
Proration on subdivision common elements assessment 
Number: AGO 2004-31

Date: June 25, 2004

Subject:
Proration on subdivision common elements assessment

The Honorable Mike Wells
Pasco County Property Appraiser
Post Office Box 401
Dade City, Florida 33526-0401

RE: TAXATION AND ASSESSMENTS--PROPERTY APPRAISERS--SUBDIVISIONS--proration
of assessment on subdivision common elements. s. 193.0235, Fla. Stat.

Dear Mr. Wells:

You ask the following questions:

1. May property that has been conveyed to a homeowners' association be assessed as a
common element pursuant to section 193.0235, Florida Statutes?

2. May property which is used by those who pay a fee, such as a golf course, regardless of
whether such individuals are property owners within a subdivision, be classified as a common
element subject to assessment pursuant to section 193.0235, Florida Statutes?

3. Is the definition for common element in section 193.0235(2), Florida Statutes, exclusive?

Questions One and Two

You state that several golf course communities in Pasco County have transferred ownership of
their golf course facilities to their related homeowners’ associations. In two of the three cases,
the golf courses were not designated on the subdivision plats as common elements or
community areas. All of the courses are open to public play, requiring fees by both homeowners
and outside visitors. You assume that since course maintenance is paid from the same source of
funds as is used for community maintenance at large, any mandatory homeowners’ association
fees would increase, absent any fees collected by the golf club.

There appears to be some question as to whether the transfer of the golf course to the
homeowners' association would alter the nature of the property such that it may not be
considered a common element of the subdivision for assessment purposes.

Section 193.0235, Florida Statutes, provides:

"(1) Ad valorem taxes and non-ad valorem assessments shall be assessed against the lots
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within a platted residential subdivision and not upon the subdivision property as a whole. An ad
valorem tax or non-ad valorem assessment, including a tax or assessment imposed by a county,
municipality, special district, or water management district, may not be assessed separately
against common elements utilized exclusively for the benefit of lot owners within the subdivision,
regardless of ownership. The value of each parcel of land that is or has been part of a platted
subdivision and that is designated on the plat or the approved site plan as a common element for
the exclusive benefit of lot owners shall, regardless of ownership, be prorated by the property
appraiser and included in the assessment of all the lots within the subdivision which constitute
inventory for the developer and are intended to be conveyed or have been conveyed into private
ownership for the exclusive benefit of lot owners within the subdivision.
(2) As used in this section, the term 'common element' includes:
(a) Subdivision property not included within lots constituting inventory for the developer which
are intended to be conveyed or have been conveyed into private ownership.
(b) An easement through the subdivision property, not including the property described in
paragraph (a), which has been dedicated to the public or retained for the benefit of the
subdivision.
(c) Any other part of the subdivision which has been designated on the plat or is required to be
designated on the site plan as a drainage pond, or detention or retention pond, for the exclusive
benefit of the subdivision." (e.s.)

Thus, a "common element," as defined in the statute, may include subdivision property that is
not included in lots held by the developer as inventory to be conveyed or lots that have been
conveyed into private ownership. Such property may not be assessed separately, however,
when such elements are used exclusively for the benefit of lot owners in the subdivision.

In Attorney General Opinion 99-12, this office was asked whether property owned by a
condominium association and used for commercial purposes could qualify as a common element
defined in section 718.108, Florida Statutes. That statute, not unlike section 193.0235, Florida
Statutes, defined "common elements" to include “condominium property which is not included
within the units”[1] and further provided that "[t]he declaration [of condominium] may designate
other parts of the condominium property as common elements."[2] Finding no exclusion in the
statute for the commercial use of property that would otherwise fall within the definition of a
common element and citing to Florida case law recognizing that common elements may be used
commercially,[3] this office concluded that condominium real property that meets the definition of
"common element" under section 718.108, Florida Statutes, may be used for commercial
purposes and retain its common element characteristic for assessment purposes.

