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Number: AGO 2002-28

Date: April 17, 2002

Subject:
Homestead, change in ownership

The Honorable V. Frank Desguin
Charlotte County Property Appraiser
18500 Murdock Circle
Port Charlotte, Florida 33948-1076

RE: TAXATION--HOMESTEAD EXEMPTION--PROPERTY APPRAISER--change in ownership
requires assessment of property at just value in January of year following change. Art. VII, s.
4(c), Fla. Const.; s. 193.155, Fla. Stat.

Dear Mr. Desguin:

You ask substantially the following question:

Does the removal of one of the joint owners from the ownership of property receiving a
homestead exemption constitute a change in ownership so as to require the property to be
reassessed at just value as of January 1 of the following year?

In sum:

The removal of one of the joint owners from the ownership of property receiving a homestead
exemption constitutes a change in ownership so as to require the property in its entirety to be
reassessed at just value as of January 1 of the following year unless such a change falls within
one of the exceptions prescribed by statute. Such exceptions include, among others, transfers
between a husband and wife and transfers upon the death of an owner between the owner and
one who is a permanent resident on the property and is legally or naturally dependent on the
owner.

In 1992, Florida citizens amended the Florida Constitution by adopting a provision that limited ad
valorem taxation on homesteads. The amendment levied a base year "just value" assessment
for each homestead as of January 1, 1994, and restricted subsequent increases in assessments
to the lower of either (a) three percent of the prior year's assessment or (b) a percent change in
the Consumer Price Index.[1] The purpose of the amendment was to encourage the preservation
of homestead property in the face of ever-increasing opportunities for real estate development,
and rising property values and assessments.[2]

Subsection 4(c)3. of Article VII, Florida Constitution, however, provides:

"After any change of ownership, as provided by general law, homestead property shall be
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assessed at just value as of January 1 of the following year. Thereafter, the homestead shall be
assessed as provided herein." (e.s.)

The Legislature subsequently adopted section 193.155, Florida Statutes, to implement the
homestead amendment. Subsection (3) of the statute provides:

"(3) Except as provided in this subsection, property assessed under this section shall be
assessed at just value as of January 1 of the year following a change of ownership. Thereafter,
the annual changes in the assessed value of the property are subject to the limitations in
subsections (1) and (2). For the purpose of this section, a change in ownership means any sale,
foreclosure, or transfer of legal title or beneficial title in equity to any person, except as provided
in this subsection. There is no change of ownership if:
(a) Subsequent to the change or transfer, the same person is entitled to the homestead
exemption as was previously entitled and:
1. The transfer of title is to correct an error; or
2. The transfer is between legal and equitable title;
(b) The transfer is between husband and wife, including a transfer to a surviving spouse or a
transfer due to a dissolution of marriage;
(c) The transfer occurs by operation of law under s. 732.4015; or
(d) Upon the death of the owner, the transfer is between the owner and another who is a
permanent resident and is legally or naturally dependent upon the owner." (e.s.)

Section 193.155(3), Florida Statutes, thus reflects the intent of Article VII, section 4(c), Florida
Constitution, that a change in ownership requires that the property be reassessed at just value
as of January 1 of the year following the change in ownership.[3] Certain exceptions exist
including exceptions for transfers between a husband and wife and for transfers upon the death
of an owner between the owner and one who is a permanent resident on the property and is
legally or naturally dependent on the owner. While section 193.155(3) contains certain
exceptions, you have not advised this office whether any of the exceptions set forth in section
193.155(3)(a)-(d) are applicable. Such a determination involves questions of fact and mixed
questions of law and fact that this office cannot resolve. For example, this office has no
information as to whether the transfer is between a husband and wife or as a result of a
dissolution of marriage. It is, however, a general principle of statutory construction that where a
statute sets forth exceptions, no others may be inferred.[4]

In Attorney General Opinion 01-31, this office considered whether the addition of another owner
as co-owner of property constituted a "change in ownership" within the meaning of above
constitutional and statutory provisions. This office recognized that neither section 4(c), Article VII,
Florida Constitution, nor section 193.155(3), Florida Statutes, provides for a partial
reassessment of the property at just value.[5] Rather, both the Constitution and the statute refer
to a change in ownership as requiring the assessment of the property at just value as of January
1 of the year following the change. It is this change in ownership that constitutes a triggering
event for which the property, not just that portion of the property affected by the change in
ownership, is to be reassessed at just value. This office therefore concluded that if the sole
owner of property receiving a homestead exemption changes the ownership of the property by
adding another individual as co-owner in a manner that does not meet the criteria specified in
section 193.155(3)(a), (b), (c) or (d), Florida Statutes, the property's assessed value should be



returned to just value on the following January 1.

In the instant inquiry, rather than adding an owner to the property, an owner is being removed.
The triggering event, however, is the same--the change of ownership of the property.

Accordingly, I am of the opinion that provided such change does not meet the criteria
enumerated in section 193.155(3)(a), (b), (c) or (d), Florida Statutes, the removal of one of the
joint owners from the ownership of property receiving a homestead exemption constitutes a
change in ownership so as to require the property in its entirety to be reassessed at just value as
of January 1 of the following year.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

------------------------------------------------------------

[1] See Art. VII, s. 4(c), Fla. Const., which provides in part:

"All persons entitled to a homestead exemption under Section 6 of this Article shall have their
homestead assessed at just value as of January 1 of the year following the effective date of this
amendment. This assessment shall change only as provided herein.
1. Assessments subject to this provision shall be changed annually on January 1st of each year;
but those changes in assessments shall not exceed the lower of the following:
(A) three percent (3%) of the assessment for the prior year.
(B) the percent change in the Consumer Price Index for all urban consumers, U.S. City Average,
all items 1967=100, or successor reports for the preceding calendar year as initially reported by
the United States Department of Labor, Bureau of Labor Statistics.
2. No assessment shall exceed just value.
3. After any change of ownership, as provided by general law, homestead property shall be
assessed at just value as of January 1 of the following year. Thereafter, the homestead shall be
assessed as provided herein.
4. New homestead property shall be assessed at just value as of January 1st of the year
following the establishment of the homestead. That assessment shall only change as provided
herein.
5. Changes, additions, reductions or improvements to homestead property shall be assessed as
provided for by general law; provided, however, after the adjustment for any change, addition,
reduction or improvement, the property shall be assessed as provided herein.
6. In the event of a termination of homestead status, the property shall be assessed as provided
by general law. . . ."

[2] See Smith v. Welton, 710 So. 2d 135 (Fla. 1st DCA 1998), affirmed on other grounds, 729
So. 2d 371 (Fla. 1999). And see Constitutional Amendments on the Florida Ballot,
Understanding Florida's Issues, (Fla. Inst. of Gov., Univ. of Fla., Gainesville, Fla.), Oct. 1992, at



9. The "primary advantage" of the amendment, therefore, is the "stabilizing [of] annual increases
in property taxes, [and] providing protection to the elderly and poor against losing their property
due to high taxes . . . ." Id.

[3] And see Rule 12D-8.0061(2), F.A.C., providing in part:

"Real property shall be assessed at just value as of January 1 of the year following any change
of ownership. . . . For purposes of this section, a change of ownership includes any transfer of
homestead property receiving the exemption . . . ."

[4] See, e.g., Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So. 2d 341 (Fla. 1952).

[5] Compare s. 193.155(7), Fla. Stat., stating that if a person's homestead exemption is limited to
that person's proportionate interest in real property, the provisions of the statute apply only to
that interest.


