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Date: January 03, 2000

Subject:
School board bid procedures for competitive bidding

Ms. Cynthia Prettyman
General Counsel
Palm Beach County School District
3318 Forest Hill Boulevard
West Palm Beach, Florida 33406

RE: SCHOOL BOARDS--BIDS--procedures for competitive bidding. s. 286.0115, Fla. Stat.

Dear Ms. Prettyman:

On behalf of the School District of Palm Beach County you have asked for my opinion on
substantially the following question:

May a bidder or proposer on school district requests for proposal or requests for bids lobby or
communicate with school board members who will vote to accept the bid or proposal for goods
or services?

In sum:

The purchasing procedures of the School District of Palm Beach County are not quasi-judicial in
nature and, in the absence of a policy relating to such contact, a bidder or proposer may
communicate with school board members without the necessity of complying with the increased
procedural protections required by Jennings v. Dade County[1] and Board of County
Commissioners of Brevard County v. Snyder.[2] However, in the event the school district decides
to abandon its current policy on ex parte communications, it may be advisable for the school
district to adopt a policy such as that provided in section 286.0115, Florida Statutes, establishing
disclosure procedures for communications between school board members and lobbyists.

According to your letter, the School District of Palm Beach County currently has a policy
prohibiting ex parte communication with school district personnel who may be involved with a bid
or request for proposal (RFP). The policy also provides that

"Board Members shall not be lobbied by any bidder(s) or individual(s) on behalf of a bidder (bid).
Lobbying Board Members will result in rejection/disqualification of said Bid/RFP."

The school district originally adopted this policy following the decisions in Jennings v. Dade
County, 589 So. 2d 1337 (Fla. 3d DCA 1991), rev. den., 598 So. 2d 75 (Fla. 1992), and Snyder
v. Board of County Commissioners of Brevard County, 595 So. 2d 65 (Fla. 5th DCA 1991).
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The school district is now considering amending this policy to allow lobbyists for bidders or
proposers to engage in ex parte communications with school board members until the time the
board votes on the award of a contract. You ask whether the award of bids or proposals by the
school board is a quasi-judicial proceeding within the scope of these considerations, making an
amendment of the school board policy appropriate.

In determining whether actions are legislative or quasi-judicial, the Supreme Court of Florida in
Board of County Commissioners of Brevard County v. Snyder[3] looked to the nature of the
hearing involved in such activities. In Snyder, the Court stated:

"It is the character of the hearing that determines whether or not board action is legislative or
quasi-judicial. Generally speaking, legislative action results in the formulation of a general rule of
policy, whereas judicial action results in the application of a general rule of policy."[4]

In developing a test to distinguish judicial or quasi-judicial acts from those that are quasi-
legislative or administrative, the Court quoted from a 1935 case:

"A judicial or quasi-judicial act determines the rules of law applicable, and the rights affected by
them, in relation to past transactions. On the other hand, a quasi-legislative or administrative
order prescribes what the rule or requirement of administratively determined duty shall be with
respect to transactions to be executed in the future, in order that same shall be considered
lawful. But even so, quasi-legislative and quasi-executive orders, after they have already been
entered, may have a quasi-judicial attribute if capable of being arrived at and provided by law to
be declared by the administrative agency only after express statutory notice, hearing and
consideration of evidence to be adduced as a basis for the making thereof."[5]

Where a governmental entity's actions are quasi-judicial, the courts have recognized that certain
procedural safeguards must be met. In Jennings v. Dade County,[6] a case decided prior to
Snyder, the court held that in a quasi-judicial rezoning hearing certain standards of basic
fairness must be followed in order to afford the parties due process. A quasi-judicial hearing
generally meets due process requirements if the parties are provided notice of the hearing and
an opportunity to be heard. In quasi-judicial rezoning proceedings the parties must be able to
present evidence, cross-examine witnesses, and be informed of all the facts upon which the
commission acts.[7] Thus, the court determined that ex parte communications are inherently
improper under these circumstances and quasi-judicial officers should avoid all such contacts
where they are identifiable.

