
Clerk imposition of surcharge for credit card use 
Number: AGO 98-09

Date: February 09, 1998

Subject:
Clerk imposition of surcharge for credit card use

The Honorable R.B. Shore
Clerk of Circuit Court
Manatee County
Post Office Box 1000
Bradenton, Florida 34206

RE: CLERK OF COURT--FINES AND FEES--PUBLIC FUNDS--CREDIT CARDS--clerk's
authority to add surcharge for transaction fees when a credit or debit card is accepted for
payment. s. 215.322, Fla. Stat.

Dear Mr. Shore:

You ask substantially the following question:

How may the clerk's office pay the service fee charges imposed by a credit card company when
a credit card is used to pay traffic citations, license fees, fines, court costs or other similar fees?

In sum:

Section 215.322(5), Florida Statutes, authorizes local governments to impose a surcharge in a
sufficient amount to pay the service fee charges imposed by a card company or financial
institution when a credit card or debit card is used by a person for the payment of taxes, fees,
fines, penalties, court-ordered payments, court costs or other statutorily prescribed revenues.

Your question arises in light of service fee charges imposed by credit card companies when a
credit card or debit card is used to make payments for a transaction and your office's inability to
alter statutorily prescribed fines, fees, and costs to absorb the amount of the service fee
charges.

Section 215.322, Florida Statutes, sets forth the Legislature's intent to encourage "state
agencies, the judicial branch and units of local government to make their services more
convenient to the public and to reduce the administrative costs of government by acceptance of
payments by credit cards, charge cards, and debit cards to the maximum extent practicable."[1]
Subsection (5) of the statute states:

"A unit of local government, which term means a municipality, special district, or board of county
commissioners or other governing body of a county, however styled, . . . and means any clerk of
the circuit court, sheriff, property appraiser, tax collector, or supervisor of elections, is authorized
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to accept payment by use of credit cards, charge cards, and bank debit cards for financial
obligations that are owing to such unit of local government and to surcharge the person who
uses a credit card, charge card, or bank debit card in payment of taxes, license fees, tuition,
fines, civil penalties, court-ordered payments, or court costs, or other statutorily prescribed
revenues an amount sufficient to pay the service fee charges by the financial institution, vending
service company, or credit card company for such services. . . ."[2] (e.s.)

Thus, the plain language of the statute authorizes the clerk of court to accept a credit card,
charge card, or bank debit card for financial obligations paid to the clerk and to add an amount
sufficient to cover the cost of the service fee charges.[3]

Accordingly, the clerk of court may add a sufficient amount to cover the service fee charge when
a credit card or debit card is accepted for payment of a financial obligation paid through the
clerk's office.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

---------------------------------------------------------------

[1] Section 215.322(1), Fla. Stat.

[2] Section 215.322(5), Fla. Stat., requires a unit of local government to verify both the validity of
any credit, charge, or bank debit card used and the existence of appropriate credit for the person
using the card.

[3] Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 89-65 (1989), in which this office concluded that monetary appearance
bond is not a financial obligation owed to a unit of local government within the contemplation of
section 215.322, Fla. Stat., for which payment by credit card may be accepted.


