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Subject:
Firesafety requirements for townhouses

Mr. Douglas R. Murdock
Chairman, State Board of Building Codes and Standards
Department of Community Affairs
2555 Shumard Oak Boulevard
Tallahassee, Florida 32399-2100

Mr. Medard Kopczynski
Venice Director of Growth Management
401 West Venice Avenue
Venice, Florida 34285

RE: BUILDING CODES--MUNICIPALITIES--FIRESAFETY--FIRE MARSHALL--interpretation of
townhouse for purposes of sprinkler requirements. s. 553.895(2), Fla. Stat.

Dear Mr. Murdock and Mr. Kopczynski:

On behalf of the State Board of Building Codes and Standards and the Venice City Council,
respectively, you ask substantially the following question:

Are townhouses considered to be multiple-family dwellings for purposes of the sprinkler
requirements contained in section 553.895(2), Florida Statutes?

In sum:

Townhouses that are three or more stories tall and consist of three units or more are multiple-
family dwellings for purposes of the sprinkler requirements contained in section 553.895(2),
Florida Statutes.

Part VII, of Chapter 553, Florida Statutes, the "Florida Building Codes Act," was enacted by the
Legislature to provide a mechanism for the promulgation, adoption, and enforcement of state
minimum building codes.[1] Section 553.73, Florida Statutes, requires local governments with
building construction regulation responsibilities to adopt a building code to cover all types of
construction.[2] Subsection (2) of the statute establishes the State Minimum Building Codes,
which include several nationally recognized model codes.[3] Local governments and state
agencies with building construction regulation responsibilities are required to adopt one of the
State Minimum Building Codes as their building code "which shall govern the construction,
erection, alteration, repair, or demolition of any building for which the local government or state
agency has building construction regulation authority."[4] The State Board of Building Codes and
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Standards is authorized to adopt rules and regulations and to issue advisory opinions relating to
the interpretation, enforcement, administration, or modification by local governments of the State
Minimum Building Codes.[5]

Section 553.895, Florida Statutes, relates to firesafety and provides in subsection (2):

"Except for single-family and two-family dwellings, any building which is of three stories or more
and for which the construction contract is let after January 1, 1994, regardless of occupancy
classification and including any building which is subject to s. 509.215, shall be equipped with an
automatic sprinkler system installed in compliance with the provisions of chapter 633 and the
rules and codes adopted pursuant thereto. . . ." (e.s.)

Chapter 553, Florida Statutes, does not contain a definition of "single-family" dwelling. You note
that the Standard Building Code defines a townhouse as a "single family dwelling constructed in
a series . . . of attached units with property lines separating each unit" and that section
481.203(7), Florida Statutes, contains a similar definition for purposes of Part I, Chapter 481,
Florida Statutes, regulating the practice of architecture.[6] You, therefore, inquire whether a
townhouse constitutes a single-family dwelling within the meaning of the above statute.

While a townhouse unit may be used as a single-family dwelling, the structure is that of multiple
attached units. The State Fire Marshall in considering this issue has stated that the exception for
single-family dwellings in section 553.895(2), Florida Statutes, applies only to stand-alone single-
family and two-family dwellings and was not intended to include apartments, townhouses, or
condominiums that are multiple-family (three or more units) structures.[7]

An examination of the legislative history surrounding the enactment of the pertinent language in
section 553.895(2), Florida Statutes, in 1993 indicates that it was the Legislature's intent to
amend "subsection 553.895(2), F.S., to provide that all buildings three or more stories tall,
regardless of occupancy classification, . . . shall install automatic sprinkler systems according to
provisions of chapter 633, F.S., exempting one and two-family dwellings."[8] As an exception to
a statute enacted for the public safety, the exemption for single-family and two-family dwellings
should be strictly construed.[9]

Moreover, the provisions of section 553.895, Florida Statutes, and the term "single-family
dwelling" should be considered in light of other statutes covering the same subject or having the
same purpose, that is, firesafety.[10] Section 633.025, Florida Statutes, requires each
municipality, county, and special district with firesafety responsibilities to adopt minimum
firesafety standards that shall operate in conjunction with the state minimum building code
adopted by such local jurisdiction pursuant to section 553.73.[11] In addition, each municipality,
county, and special district with firesafety responsibilities is required to adopt the National Fire
Protection Association (NFPA) 101, Life Safety Code, 1985 edition or subsequent edition, as
part of its minimum firesafety code.[12]

You have advised this office that NFPA Standard 101's sprinkler requirements, applicable to all
multiple-family residential buildings "whether designated as apartment houses, tenements,
garden apartments, or by any other name," apply to townhouses.[13] Thus, townhouses are
subject to these sprinkler requirements as a part of the local government's minimum firesafety



code.[14]

In light of the above and until legislatively clarified, I am of the opinion that the exception afforded
by section 553.895(2), Florida Statutes, for single-family and two-family dwellings should be
construed to apply only to stand-alone single-family and two-family dwellings and does not
include townhouses or condominiums that are three or more stories tall and are multiple-family
(three or more units) structures.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

-------------------------------------------------------------

[1] See s. 553.72, Fla. Stat., setting forth the legislative intent.

