
Additional $2 cost for criminal justice education 
Number: AGO 2002-61

Date: September 11, 2002

Subject:
Additional $2 cost for criminal justice education

Chief C.E. Sharrett, Jr.
Plantation Chief of Police
451 Northwest 70th Terrace
Plantation, Florida 33317

RE: LAW ENFORCEMENT–MUNICIPALITIES–COSTS–use of additional $2 costs imposed for
criminal justice education. s. 938.15, Fla. Stat.

Dear Chief Sharrett:

You ask substantially the following question:

May a law enforcement agency use the funds collected pursuant to section 938.15, Florida
Statutes, to pay tuition for a college course, undergraduate or graduate, that specifically pertains
to the sworn officer's or support personnel's function?

In sum:

A law enforcement agency may use the funds collected pursuant to section 938.15, Florida
Statutes, only for courses that relate directly to criminal justice education and training courses;
such funds may not be used to fund courses unrelated to criminal justice except in those
instances where completion of such course is a requirement for successful completion of a
criminal justice degree program.

Section 938.15, Florida Statutes, provides in pertinent part:

"In addition to the costs provided for in s. 938.01, municipalities and counties may assess an
additional $2 for expenditures for criminal justice education degree programs and training
courses, including basic recruit training, for their respective officers and employing agency
support personnel, provided such education degree programs and training courses are approved
by the employing agency administrator, on a form provided by the commission, for local
funding."[1] (e.s.)

This section was formerly contained in section 943.25(13), Florida Statutes (1995). In 1997, the
statute was renumbered by section 14, Chapter 97-271, Laws of Florida, as part of a legislative
effort to consolidate and categorize the statutory provisions relating to court costs and to assist
the judiciary and others in identifying and locating the applicable laws relating to court costs.[2]
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This office in Attorney General Opinion 93-50 considered the provisions of then section
943.25(13), Florida Statutes (1993) (now section 938.15, Florida Statutes), stating that the
statute, by its terms, specifically applies to training and degree programs and courses that relate
to "criminal justice education." As noted therein, it is a fundamental rule of statutory construction
that words in a statute are to be given their plain and ordinary meaning.[3] Further, this statute
and its precursors[4] have been interpreted by this office as authorizing the expenditure of the
funds collected thereunder only for criminal justice or law enforcement education.[5]

This office noted in Attorney General Opinion 93-50 that the statute recognizes that these funds
may be expended for courses that comprise "criminal justice education degree programs" and
these programs may include requirements for the successful completion of certain general
education courses. This office stated that to the extent that an officer is participating in a criminal
justice degree program and is required to complete certain general education courses to receive
his or her degree in criminal justice, the funds collected from the additional $2 assessment could
be expended.

Thus, this office concluded that the additional costs collected under section 943.25(13), Florida
Statutes (1993), could only be used for courses that relate directly to criminal justice education
and training courses and may not be used to fund general education for law enforcement
officers, except in those instances where completion of general education courses is a
requirement for successful completion of a criminal justice degree program.

As noted above, while section 943.25(13), Florida Statutes, was renumbered as section 938.15,
Florida Statutes, the language contained in both provisions is virtually the same. The
conclusions reached in the earlier Attorney General Opinion would therefore appear to be
equally applicable to the interpretation of section 938.15. Thus, section 938.15 would appear to
limit the expenditure of funds collected under its provisions to courses directly related to criminal
justice education and training courses. Such monies may not be used to fund general education
for law enforcement officers or support personnel, except in those instances where completion of
general education courses is a requirement for successful completion of a criminal justice
degree program.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-----------------------------------------------------------

[1] Section 938.15, Fla. Stat., goes on to provide:

"(1) Workshops, meetings, conferences, and conventions shall, on a form approved by the
commission for use by the employing agency, be individually approved by the employing agency
administrator prior to attendance. The form shall include, but not be limited to, a demonstration
by the employing agency of the purpose of the workshop, meeting, conference, or convention;



the direct relationship of the training to the officer's job; the direct benefits the officer and agency
will receive; and all anticipated costs.

(2) The commission may inspect and copy the documentation of independent audits conducted
of the municipalities and counties which make such assessments to ensure that such
assessments have been made and that expenditures are in conformance with the requirements
of this subsection and with other applicable procedures."

[2] See s. 1, Ch. 97-271, Laws of Florida; Senate Staff Analysis and Economic Impact Statement
on SB 388, dated April 15, 1997 ("Current section 943.25(13), F.S., is renumbered as section
938.15, F.S. No other changes made to current law.").

[3] See, e.g., Rollins v. Pizzarelli, 761 So. 2d 294, 298 (Fla. 2000) (one of the most fundamental
tenets of statutory construction requires that court give a statutory term its plain and ordinary
meaning); Green v. State, 604 So. 2d 471, 473 (Fla. 1992).

[4] As noted in n.2, supra, s. 1, Ch. 97-271, Laws of Florida, renumbered s. 943.25(13), Fla. Stat.
1995, as s. 938.15, Fla. Stat., without other amendment. Section 943.25(13) was created by s. 8,
Ch. 74-386, and originally designated s. 943.25(5). See also s. 23.105, Fla. Stat. (1973), which
was substantially carried forward as 943.25(5), Fla. Stat.

[5] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 76-64 (1976) (proceeds of additional cost assessment imposed
by a municipality or county may be expended only for law enforcement education for the
respective law enforcement personnel); 78-55 (1978) (governing body of a county may purchase
gym equipment for its law enforcement officers from additional cost assessments for law
enforcement education expenditures provided that there is an existing organized educational
training and development program, approved by the commission, that will utilize such equipment
for the physical training and development of law enforcement officers as part of the overall
educational training and development program for such officers).