Section 718.120, Florida Statutes, prescribes the manner in which condominium parcels are
assessed for ad valorem taxes, benefit taxes, and special assessments, and contains language
similar to that in section 193.0235, Florida Statutes. One important distinction, however, is the
prohibition against the separate assessment of "recreational facilities or other common elements
if such facilities or common elements are owned by the condominium association or are owned
jointly by the owners of the condominium parcels."[4] The statute contains no restriction that the
common element be used exclusively for the benefit of the condominium owners.

For purposes of assessing the property in the instant situation, however, section 193.0235(1),
Florida Statutes, requires that such property be used exclusively for the benefit of lot owners



within the subdivision before it may be assessed as a common element with the assessment
prorated among all lot owners within the subdivision. The situations you have described do not
appear to involve the exclusive use of the golf courses by the lot owners in the subdivision, since
the general public may play the course by paying a fee.

This office has previously addressed whether a common element includes any property in a
subdivision plat or site plan intended to benefit lot owners that is not a lot either sold into private
ownership or held by the developer as inventory for sale, regardless of the ownership of such
property.[5] Citing the plain language of section 193.0235, Florida Statutes, prohibiting separate
assessments against common elements used exclusively for the benefit of lot owners within a
subdivision and the need to refer to the subdivision plat or site plan to determine whether
property is a common element, this office concluded that a property appraiser must be able to
determine that property is used exclusively for the benefit of lot owners, regardless of ownership,
before prorating the assessment among all lot owners within a subdivision.

While taxing statutes are strictly construed against taxing authorities, exemptions are strictly
construed against taxpayers.[6] A claimed exemption must be proved by clear evidence.[7]
While the situation at hand does not involve an exemption from taxation, it does involve shifting
the burden of paying a tax or assessment, such that the rationale for requiring clear evidence of
compliance with the statute’s provisions would apply. Thus, in this instance, it would appear that
before the golf course may be assessed on a prorated basis among all of the individual lot
owners within the subdivision, it must be shown that its use is exclusively for the benefit of lot
owners within the subdivision. Otherwise, the individual lot owners would bear the burden of
taxation or special assessments on property that benefits others.

Accordingly, it is my opinion that a golf course that is open to the general public for play for a fee
may not be classified as a common element of a subdivision for the exclusive benefit of the lot
owners within the subdivision for purposes of prorating assessments among the lot owners.

Question Three

Where the Legislature has prescribed the manner in which a thing is to be done or, in this case,
specified the manner in which a property is to be assessed by the property appraiser, it
operates, in effect, as a prohibition against its being done in any other manner.[8] The
Legislature has defined "common element" for purposes of section 193.0235, Florida Statues,
and provided a fairly expansive definition to include property that is designated as a drainage,
detention, or retention pond on the plat or site plan exclusively for the use of the subdivision, an
easement dedicated to the public or retained for the benefit of the subdivision, or any property
that is not in the inventory of lots intended to be conveyed or that have been conveyed to private
individuals. It would appear clear, however, that such property, with the exception of an
easement dedicated to the public, must be used exclusively for the benefit of the subdivision’s lot
owners before its assessment may be prorated among the subdivision’s lot owners.

The provisions in subsections (1) and (2) of section 193.0235, Florida Statutes, must be read
together, and the enumeration of property in subsection (2) would appear to limit the type of
property that may be classified as a common element for purposes of assessments by the
property appraiser.



Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tls

-------------------------------------------

[1] Section 718.108(1)(a), Fla. Stat.
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[3] See Tower Forty-One Association v. Levitt, 426 So. 2d 1290 (Fla. 3rd DCA 1983) (real estate
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[6] See Department of Revenue v. Bank of America, N.A., 752 So. 2d 637 (Fla. 1st DCA 2000),
review denied, 776 So. 2d 274 (Fla. 2000) (statutes authorizing tax refunds or exemptions must
be strictly construed); Consumer Credit Counseling Service of the Florida Gulf Coast, Inc. v.
State, Department of Revenue, 742 So. 2d 259 (Fla. 2d DCA 1997); State, Department of
Revenue v. Anderson, 403 So. 2d 397 (Fla. 1981).

[7]  See Green v. Pederson, 99 So. 2d 292 (Fla. 1957), and United States Gypsum Company v.
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