The decisions in Snyder and Jennings arose in the context of rezoning proceedings and,
therefore, the conclusions in those cases would clearly be applicable when a governmental body
is exercising such a function. It is not readily apparent, however, that the conclusions in these
cases were meant to apply to all functions where a local governmental entity applies a general
rule of policy.[8]

To date, the Snyder holding has only been applied by the courts when considering land uses
affecting a particular piece of property.[9] While the Snyder case contains broad language that
could be applied to numerous governmental activities that seek to implement government
policies affecting an individual's property, neither the courts nor this office has read these cases



in such an expansive manner.[10]

You have included a copy of the procurement department purchasing procedures of the school
district. Under these procedures the Coordinator of Procurement is responsible for the purchase
of materials, equipment, and services for the district.[11] When an item or group of similar items
exceeding $10,000 in value is required, bids or requests for proposal (RFPs) must be requested
from three or more sources. Forms or card notices for bids or RFPs are sent to all vendors on
the active vendor mailing list for that category of required goods or services. When the total
amount of a purchase does not exceed $10,000, the department's purchasing procedures
authorize the Coordinator of Procurement to approve or reject the purchase; if the purchase is in
excess of $10,000, it must be approved by the school board with certain limited exceptions.

The department's procedures require that

"all bids/RFPs shall be publicly opened, and the name of the bidder read aloud, by a designated
member of the Procurement staff, bids/RFPs will be evaluated, tabulated, posted in the
Procurement Department and an award recommendation will be submitted by the
Superintendent to the Board."[12]

Thus, the board receives a recommendation for award of the bid or RFP from the school
superintendent.

The department's procedures further require that

"[t]he School Board . . . accept the lowest and best bid from a responsive and responsible bidder
and/or in accordance with District's M/WBE Policy (minority/women vendors policy). . . . The
Board shall have the authority to reject any and all bids/proposals and request new
bids/proposals."[13]

The School Board's policy also addresses bid protests. A bidder or offeror who is adversely
affected by the award of a contract or by the specifications of an invitation to bid or a request for
proposal may file a written notice of protest within seventy-two hours after the posting of the bid
tabulation or within seventy-two hours after receipt of specifications in an invitation to bid or
request for proposals. This notice must be directed to the Coordinator of Procurement.[14] The
Coordinator of Procurement must provide an opportunity for the parties to resolve the bid protest
by mutual agreement within seven working days of receipt of the notice of protest.[15] If the
protest is not resolved, the aggrieved party may file a formal written request for an administrative
hearing under Florida's Administrative Procedure Act, Chapter 120, Florida Statutes.

The involvement of the school board in the competitive bidding process outlined above appears
to be minimal. The board is required to accept the lowest and best bid. The bids and RFPs are
evaluated, tabulated, and posted by staff of the procurement department and the superintendent
of schools presents an award recommendation to the board. I would note that the current school
board policy states:

"District personnel related to or involved with bid/RFP shall not be lobbied by any bidder(s) or
individuals(s) on behalf of a bidder (bid). Lobbying district personnel will result in



rejection/disqualification of said bid/RFP."[16]

There is no indication in your letter that the prohibition against ex parte communications with
staff is to be discontinued. Rather, the district would like to remove the prohibition as it applies to
elected school board members so that they may be more responsive to their constituents.

The foregoing procedures do not, in my opinion, rise to the level of quasi-judicial activities
subject to the increased procedural protections required by Jennings and Snyder. In light of the
nature of the decision-making being done and the clear strictures on how such choices are
made, it appears that this is primarily an administrative function of the board rather than a quasi-
judicial one.

Therefore, it is my opinion that the purchasing procedures of the School District of Palm Beach
County are not quasi-judicial in nature and, in the absence of a policy relating to such contact, a
bidder or proposer may communicate with school board members without the necessity of
complying with the increased procedural protections required by Jennings v. Dade County and
Board of County Commissioners of Brevard County v. Snyder.[17]

It may be advisable, however, in light of the rationale for the adoption of the current policies
against ex parte communications, for the school board to consider adopting a plan, such as that
described in section 286.0115, Florida Statutes, to report communications by bidders or
proposers with school board members regarding competitive bids if it determines to abandon its
policy prohibiting ex parte communications. This statute removes the presumption of prejudice
from ex parte communications with local public officials by establishing a process for the public
disclosure of these communications.  If adopted by the school board, such a policy would
reassure the public that communications between school board members and individual bidders
or proposers do not violate the Government in the Sunshine Law, section 286.011, Florida
Statutes; the Code of Ethics for Public Officers and Employees, Part III, Chapter 112, Florida
Statutes; or other statutes regulating the conduct of the public's business.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

--------------------------------------------------------------
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