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Number: AGO 2005-09

Date: February 10, 2005

Subject:
Eminent domain, school board's authority

Mr. Johnny Brown

Miami-Dade County School Board Attorney
School Board Administration Building

1450 Northeast 2nd Avenue, Suite 400
Miami, Florida 33132

RE: SCHOOLS—MUNICIPALITIES-EMINENT DOMAIN-EDUCATIONAL FACILITIES—authority
of school board to exercise eminent domain to acquire property on behalf of a municipality. ss.
1013.24 and 1013.28, Fla. Stat.

Dear Mr. Brown:

On behalf of the Superintendent of Miami-Dade Public Schools, you request the opinion of this
office on the following questions:

1. May a school board condemn property by eminent domain pursuant to section 1013.24,
Florida Statutes, and retain less than fee simple ownership when a municipality has agreed to
pay the costs of acquiring the property?

2. Does section 1013.28, Florida Statutes, control the disposition of such property when fee
simple title is conveyed to the municipality and the school board obtains a leasehold interest?

The City of Sunny Isles, located in northeast Miami-Dade County, wishes to obtain land for a
kindergarten-through-eighth-grade school within its boundaries.[1] Efforts to purchase
appropriate property have been unsuccessful and the city has conceded that its authority to
obtain property through eminent domain is limited to the establishment of a charter school.[2]
The city wishes to have a public school and is in the process of negotiating an interlocal
agreement with the school board to exercise the board’s power of eminent domain to secure
property for an educational facility on behalf of the city. Under the proposed agreement, the city
would reimburse the school board for the cost of the property and all costs associated with the
taking. The city would take fee simple title, with the school board having a leasehold interest.

Question One
Section 1013.24, Florida Statutes, provides:

"There is conferred upon the district school boards in the state the authority and right to take
private property for any public school purpose or use when, in the opinion of the school board,
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such property is needed in the operation of any or all of the public schools within the district,
including property needed for any school purpose or use in any school district or districts within
the county. The absolute fee simple title to all property so taken and acquired shall vest in the
district school board, unless the school board seeks to appropriate a particular right or estate in
such property."

Thus, district school boards do have the right of eminent domain for any public school purpose.
The plain language of the statute contemplates that a school board will take fee simple title to all
property taken, "unless the school board seeks to appropriate a particular right or estate in such
property." Such language does not contemplate that the school board may acquire fee simple
title to all of the property taken, then divest itself of the portion of the property or an interest in the
property that it does not need for educational purposes. Rather, the Legislature has provided a
means whereby the school board may obtain the interest it needs for educational purposes
through a taking by eminent domain, and it may not use such power to procure the fee simple
title for another entity.[3] Where the Legislature has prescribed the manner in which a thing is to
be done, it operates as a prohibition against its being done in any other manner.[4]

Accordingly, it is my opinion that the school board may not use its eminent domain power to
obtain fee simple title to property in order to transfer such property to the city.

Question Two

In light of the conclusion in Question One, a response to Question Two is not necessary.
However, | would note that there is no other mechanism prescribed for disposing of real property
by the school board other than section 1013.28(1), Florida Statutes, which provides:

"Subject to rules of the State Board of Education, a board may dispose of any land or real
property that is, by resolution of the board, determined to be unnecessary for educational
purposes as recommended in an educational plant survey. A board shall take diligent measures
to dispose of educational property only in the best interests of the public. However, appraisals
may be obtained by the board prior to or simultaneously with the receipt of bids."

In this instance, the school board would be exercising its eminent domain power to take real
property for an educational purpose. Once this has been accomplished, the only manner
available for disposing of the board’s fee simple title to said property is to make the
determination that the property is no longer necessary for educational purposes, as has been
recommended in an educational plant survey. It would appear that an attempt to dispose of a fee
simple ownership under section 1013.28(1), Florida Statutes, while retaining or contracting for a
leasehold interest in the property for educational purposes would not be authorized under state
law. To legally undertake this type of transaction, a change in state law would be required.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General
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[1] The City of Sunny Isles joins in the request.

[2] Section 1002.33(3), Florida Statutes, recognizes the authority of a municipality to apply for a
charter school.

[3] See Green v. Galvin, 114 So. 2d 187 (Fla. 1st DCA 1959), cert. denied, 116 So. 2d 775 (Fla.
1959), appeal dismissed, 117 So. 2d 844 (Fla. 1960) (public officials cannot do indirectly that
which they are prohibited from doing directly); Ops. Att'y Gen. Fla. 81-98 (1981), 78-76 (1978)
and 75-203 (1975).

[4] See, e.qg., Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806 (Fla. 1944) (when the controlling law
directs how a thing shall be done that is, in effect, a prohibition against its being done in any
other way); Thayer v. State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla. 1976).



