Municipal regulation of golf carts on roads
Number: AGO 2002-11

Date: January 30, 2002
Subject:

Municipal regulation of golf carts on roads

Mr. C. David Coffey

Cedar Key City Attorney

Haile Village Center

5346 Southwest 91st Terrace
Gainesville, Florida 32608-7124

RE: GOLF CARTS--MOTOR VEHICLES--MUNICIPALITIES--city may not impose more
restrictive age or licensure requirements for operation of golf carts on public roads. s. 316.008,
316.212, and 322.04, Fla. Stat.

Dear Mr. Coffey:
You ask substantially the following questions:

1. May the City of Cedar Key impose a minimum age requirement for the operation of a golf cart
more restrictive than that allowed by section 316.212, Florida Statutes?

2. May the city require the operator of a golf cart to have a valid Florida driver's license?
In sum:

While the City of Cedar Key may restrict the operation of golf carts on city streets where such
operation is found to be incompatible with the normal and safe movement of traffic, the city may
not impose more restrictive age requirements upon operators of golf carts than that allowed by
state law, nor may the city require a golf cart operator to have a valid Florida driver's license.

You state that historically the City of Cedar Key has allowed the operation of golf carts on city
streets, imposing certain age and other restrictions on the drivers. In light of state statutes
addressing the operation of golf carts on city streets, however, the authority of the city to impose
more restrictive regulations on golf cart operators has been raised. Due to the interrelated nature
of your questions, they will be answered together.

Chapter 316, Florida Statutes, the Florida Uniform Traffic Control Law, was enacted to "make
uniform traffic laws to apply throughout the state and its several counties and uniform traffic
ordinances to apply in all municipalities."[1] The purpose of the act was to eliminate the
"hodgepodge of ordinances which vary as to language and penalty,” resulting in an
inconvenience and hazard to travelers.[2]
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The provisions of Chapter 316, Florida Statutes, are "applicable and uniform throughout this
state and in all political subdivisions and municipalities therein, and no local authority shall enact
or enforce any ordinance on a matter covered by this chapter unless expressly authorized."[3]
(e.s.) This office has previously stated that Chapter 316, Florida Statutes, operates to prohibit
any local legislation on traffic control or the enforcement thereof under the police power of a
municipality, except as may be expressly authorized by the Uniform Traffic Control Law.[4]

Section 316.006(2)(a), Florida Statutes, provides:

"Chartered municipalities shall have original jurisdiction over all streets and highways located
within their boundaries, except state roads, and may place and maintain such traffic control
devices which conform to the manual and specifications of the Department of Transportation
upon all streets and highways under their original jurisdiction as they shall deem necessary to
indicate and to carry out the provisions of this chapter or to regulate, warn, or guide traffic.”

In enacting Chapter 316, Florida Statutes, the Legislature also recognized that there are
conditions that require municipalities to pass certain traffic ordinances regulating municipal traffic
that are not required to regulate the movement of traffic outside of municipalities.[5] Section
316.008, Florida Statutes, expressly recognizes areas in which local authorities may exercise
control with respect to the streets and highways under their jurisdiction and within the reasonable
exercise of the police power. Among those areas enumerated is the power to restrict the use of
streets and to prohibit or regulate the use of heavily traveled streets by any class or kind of traffic
found to be incompatible with the normal and safe movement of traffic.[6]

While municipalities have home rule powers to act upon any matter for municipal purposes,
municipal ordinances are inferior to laws of the state and must not conflict with any controlling
provision of a statute.[7] As the Florida Supreme Court stated in Rinzler v. Carson,[8] "[a]
municipality cannot forbid what the legislature has expressly licensed, authorized or required,
nor may it authorize what the legislature has expressly forbidden."

Section 316.212, Florida Statutes, generally prohibits the operation of golf carts upon public
streets or roads, except upon those designated by a county or city for use by golf carts. The
county or city, however, is responsible for making the determination that golf carts may safely
travel on or cross the public street or road, after considering the speed, volume, and character of
the motor vehicle traffic using the street or road. Moreover, any person operating a golf cart in
accordance with section 316.212, Florida Statutes, is exempt from the requirement of a driver's
license.[9] The Legislature, however, has prohibited the operation of a golf cart on public roads
or streets by any person under the age of fourteen.[10]

Where the Legislature prescribes the manner in which something is to be done, it acts as a
prohibition against its being done in any other way.[11] In this instance, the Legislature has
specified who may operate a golf cart on the public roads and streets of this state. Thus, a

municipality may not prohibit the operation of a golf cart by a person who falls within those

classifications of individuals who the state allows to operate golf carts.

Accordingly, while the City of Cedar Key may restrict the operation of golf carts on city streets
where such operation is determined to be incompatible with the normal and safe movement of
traffic, the city may not impose a more restrictive age requirement for the operation of a golf cart



than that which is allowed by section 316.212, Florida Statutes, nor may the operator be required
to have a valid Florida driver's license.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] Section 316.002, Fla. Stat.
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[8] 262 So. 2d 661, 668 (Fla. 1972).
[9] Section 322.04(1)(e), Fla. Stat.
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