
Public Records, copies of voted ballots 
Number: AGO 2004-11

Date: March 25, 2004

Subject:
Public Records, copies of voted ballots

The Honorable Daniel F. DeLoach
City of Hialeah Clerk
501 Palm Avenue
Hialeah, Florida 33010-4789

RE: PUBLIC RECORDS–BALLOTS–ELECTIONS–copies of voted ballots may be produced
pursuant to public records request. ss. 119.01 and 119.07, Fla. Stat.; Art. I, s. 24, Fla. Const.

Dear Mr. DeLoach:

You have asked the following question:

Is it permissible to provide photocopies of the actual optically scanned ballots cast in a municipal
election to comply with a public records request filed under Chapter 119, Florida Statutes?

Initially, it is assumed that the ballots requested have been cast in the election and that the
procedures attendant to counting the ballots and certifying the election results have been
completed. Questions that implicate the potential disruption of the election process prescribed by
the Florida Election Code would more appropriately be addressed to the Division of Elections in
the Department of State.

The general policy of this state, recognized in Florida law and the state Constitution, is that
records of the state and local governments shall be open for inspection by any person.[1]
Pursuant to section 119.07(1)(a), Florida Statutes, every person having custody of a public
record "shall permit the record to be inspected and examined by any person desiring to do so, at
any reasonable time, under reasonable conditions, and under supervision by the custodian of
the public record or the custodian’s designee."

The statute further provides that the custodian "shall furnish a copy or a certified copy of the
record upon payment of the fee prescribed by law . . . ."[2] In instances where the nature or
volume of a public record is such as to require extensive use of information technology
resources or extensive clerical or supervisory assistance by personnel of the agency involved, or
both, the agency may charge, in addition to the actual cost of duplication, a special service
charge based upon the cost incurred for the use of the technology resources or personnel.[3]

Section 119.07(1)(c), Florida Statute, provides:

"When ballots are produced under this section for inspection or examination, no persons other
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than the supervisor of elections or the supervisor’s employees shall touch the ballots. The
supervisor of elections shall make a reasonable effort to notify all candidates by telephone or
otherwise of the time and place of the inspection or examination. All such candidates, or their
representatives, shall be allowed to be present during the inspection or examination."[4]

While section 119.07(1)(c), Florida Statutes, places restrictions on who may handle the ballots, it
does not remove the ballots from the inspection requirement of section 119.07(1), Florida
Statutes. Nor am I aware of any provision restricting full inspection or copying of the ballots other
than the restriction contained in section 119.07(1)(c), Florida Statutes, that no persons other
than the supervisor of elections or his or her employees may touch the ballots.[5] This office has
previously stated that a custodian of public records may not impose a rule or condition on
inspection that operates to restrict or circumvent a person's right of access.[6]

Only those public records that are provided by law to be confidential or that are prohibited from
being inspected by the public, whether by general or special law, are exempt from the disclosure
provisions of section 119.07(1), Florida Statutes.[7] I am not aware of, nor have you drawn my
attention to, any provision of law that makes ballots or ballot stubs confidential or exempt from
disclosure.

A review of the legislative history of the enactment of section 119.07(1)(c), Florida Statutes,
shows a concern for the handling of voted punch card ballots, which in 1985 represented "new"
voting technology. In explaining the need for restricting who may touch voted punch cards, it was
stated that such cards could easily be altered or damaged, thus making it important to "maintain
the integrity of the voted ballot, so there can be no change of the will of the people."[8] In this
instance, the ballots are optically scanned and do not utilize the same technology as punch
cards.

During the 2000 election and subsequent judicial proceedings arising from requests for recounts
of the ballots, the courts of this state were asked to allow ballots to be rerun through optical
scanners in order to segregate overvoted or undervoted ballots. In Sentinel Communications,
Inc., v. Anderson,[9] the supervisor of elections argued that rescanning the ballots and
segregating those requested by the newspaper could result in "ballot degradation." The court
rejected the supervisor's argument and concluded that "[t]he limited evidence offered by the
Supervisor of the possibility of degradation of the ballots failed to show that the alleged
degradation would be other than de minimus."[10] This office has not been provided with any
evidence that photo copying would damage or potentially alter optically scanned ballots.

It is clear that the Legislature has addressed the sensitive nature of voted ballots by restricting
the handling of such to the supervisor of elections or the supervisor’s employees. Absent a
legislative or constitutional provision prohibiting or exempting voted ballots from being copied,
however, such a restriction does not preclude the designated persons from copying optically
scanned ballots to comply with a public records request pursuant to Chapter 119, Florida
Statutes.

Sincerely,

Charlie Crist



Attorney General

CC/tls

------------------------------------------------------
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