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DEPARTMENT OF--members of community alliance as public officers subject to dual
officeholding prohibition. s. 20.19(6), Fla. Stat.

Dear Ms. Tamayo:

You ask substantially the following question:

May public officers serve on Community Alliances pursuant to section 20.19(6), Florida Statutes,
without violating the constitutional prohibition against dual officeholding?

In sum:

Public officers of the entities enumerated in section 20.19(6), Florida Statutes, may serve on
Community Alliances in an ex officio capacity without violating the dual officeholding prohibition
in section 5(a), Article II, Florida Constitution.

Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may
hold another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission,
taxation and budget reform commission, constitutional convention, or statutory body having only
advisory powers."

The above provisions prohibit a person from simultaneously serving in more than one state,
county or municipal office. The prohibition applies to both elected and appointed offices.[1]

The term "office" is not defined by the Constitution, although the Supreme Court of Florida has
stated:

"The term 'office' implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the possession

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/dual-officeholding-community-alliance-members


of it by, the person filling the office, while an 'employment' does not comprehend a delegation of
any part of the sovereign authority. The term 'office' embraces the idea of tenure, duration, and
duties in exercising some portion of the sovereign power, conferred or defined by law and not by
contract."[2]

Therefore, it is the nature of the powers and duties of a particular position that determines
whether it is an "office" or "employment."

The courts and this office, however, have recognized that the legislative designation of an officer
to perform ex officio the functions of another or additional office does not violate the dual
officeholding prohibition, provided that the duties imposed are consistent with those being
exercised. As the Supreme Court of Florida stated in Bath Club, Inc. v. Dade County,[3]

"Article II, section 5(a) was manifestly fashioned to ensure that multiple state, county, and
municipal offices will not be held by the same person. Underlying this objective is the concern
that a conflict of interest will arise by dual officeholding whenever the respective duties of office
are inconsistent. Where additional duties are assigned to constitutional officers and there is no
inconsistency between these new and pre-existing duties, however, the dual officeholding
prohibition does not preclude such an assignment. In such cases, newly assigned duties are
viewed merely as an addition to existing responsibilities."

Reorganization of the Department of Children and Families during the 2000 legislative session
included the elimination of health and human services boards.[4] Section 20.19(6), Florida
Statutes, as amended by Chapter 2000-139, Laws of Florida, requires the Department of
Children and Families, in consultation with local communities, to establish community alliances
of the "stake-holders, community leaders, client representatives and funders of human services
in each county to provide a focal point for community participation and governance of
community-based services." (e.s.) The duties of the community alliance include:

"1. Joint planning for resource utilization in the community, including resources appropriated to
the department and any funds that local funding sources choose to provide.
2. Needs assessment and establishment of community priorities for service delivery.
3. Determining community outcome goals to supplement state-required outcomes.
4. Serving as a catalyst for community resource development.
5. Providing for community education and advocacy on issues related to delivery of services.
6. Promoting prevention and early intervention services."[5]

The initial membership of the alliance includes the district administrator and a representative
from each of the following: county government; the school district; the county United Way; the
county sheriff's office; the circuit court corresponding to the county; and the county children's
board, if one exists.[6] After the initial meeting of the alliance, it must adopt bylaws and may
increase its membership to include individuals and organizations representing funding
organizations, who are community leaders, who have knowledge of community-based service
issues, or who otherwise have perspectives enabling them to accomplish the duties assigned to
the alliance.[7] Members serve without compensation,[8] are subject to the Florida Code of
Ethics,[9] must act consistently with department policy and state and federal laws, rules, and
regulations,[10] and must submit annual disclosure statements of interests in services within the



purview of the alliance.[11]

As noted above, district health and human services boards were eliminated and it would appear
that the newly-created community alliances fulfill some of the boards' duties and
responsibilities.[12] This office has previously found that health and human services boards were
primarily administrative entities providing policy and budget oversight and coordination of the
various activities and services of the districts.[13] In another opinion, a potential appointee to
such a board was advised that a position on the board was a public office.[14] While the
statutory scheme does not directly speak to the alliances supplanting the boards, it appears that
the community alliances stand in a substantially similar position to the predecessor health and
human services boards. Charged with the governance of community-based services and
empowered to plan how resources appropriated to the department and from local funding are to
be used, it would appear that community alliances have been granted a portion of the state's
sovereign power. Members of the alliances, therefore, by possessing such power would be
considered public officers subject to the dual officeholding prohibition in section 5(a), Article II of
the Florida Constitution.

As noted above, under the holding in Bath Club, Inc., it has been recognized that the Legislature
may assign additional powers and duties, not inconsistent with pre-existing duties, to a public
official such that there is an ex officio extension of the office. While the enabling legislation
considered in Bath Club, Inc.,[15] specifically provided that three county commissioners and two
school board members would comprise the board, use of the term "a representative of county
government" and likewise for the school district, county sheriff's office and circuit court is broader
and could include employees of the individual entities. The Legislature's intent to have specific
governmental entities represented, however, does not preclude the presiding official or officer of
such entity from serving as that representative in an ex officio capacity.

Accordingly, it is my opinion that a state, county or municipal officer who presides over the
governmental entities prescribed in section 20.19(6), Florida Statutes, may serve on a
community alliance in an ex officio capacity without violating the dual officeholding prohibition in
section 5(a), Article II, of the Florida Constitution.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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