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Subject:
City's adoption of part of minimum building code

Mr. Sam E. Mousa
Director of Public Works
City of Jacksonville
220 East Bay Street
Jacksonville, Florida 32202-3493

RE: MUNICIPALITIES--BUILDING CODES--STATE MINIMUM BUILDING CODES--authority of
city to enact part of state minimum building codes. s. 553.73, Fla. Stat.

Dear Mr. Mousa:

With the concurrence of the Mayor, you ask substantially the following questions:

1. May the City of Jacksonville adopt administrative regulations in lieu of Chapter 1 of the
Standard Building Code?

2. Must the City of Jacksonville issue certificates of occupancy for one and two family dwellings
when the city's comprehensive building regulations do not require the issuance of certificates of
occupancy for such dwellings?

In sum:

The City of Jacksonville may not deviate from the State Minimum Building Codes prescribed in
section 553.73, Florida Statutes, by adopting regulations less stringent than those contained in
the State Minimum Building Codes adopted by the city. The city may not, therefore, by
administrative regulation waive the certificate of occupancy required by Chapter 1 of the
Standard Building Codes adopted by the city.

You state that from 1968 to 1984 the City of Jacksonville regulated its construction industry
under a locally adopted comprehensive building code. In 1984, the city adopted substantially all
of the Standard Building Codes (SBC) as its building code, with the exception of Chapter 1 of the
SBC.

In the place of Chapter 1 of the SBC, the city retained its own administrative regulations covering
permitting, licensing, fees, plan reviews, inspections, and other administrative matters.

Under the city's regulations, no official document entitled "certificate of occupancy" is needed
upon completion of a project, as is required by Chapter 1 of the SBC. Rather, proof of
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satisfactory compliance with the technical code requirements is all that is needed. Further, while
the city performs all necessary technical inspections during construction, no "final inspection" as
required by Chapter 1 of the SBC is performed.

You make the observation that the "One and Two Family Dwelling Code" does not require the
issuance of certificates of occupancy. However, you state that the city has not adopted the One
and Two Family Dwelling Code to cover residential construction.

Section 553.73, Florida Statutes, requires local governments with building construction
regulation responsibilities to adopt a building code to cover all types of construction.[1] The
statute creates the State Minimum Building Codes, consisting of nationally recognized model
codes including the Standard Building Codes, the EPCOT Code, the One and Two Family
Dwelling Code, and the South Florida Building Code.[2]

Section 553.73(2), Florida Statutes, mandates that one of the State Minimum Building Codes be
adopted by a local government as its building code. If the One and Two Family Dwelling Code is
adopted for residential construction, then one of the other model codes must be adopted for the
regulation of other residential and nonresidential structures.[3]

The statute recognizes that local governments may provide for more stringent requirements than
those specified in the State Minimum Building Codes, provided a number of statutory
requirements are met. An advertised public hearing must be held to determine whether there is a
need to strengthen the requirements of the State Minimum Building Codes, and it must be
determined that local conditions justify more stringent requirements than those in the minimum
codes for the protection of life and property. Moreover, it must be shown that the additional
requirements are not discriminatory against materials, products, or construction techniques of
demonstrated capabilities.[4] Thus, changes may only be made to locally adopted building codes
in situations where more stringent regulations are found to be necessary.[5]

In Attorney General Opinion 96-37, this office addressed whether a charter county was
authorized to deviate from the State Minimum Building Codes by adopting regulations less
stringent or equal to those set forth in the codes. The opinion discussed the authority of charter
counties to exercise all powers of local self-government not inconsistent with general law, and
observed the clear statement of authority in section 553.73, Florida Statutes, for local
governments to regulate building standards. It was concluded, however, that local enactment of
regulations less stringent than those in the State Minimum Building Codes would be inconsistent
with the provisions of section 553.73, Florida Statutes.

Municipalities may exercise any governmental power for municipal purposes except when
expressly prohibited by law.[6] The municipal power to regulate, however, is subject to the
state's paramount power to regulate matters in order to protect public health, safety and welfare.
A municipality's attempt to regulate in an area preempted by the state or where the regulation is
inconsis-tent with general law or regulations adopted by the state would be invalid.[7] In City of
Miami Beach v. Rocio Corporation,[8] the court held that municipal ordinances are inferior to
state law and must fail when conflict arises. The Rocio court acknowledged that local and state
legislation may be concurrent in areas not preempted by the state, but state law prevails over
conflicting concurrent legislation enacted by a local government.[9] Moreover, where the



Legislature has prescribed the manner in which a thing is to be done, it acts to prohibit its being
done in any other way.[10]

As discussed above, a municipality may not deviate from the State Minimum Building Codes
prescribed in section 553.73, Florida Statutes, by adopting regulations less stringent than those
contained therein. While in this instance it has been represented to this office that the One and
Two Family Dwelling Code does not require a certificate of occupancy, the City of Jacksonville
has not adopted that code and may not rely upon its terms.

Accordingly, it is my opinion that the city may not by administrative regulation waive the
certificate of occupancy required by Chapter 1 of the Standard Building Codes adopted by the
city.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk
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