by the American Red Cross, the Y.M.C.A., or
other nationally recognized aquatic training program. Lifeguards at public pools are required to
be currently certified in lifeguarding, first aid, and cardiopulmonary resuscitation. If a public pool
uses a lifeguard in violation of this subsection, the Department of Health may sue to enjoin its
operation.[1]

Thus, the basic qualification necessary for a lifeguard to work at a public swimming pool is
certification in lifeguarding, first aid, and cardiopulmonary resuscitation. Your question, however,
arises due to language in section 401.435, Florida Statutes, stating that “[flor purposes of this
section, the term 'first responder agency' includes a law enforcement agency, a fire service
agency not licensed under this part, a lifeguard agency, and a volunteer organization that
renders, as part of its routine functions, on-scene patient care before emergency medical
technicians or paramedics arrive."[2] (e.s.)

Section 401.435(1), Florida Statutes, directs the Department of Health to "adopt by rule the
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Training Course as the minimum standard for first responder training."[3] The statute recognizes
that a first responder includes any individual who has received training to render initial care to an
ill or injured person, but who is not primarily responsible for treating and transporting ill or injured
persons.

There is nothing in the statute defining "first responder agency" or prescribing the manner in
which an agency may elect to become a first responder agency. Subsection (2) of the statute,
however, states that each first responder agency "must take all reasonable efforts to enter into a
memorandum of understanding with the emergency medical services licensee within whose
territory the agency operates in order to coordinate emergency services at an emergency
scene."[4] The memorandum of understanding must include dispatch protocols, the roles and
responsibilities of first responder personnel at an emergency scene, and the documentation
required for patient care rendered by the first responder agency.

It would appear, therefore, that an agency's assumption of the role as a first responder agency is
reflected in the memorandum of understanding entered into with the emergency medical
services licensee operating in the area. While the statute recognizes that a lifeguard agency may
be a first responder agency, there is nothing contained therein automatically imposing the
obligation of first responder on a lifeguard agency.

This office has been advised by the Department of Health of its position that qualifications for
lifeguards employed at public pools are prescribed in section 514.071, Florida Statutes, and that
nothing contained therein requires a lifeguard to be qualified as a first responder in the absence
of the employing lifeguard agency having assumed the status as a first responder agency. The
department acknowledges, however, that there are instances where a lifeguard agency has
assumed the responsibilities of a first responder agency and, therefore, lifeguards employed by
that agency must be qualified as first responders.

Clearly, section 514.071, Florida Statutes, provides the minimum training standards that must be
met by a lifeguard performing duties at a public pool, while section 401.435, Florida Statutes,
prescribes the minimum qualifications for a first responder. Although there may be an overlap
when a lifeguard is acting as a first responder employed by a first responder agency, each
statute has a separate field of operation that may be given effect without altering or affecting the
requirements of the other.[5]

Accordingly, it is my opinion that a lifeguard for the City of Hialeah need not be trained as a first
responder pursuant to section 401.435, Florida Statutes, when the agency employing the
lifeguards has not been designated as a first responder agency.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] Section 514.071(2), Fla. Stat.

[2] Section 401.435(2), Fla. Stat.

[3] Section 401.435(1), Fla. Stat.

[4] Id.

[5] Cf. Arnold v. State ex rel. Mallison, 2 So. 2d 874 (Fla. 1941) (two statutes that can operate on

the same subject matter without positive inconsistency or repugnance in their practical effect
should be construed to carry out the legislative intent).



