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Subject:
Community Redevelopment Agency commissioner

Mr. Bruce R. Conroy
Cape Coral City Attorney
Post Office Box 150027
Cape Coral, Florida 33915-0027

RE: PUBLIC OFFICERS--MUNICIPALITIES--COUNTIES--COMMUNITY REDEVELOPMENT
AGENCIES--prohibition against member of redevelopment agency serving in any other public
official capacity. s. 163.367(3), Fla. Stat.

Dear Mr. Conroy:

You ask substantially the following question:

Does section 163.367(3), Florida Statutes, prohibit a member of a community redevelopment
agency from holding another office within the city, county, or both?

In sum:

Section 163.367(3), Florida Statutes, prohibits a member of a community redevelopment agency
from holding another office with any city or county, regardless of which governing body created
the agency.

You state that a newly appointed member of the Cape Coral Community Redevelopment Agency
(CRA) also serves on both the Lee County Construction Board of Adjustment and Appeals and
the City of Cape Coral Water Resources Advisory Board (CCWRAB). The question arises
whether the commissioner's service on the other city board and the county board is prohibited by
section 163.367(3), Florida Statutes.

Part III, Chapter 163, Florida Statutes, the Community Redevelopment Act of 1969,[1] provides a
means for counties and municipalities to eliminate and prevent the development or spread of
slums and urban blight, to encourage needed community rehabilitation, and to provide for
redevelopment of slums and blighted areas.[2] Upon finding a necessity and need for an agency
to carry out the purposes set forth in the act, a county or municipality may create a body
corporate and politic to be known as a "community redevelopment agency."[3]

The governing body of the county or municipality must first adopt a resolution declaring the need
for a community redevelopment agency, then by ordinance appoint a board of commissioners as
the governing body. The board shall consist of not fewer than five nor more than seven
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commissioners.[4] Section 163.367(3), Florida Statutes, provides:

"No commissioner or other officer of any community redevelopment agency, board, or
commission exercising powers pursuant to this part shall hold any other public office under the
county or municipality other than his or her commissionership or office with respect to such
community redevelopment agency, board, or commission." (e.s.)

Thus, there is a statutory prohibition against a commissioner simultaneously holding another
office under the county or municipality. While a question has been raised as to whether this
prohibition extends only to the public offices in the county or municipality that created the CRA,
there is nothing in the statutory language that would support this conclusion.

It is a fundamental rule of statutory interpretation that words of common usage used in a statute
should be construed in their plain and ordinary sense.[5] The use of the term "any" before
"community redevelopment agency" and before "other public office" indicates an intention to
include all offices whether they be within or outside the governing entity that created the CRA.[6]

In Attorney General Opinion 97-4, this office was asked whether a city commissioner was
precluded from serving on the city's CRA when the city commission had not designated itself as
the governing body of the CRA. Citing to a previous opinion of this office that a municipal
governing body lacks the authority to alter the composition of the CRA board of commissioners,
it was concluded that the city commission may either designate itself as the CRA board or
appoint the board pursuant to section 163.356, Florida Statutes.[7] Absent the commission
designating itself and in light of the prohibition in section 163.367(3), Florida Statutes, against a
CRA commissioner serving in another public office, the city commissioner could not
simultaneously serve on the CRA.

While Attorney General Opinion 97-4 states that section 163.367(3), Florida Statutes, "precludes
a community redevelopment agency commissioner from holding another office under the county
or municipality which created the agency," the issue considered in that opinion was whether a
commissioner could also serve in an office within the city creating the CRA. The opinion did not
consider and should not be read as commenting on the issue presented here.

The question of whether a CRA commissioner may work as a county employee was addressed
in Attorney General Opinion 96-11. Recognizing a distinction between a public office and public
employment, this office concluded that section 163.367(3), Florida Statutes, does not preclude a
CRA commissioner from being employed by a county or municipality.

For purposes of the Community Redevelopment Act, section 163.340(20), Florida Statutes,
defines "[p]ublic officer" as "any officer who is in charge of any department or branch of the
government of the county or municipality relating to health, fire, building regulations, or other
activities concerning dwellings in the county or municipality." The prohibition in section
163.367(3), Florida Statutes, however, is broader in precluding a CRA commissioner from
holding "any other public office under the county or municipality."

In the context of dual officeholding prohibited under Article II, section 5, Florida Constitution, this
office has considered the powers and responsibilities of a position in order to determine whether



it is an employment or an office. For example, this office has concluded that membership on a
code enforcement board is an office.[8] Further, a member of an architectural review
committee,[9] a member of a board of adjustment,[10] and a member of a municipal building
board of appeals[11] have all be found to be public officers.

The Lee County Construction Board of Adjustment and Appeals is an appointed body that
makes recommendations to the Board of County Commissioners and the Director of Code
Enforcement regarding general policies of the county's construction code and enforcement
procedures. As previously noted, this office has concluded that a member of a board of
adjustment and appeals is an officer for purposes of dual officeholding.[12]

The materials you have provided indicate that the primary function of the City of Cape Coral
Water Resources Advisory Board is to advise the Contractors' Regulatory Board on applicants
for a water well contractor's license, the quality of workmanship when a complaint is placed
against a licensee, or any technical matter on which the Contractors' Regulatory Board may
inquire.[13] Water Resources Advisory Board members are appointed by the city council for
three-year terms. While the name of the board would suggest that it is advisory in nature, a
review of its functions indicates that the board operates in more than an advisory capacity.
Considering the official powers of the board to assess the qualifications of applicants for
licensure and to assess the quality of workmanship when a complaint has been filed against a
licensee, it is my opinion that a member of CCWRAB is not an employee, but rather is a public
officer of the city.

Accordingly, it is my opinion that section 163.367(3), Florida Statutes, would prohibit a member
of the city's community redevelopment agency board from holding another office on a city board
or county board, regardless of which governing body created the agency.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

-------------------------------------------------------------

[1] Section 163.330, Fla. Stat.

[2] Section 163.355(1), Fla. Stat.

[3] Section 163.356(1), Fla. Stat. And see s. 163.355, Fla. Stat., setting forth the requirements
for the finding of necessity.

[4] Section 163.356(2), Fla. Stat.

[5] See Pedersen v. Green, 105 So. 2d 1, 4 (Fla. 1958); Gilmore v. Civil Service Board of Santa
Rosa County, 528 So. 2d 1271, 1272 (Fla. 1st DCA 1988) (plain and ordinary language should



be given its plain, ordinary meaning).

[6] See Webster's Third New International Dictionary (Unabridged, 1981), p. 97, defining "any" to
mean "one indifferently out of more than two."

[7] See Op. Att'y Gen. Fla. 84-74 (1984). See also, Op. Att'y Gen. 98-16 (1998) (when city
commission is serving as ex officio governing body of the CRA, the city commission cannot
remove one of its members only from the CRA, nor may the member resign while retaining the
city commission seat). And see First National Bank of Key West v. Filer, 145 So. 204 (Fla. 1933);
Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806 (Fla. 1944); Thayer v. State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla.
1976) (direction as to how a thing should be done is in effect a prohibition against its being done
in another manner).

[8] Attorney General Opinion 81-61 (1981). Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides
in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may
hold another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission,
taxation and budget reform commission, constitutional convention, or statutory body having only
advisory powers."

[9] Attorney General Opinion 80-97 (1980).

[10] Attorney General Opinions 84-25 (1984) and 85-21 (1985).

[11] Attorney General Opinion 86-105 (1986).

[12] See n.10, supra.

[13] Section 20-3, City of Cape Coral Code of Ordinances.


