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The Honorable Sylvia Young
Chairman, Pasco County Board of County Commissioners
38053 Live Oak Avenue
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Mr. Joe A. McClain
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Dade City, Florida 33526

RE: SCHOOLS--COUNTIES--SPECIAL ASSESSMENTS--WATER AND SEWAGE--school's
obligation to pay proportionate share of infrastructure costs of water and sewage facilities. ss.
235.26 and 235.34, Fla. Stat.

Dear Chairman Young and Mr. McClain:

You ask substantially the following questions:

1. Must a school board pay its proportionate share of the infrastructure costs for water and
sewage facilities available for its use?

2. Must the county provide water and sewage facilities when a school board does not pay a
proportionate share of the construction costs of those facilities?

In sum:

Section 235.34, Florida Statutes, allows the school board to expend funds for water and sewer
infrastructure, but does not authorize the school board to require the county to provide water or
sewer services from facilities that must be built in order to accommodate the educational
facilities, without the board paying its share of the infrastructure construction costs. Moreover,
the county has no authority to require the school board to use the facilities and pay a
proportionate share of the construction costs absent the board's agreement.

This office was previously contacted by the District School Board of Pasco County regarding
Pasco County's authority to require the board to pay a proportionate share of the construction
costs of a water or sewer facility that is in existence at the time a public school is constructed
and the board requests such services. The board also asked whether the board could require
the county to connect the school facility to water or sewer facilities or whether the county could
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refuse service to the school.

Subsequently, Pasco County joined in the request, asking whether section 235.34(1), Florida
Statutes, authorizes a school board to pay the proportionate share of the cost of water and
sewer improvements necessitated by the school development. Moreover, the county asked if it
could require the board to pay a proportionate share of the construction costs of pre-existing
water or sewer facilities if the board requests utility service for the school. A similar question of
the board's ability to require the county to connect water or sewer facilities to the school facility
without the board's paying its share of construction costs was posed, as well as an additional
question of the county's authority to require the board to pay for its share of transportation
improvements necessitated by the new school.

In light of the interrelated nature of the questions, they have been consolidated as reflected
above and will be discussed together.

School property that is used for educational purposes is exempt from taxation and special
assessments.[1] There is no analogous exemption for school districts from service charges or
fees for the use of utilities and services. As concluded in Attorney General Opinion 91-27, to the
extent a school board uses a utility or service, charges may be imposed.

Section 235.26(1), Florida Statutes, in pertinent part, however, provides:

"(a) Except as otherwise provided in paragraph (b), all public educational and ancillary plants
constructed by a district school board or a community college district board of trustees must
conform to the State Uniform Building Code for Public Educational Facilities
Construction, and such plants are exempt from all other state, county, district, municipal, or local
building codes, interpretations, building permits, and assessments of fees for building permits,
ordinances, road closures, and impact fees or service availability fees. . . ."[2] (e.s.)

The phrase "Impact or service availability fees" has been defined to mean:

"A fee, tax, user charge or assessment imposed by a municipality or other governmental agency
for:
(a) The privilege of connecting to a system for which there is no immediate specific requirement
for a capital improvement, expansion or installation at the utility source necessitated by the
connection; or
(b) An assessment imposed on board-owned property for the installation of a contiguous utility
line except for that length and size of line actually needed to service the educational or ancillary
plant on that site; or
(c) For an intangible service which is not clearly established at a cost."[3]

This office has stated previously that section 235.26(1), Florida Statutes, exempts all educational
facilities constructed by a school board from state and local government impact fees or service
availability fees.[4] Thus, no service may be refused based upon a district's failure or refusal to
pay an impact fee or service availability fee. The question raised here, however, is whether a
school district is responsible for its share of the cost of the infrastructure of a water or sewer
facility. In addressing this question previously, this office stated that a school district's



responsibility to pay for infrastructure necessary for the development of a school site is a policy
issue that would need to be addressed legislatively.[5]

The Legislature has addressed expenditures that a school board is authorized to make for
infrastructure in section 235.34, Florida Statutes, which provides:

"(1)(a) Subject to exemption from the assessment of fees pursuant to s. 235.26(1), school
boards . . . may expend funds . . . by contract or agreement, for the placement, paving, or
maintaining of any road, byway, or sidewalk if the road, byway, or sidewalk is contiguous to or
runs through the property of any educational plant or for the maintenance or improvement of the
property of any educational plant or of any facility on such property. Expenditures may also be
made for sanitary sewer, water, stormwater, and utility improvements upon, or contiguous to,
and for the installation, operation, and maintenance of traffic control and safety devices upon, or
contiguous to, any existing or proposed educational plant.
(b) A board may pay its proportionate share of the cost of onsite and offsite system
improvements necessitated by the educational facility development, but a board is not required
to pay for or install any improvements that exceed those required to meet the onsite and offsite
needs of a new public educational facility or an expanded site. Development exactions assessed
against school boards or community college districts may not exceed the proportionate share of
the cost of system improvements necessitated by the educational facility development and may
not address existing facility or service backlogs or deficits.

* * *

(2) The provisions of any law, municipal ordinance, or county ordinance to the contrary
notwithstanding, the provisions of this section regulate the levying of assessments for special
benefits on school or community college districts and the directing of the payment thereof. Any
municipal ordinance or county ordinance making provision to the contrary is void."

Thus, the statute recognizes the authority of a school district to expend funds by contract or
agreement for roads, sanitary sewer, water, stormwater, and utility improvements, as well as for
the installation, operation, and maintenance of traffic control and safety devices on or next to
existing or proposed educational plants. Section 235.34(1)(b), Florida Statutes, specifically
authorizes a school district to pay its proportionate share of the cost of onsite and offsite system
improvements necessitated by educational facility improvements. The purpose of this section is
to prevent the levy of special assessments against a school property without the agreement of
the school board.[6] There is nothing in the statute's language, however, that would place the
school board in the position of requiring the county to construct facilities needed by the school at
no cost to the board.[7] The legislative history supporting the amendment to section
235.34(1)(b), Florida Statutes, authorizing school boards to pay for infrastructure reflects that the
changes were made so that "boards may be required to pay local governments only for their
proportionate share of any on-site or off-site improvements necessitated by educational facility
development. . . ."[8]

Accordingly, it is my opinion that while section 235.34, Florida Statutes, allows the school board
to expend funds for water and sewer infrastructure, it does not authorize the school board to
require the county to provide water or sewer facilities that must be built in order to accommodate



the educational facilities without the board paying its proportionate share of the infrastructure
construction costs. Moreover, the county has no authority to require the school board to use the
facilities and pay a proportionate share of the construction costs absent the board's agreement.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

------------------------------------------------------------
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building codes and the administration of such codes when constructing ancillary plants that are
not attached to educational facilities, if those plants conform to the space size requirements
established in the Uniform Building Code."

[3] Former Rule 6A-2.01(45), Fla. Admin. Code, repealed 1994. The requirements for
educational facilities are now set forth in the Department of Education publication entitled "State
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for or install any improvements that exceed those required to meet the onsite and offsite needs
of a new public educational facility or an expanded site; and s. 235.34(3), Fla. Stat., stating that



should a school board agree to construct or upgrade water or sewer facilities, or otherwise
provide offsite infrastructure beyond its proportionate share of responsibility, the local
government issuing developmental approvals must make sure that the board is reimbursed for
additional costs incurred, to the extent other development demands use of the infrastructure.

[8] See House of Representatives as further revised by the Committee on Appropriations Bill
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