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General Counsel
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RE: CHILD CARE--CHILD CARE FACILITIES--LICENSURE--CHILDREN AND FAMILIES,
DEPARTMENT OF--exemption of membership organizations from child care licensure. s.
402.301, Fla. Stat.

Dear Ms. Tamayo:

You ask the following question:

Are child care programs operated by the Young Men's Christian Association or other
membership organizations exempt from licensure by the Department of Children and Families as
child care facilities?

In sum:

Programs operated by the Young Men's Christian Association and other membership
organizations that fall within the definition of a "child care program" are not exempt from
licensure by the Department of Children and Families.

You state that until June 1999 the Department of Children and Families (department) required
licensure for child care programs provided by the Young Men's Christian Association (YMCA).
As a result of an informal legal opinion from your office, rendered in June 1999, it was
determined that the YMCA's child care program was exempt from licensure by the department.
This conclusion was based upon a finding that the national organization of the YMCA did not
provide child care.[1] The department has since revisited the issue and receded from its previous
opinion, concluding that the Legislature did not exempt organizations such as the YMCA from
the licensure requirements when child care is provided by an organization.

Section 402.308, Florida Statutes, requires that every "child care facility" in the state be licensed
and that such license be renewed annually.[2] The statute further provides that the department
or local licensing agencies approved by the department are the entities responsible for the
licensure of such facilities.[3] A "[c]hild care facility" is defined as
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"any child care center or child care arrangement which provides child care for more than five
children unrelated to the operator and which receives a payment, fee, or grant for any of the
children receiving care, wherever operated, and whether or not operated for profit. The following
are not included:
(a) Public schools and nonpublic schools and their integral programs, except as provided in s.
402.3025;[4]
(b) Summer camps having children in full-time residence;
(c) Summer day camps;
(d) Bible schools normally conducted during vacation periods; and
(e) Operators of transient establishments, as defined in chapter 509, which provide child care
services solely for the guests of their establishment or resort, provided that all child care
personnel of the establishment are screened according to the level 2 screening requirements of
chapter 435."[5]

Thus, the statute sets forth the child care arrangements that will be subject to licensure by the
department and provides specific exemptions.[6] No other exemptions should be inferred to be
intended when the Legislature has specifically provided exemptions from the operation of a
statute.[7]

For purposes of licensure under Chapter 402, Florida Statutes, "[c]hild care" means "the care,
protection, and supervision of a child, for a period of less than 24 hours a day on a regular basis,
which supplements parental care, enrichment, and health supervision for the child, in
accordance with his or her individual needs, and for which a payment, fee, or grant is made for
care."[8]

The Legislature has stated its intent to protect the health, safety, and well-being of the children of
this state by establishing statewide minimum standards for the care and protection of children in
child care facilities.[9] It is made clear, however, that there was no intent to interfere with the
religious freedom of all citizens, such that nursery services offered to care for the children of
those attending religious services are specifically exempted.[10] Further, the Legislature
addressed the licensure of organizations such as boys and girls clubs or the Girl Scouts or Boy
Scouts by stating:

"It is further the intent that membership organizations affiliated with national organizations which
do not provide child care, whose primary purpose is providing activities that contribute to the
development of good character or good sportsmanship or to the education or cultural
development of minors in this state, which charge only a nominal annual membership fee, which
are not for profit, and which are certified by their national associations as being in compliance
with the association's minimum standards and procedures shall not be considered child care
facilities and therefore, their personnel shall not be required to be screened."[11] (e.s.)

The plain language of the statute exempts those organizations that do not provide child care.
However, there is apparent confusion as to whether the phrase "which do not provide child care"
relates to the member organizations or the national organizations.

Primarily, the statutory requirements that relate to the organization, beginning with "which do not
provide child care" and ending with "which are certified by their national associations . . . " would



not make sense if applied to the national organization, since it would recognize the national
organization's certification of itself as being in compliance with its minimum standards and
procedures. Reading the pivotal characteristic "which do not provide child care" to modify
national organizations also would create a loophole for membership organizations that provide
child care and, but for their affiliation with the national organization that does not provide child
care, would be subject to licensure by the department. Such an interpretation would be contrary
to the legislative history of the statute, which stated that legislative intent language was added to
provide that "certain membership organizations not providing child care to be exempt from
screening."[12]

Chapter 87-238, Laws of Florida, the legislation in which the questioned language was added to
section 402.301, Florida Statutes, is entitled "An act relating to screening." The act primarily
dealt with security background investigations of employees in programs regulated by statute,
including Chapter 402, Florida Statutes, dealing with child care. An amendment to the bill offered
on the floor of the House of Representatives was characterized as "a provision on legislative
intent that boys and girls clubs and similar groups that do not provide child care are not subject
to the screening requirements."[13]

Given the clear legislative intent to establish statewide minimum standards for the care and
protection of children in child care facilities, while not infringing on religious rights or parochial
programs or regulating the activity programs of membership organizations that do not provide
child care, it is my opinion that programs operated by the YMCA and other membership
organizations that fall within the definition of a "child care program" are not exempt from
licensure by the Department of Children and Families.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

---------------------------------------------------------------

[1] See Memorandum to Mr. Larry Pintacuda, Chief of Child Care Services, Florida Department
of Children and Families, from Mr. Allen R. Roman, Assistant General Counsel, dated June 10,
1999.

[2] Section 402.308(1), Fla. Stat.

[3] Section 402.308(3) and (4), Fla. Stat.

[4] Section 402.3025, Fla. Stat., specifies public and nonpublic school programs that are and are
not subject to licensure as child care.

[5] Section 402.302(2), Fla. Stat.



[6] See also s. 402.316, Fla. Stat., exempting "a child care facility which is an integral part of
church or parochial schools conducting regularly scheduled classes, courses of study, or
educational programs accredited by, or by a member of, an organization which publishes and
requires compliance with its standards for health, safety, and sanitation."

[7] See Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So. 2d 341, 342 (Fla. 1952) (where a statute sets forth
exceptions, no others may be inferred to be intended); Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806
(Fla. 1944); Thayer v. State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla. 1976).

[8] Section 402.302(1), Fla. Stat.

[9] Section 402.301(1), Fla. Stat.

[10] Section 402.301(5), Fla. Stat.

[11] Section 402.301(6), Fla. Stat.

[12] See House of Representatives Committee on Health & Rehabilitative Services Staff
Analysis-General Legislation, HB 1409, June 9, 1987.

[13] See House of Representatives Floor Debate, May 29, 1987, Tape 1 of 2, Side B;
Representative Elaine Bloom explained the amendments to HB 1409 to conform it to its Senate
companion.