[2] Section 553.73(1), Fla. Stat.

[3] And see s. 553.73(3), Fla. Stat., authorizing the Board of Building Codes and Standards to
designate by rule all or a part of an updated or revised version of a model building code listed in
subsection (2) as a State Minimum Building Code.

[4] Section 553.73(2), Fla. Stat.

[5] See s. 553.77(1)(a) and (d), Fla. Stat.

[6] Cf. s. 553.73(2)(a), Fla. Stat., in adopting the Standard Building Codes as one of the State
Minimum Building Codes, expressly excludes its fire prevention provisions. And see s.
481.203(7), Fla. Stat., defining "Townhouse" for purposes of Part I, Ch. 481, Fla. Stat., as

"a single-family dwelling unit not exceeding three stories in height which is constructed in a
series or group of attached units with property lines separating such units. Each townhouse shall
be considered a separate building and shall be separated from adjoining townhouses by the use
of separate exterior walls meeting the requirements for zero clearance from property lines as
required by the type of construction and fire protection requirements; or shall be separated by a
party wall; or may be separated by a single wall meeting the following requirements:
(a) Such wall shall provide not less than 2 hours of fire resistance. Plumbing, piping, ducts, or
electrical or other building services shall not be installed within or through the 2-hour wall unless
such materials and methods of penetration have been tested in accordance with the Standard
Building Code.
(b) Such wall shall extend from the foundation to the underside of the roof sheathing, and the
underside of the roof shall have at least 1 hour of fire resistance for a width not less than 4 feet
on each side of the wall.
(c) Each dwelling unit sharing such wall shall be designed and constructed to maintain its



structural integrity independent of the unit on the opposite side of the wall."

[7] See Florida State Fire Marshall, Final Administrative Authority Interpretation, SFM# 96-055,
July 5, 1996.

[8] See Final Bill Analysis & Economic Impact Statement on CS/HB 1647 (passed as Ch. 93-
276, Laws of Florida), Florida House of Representatives, Committee on Community Affairs.

[9] See Samara Development Corporation v. Marlow, 556 So. 2d 1097 (Fla. 1990) (exceptions or
provisos in statute should be narrowly and strictly construed); State v. Nourse, 340 So. 2d 966
(Fla. 1976) (any ambiguity in an exception statute is normally construed in manner restricting
use of the exception).

[10] See, e.g., Smith v. Crawford, 645 So. 2d 513 (Fla. 1st DCA 1994) (statutes on same subject
and having same or closely related subject are regarded in pari materia and should be construed
together and compared with each other); V.C.F. v. State, 569 So. 2d 1364 (Fla. 1st DCA 1990)
(courts are required, where possible, to give compatible interpretations to statutes that relate to
same subject matter).

[11] These minimum firesafety standards do not apply to buildings and structures subject to the
uniform safety standards under section 633.022, Florida Statutes or those buildings and
structures subject to the minimum building standards adopted pursuant to section 394.879,
Florida Statutes. And see s. 633.022, Fla. Stat., establishing uniform firesafety standards for
state owned or leased buildings, hospitals, nursing homes, assisted living facilities, correctional
facilities, public schools, transient public lodging establishments, public food establishments,
elevators, migrant labor camps, mobile home parks, lodging parks, recreational vehicle parks,
recreational camps, residential and nonresidential child care facilities, facilities for the
developmentally disabled, motion picture and television special effects productions and self-
service gasoline stations.

[12] Section 633.025(3), Fla. Stat.

[13] See para. 18-1.3.1 of Standard 101. And see para. 18-1.3.2, creating certain exemptions for
buildings with specified exits.

[14] Cf. s. 553.73(8)(a), Fla. Stat., providing that "In the event of a conflict between the
applicable minimum building code and the applicable minimum fire safety code, it shall be
resolved by agreement between the local building code enforcement official and the local fire
code enforcement official in favor of the requirement of the code which offers the greatest
degree of lifesafety or alternatives which would provide an equivalent degree of lifesafety."


