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Dear Mr. Gougelman:

On behalf of the Brevard Metropolitan Planning Organization, you ask substantially the following
question:

Must members of a metropolitan planning organization (MPO) who also serve as city council
members separately notice an MPO meeting when they plan to discuss upcoming MPO matters
at an advertised city council meeting?

In sum:

Separate notice of a meeting of the metropolitan planning organization is not required when
discussion of matters that may foreseeably come before the MPO occurs at an advertised, public
meeting of a city council, of which two or more members are ex officio members of the MPO,
provided the agenda reflects that the purpose of such a meeting is to discuss MPO matters.

You set forth the following factual situation. A five-member city council has appointed three of its
members to serve as voting members of the governing board of a metropolitan planning
organization. In order to enable the city council members who are MPO members to brief the city
council on upcoming MPO issues and to discuss their positions on matters that will be before the
MPO at forthcoming meetings, the city council has proposed that such items be placed on the
agenda for the noticed city council meeting. The city council meetings are noticed, recorded, and
open to the public. However, there is no advertisement for a meeting of the MPO and there is
concern that the meeting of the council members who are also MPO members would be in
violation of the Sunshine Law.
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Section 286.011(1), Florida Statutes, Florida's Government in the Sunshine Law, provides:

"All meetings of any board or commission of . . . any agency or authority of any county, municipal
corporation, or political subdivision, except as otherwise provided in the Constitution, at which
official acts are to be taken are declared to be public meetings open to the public at all times,
and no resolution, rule, or formal action shall be considered binding except as taken or made at
such meeting. The board or commission must provide reasonable notice of all such meetings."

The statute applies to public collegial bodies at both the state and local level.[1] Florida courts
have stated that it was the Legislature's intent to extend the requirements of the Sunshine Law to
"every 'board or commission' of the state, or of any county or political subdivision over which it
has dominion and control."[2] There is no question, however, that the Government in the
Sunshine Law is applicable to meetings of the MPO.

The Sunshine Law's application is not limited to meetings at which final, formal actions are
taken. It applies to "any gathering of members where members deal with some matter on which
foreseeable action will be taken by the board."[3] Moreover, Florida courts have stated that it is
the entire decision-making process that is covered, not merely meetings where a final vote is
taken.[4]

In Attorney General Opinion 91-95, a similar situation was addressed. A county commissioner
was a member of a county board and another commissioner planned to attend a meeting of the
county board in order to discuss matters that would foreseeably come before the county
commission. While no notice of a county commission meeting had been given, this office found
no clear violation of the Sunshine Law, since notice of the meeting had been given to the public.
This office concluded, however, that it may be advisable to include notice of the possible
attendance and participation of county commission members in the proceedings of the county
board, in order to fully inform the public of the nature of the meeting.

The opinion advised that where two or more boards or commissions are holding a joint meeting,
the notice provided to the public should clearly state its joint nature. It was stated, however, that
section 286.011, Florida Statutes, does not require that notice designate a meeting of a county
board or agency as one held jointly with the county commission merely because members of the
county commission may be in attendance or may enter into discussions on matters that may
subsequently come before the commission.

The situation you have described, however, is distinguishable in that the purpose of the city
council meeting is to facilitate discussions among the commissioners who are not members of
the MPO and the MPO member commissioners to decide what positions to take on matters that
will be discussed and voted on at future MPO board meetings. Clearly, the discussions among
the MPO members would be part of their decision-making process and thus subject to the
Sunshine Law. However, the MPO members are acting in their capacity as city council members
and are not attempting to meet in secret. Rather, the discussions are taking place at a public,
duly noticed meeting at which minutes are being recorded.

This office has stated that "reasonable notice" contemplates that an agency will give notice at
such time and in such manner as will enable interested members of the public to attend the



meeting if they wish to do so.[5] In light of your statement that the purpose of the city council
meeting is to enable the council members to discuss matters that may foreseeably come before
the MPO and that three members of the city council are ex officio members of the MPO, it would
be appropriate for the notice of such meeting to inform the public that issues pertaining to the
MPO are on the commission's agenda. It does not appear, however, that the meeting could be
characterized as a joint meeting of the city council and the MPO, merely because three of the
council members are ex officio MPO members.

A review of the statutes governing the creation of metropolitan planning organizations evidences
a recognition that local government officers serving ex officio on the MPO represent the local
governing bodies that would, in the course of carrying out their purposes, be involved in matters
considered by the MPO.[6] Therefore, the discussion of a matter by a local governing body in
order to determine its position when such matter comes before the MPO would not make the
meeting of the local governing body a meeting of the MPO that would have to be separately
noticed.

Accordingly, it is my opinion that the city council may discuss matters that will foreseeably come
before the metropolitan planning organization with the ex officio MPO members of the council at
a noticed, public meeting of the city council, where such notice indicates the subject of the
meeting.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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-----------------------------------------------------------

[1] City of Miami Beach v. Berns, 245 So. 2d 38 (Fla. 1971).

[2] Times Publishing Company v. Williams, 222 So. 2d 470, 473 (Fla. 2d DCA 1969),
disapproved in part on other grounds, Neu v. Miami Herald Publishing Company, 462 So. 2d 821
(Fla. 1985).

[3] Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So. 2d 693 (Fla. 1969); Canney
v. Board of Public Instruction of Alachua County, 278 So. 2d 260 (Fla. 1973).

[4] See Times Publishing Company v. Williams, 222 So. 2d 470, 473 (Fla. 2d DCA 1969), in
which the court stated:

"Every step in the decision-making process, including the decision itself, is a necessary
preliminary to formal action. It follows that each such step constitutes an 'official act,' an
indispensable requisite to 'formal action,' within the meaning of the act."

[5] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 91-90 (1991), 80-78 (1980), and 73-170 (1973).



[6] See s. 339.175(4), Fla. Stat., stating:

"The authority and responsibility of an M.P.O. is to manage a continuing, cooperative, and
comprehensive transportation planning process that results in the development of plans and
programs which are consistent, to the maximum extent feasible, with the approved local
government comprehensive plans of the units of local government the boundaries of which are
within the metropolitan area of the M.P.O. An M.P.O. shall be the forum for cooperative
decisionmaking by officials of the affected governmental entities in the development of the plans
and programs required by subsections (5), (6), (7), and (8)."


