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Subject:
Vacation of portion of plat dedicated to public

Mr. Garth C. Coller
Hernando County Attorney
20 North Main Street, Suite 462
Brooksville, Florida 34601

RE: LAND REGULATION–COUNTIES–SUBDIVISION OF PROPERTY–vacation of portion of
plat dedicated for public purpose. ss. 177.081 and 177.101, Fla. Stat.

Dear Mr. Coller:

On behalf of the Board of County Commissioners for Hernando County, you ask substantially the
following question:

May a board of county commissioners on its own motion vacate easements or rights-of-way that
are dedicated by plat to the public?

You state that this question has arisen as a result of the application of one lot owner in a
subdivision asking the county to vacate a portion of a dedicated easement at the rear of the
owner’s property. The easement also burdens twenty other lot owners and the vacation of a
portion of the easement would render the remainder useless for any public purpose. The county
wishes to vacate the remaining portion of the dedicated easement on its own motion.

As previously observed by this office, the power of a county or municipality to vacate property
dedicated to a public use is controlled by statute.[1] Part One, Chapter 177, Florida Statutes,
establishes consistent minimum requirements to regulate and control the platting of land.[2]
Section 177.081, Florida Statutes, requires every plat filed for recording to contain a dedication
by the owner or owners of record, as well as mortgagees having a record interest in the lands
subdivided.[3] Subsection (3) of the statute provides:

"When a tract or parcel of land has been subdivided and a plat thereof bearing the dedication
executed by the owners of record and mortgagees having a record interest in the lands
subdivided, and when the approval of the governing body has been secured and recorded in
compliance with this part, all streets, alleys, easements, rights-of-way, and public areas shown
on such plat, unless otherwise stated, shall be deemed to have been dedicated to the public for
the uses and purposes thereon stated. However, nothing herein shall be construed as creating
an obligation upon any governing body to perform any act of construction or maintenance within
such dedicated areas except when the obligation is voluntarily assumed by the governing
body."[4] (e.s.)
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There are several instances in which a plat may be vacated or annulled.[5] Pertinent to your
inquiry, section 177.101(3), Florida Statutes, states:

"The governing bodies of the counties of the state may adopt resolutions vacating plats in whole
or in part of subdivisions in said counties, returning the property covered by such plats either in
whole or in part into acreage. Before such resolution of vacating any plat either in whole or in
part shall be entered by the governing body of a county, it must be shown that the persons
making application for said vacation own the fee simple title to the whole or that part of the tract
covered by the plat sought to be vacated, and it must be further shown that the vacation by the
governing body of the county will not affect the ownership or right of convenient access of
persons owning other parts of the subdivision." (e.s.)

This office has interpreted section 177.101(3), Florida Statutes, as requiring an application by a
fee simple title owner before the county governing body may vacate a plat.[6] While Part I,
Chapter 177, Florida Statutes, provides the minimum requirements for platting property and
recognizes that governing bodies may impose additional regulations and provisions by local
ordinance, laws, or regulations, there is nothing in the statute that allows a county to circumvent
the requirements of the statute when it is vacating property that has been dedicated in a plat.[7]
The Legislature has provided the manner in which dedicated property is included in platted
property and the manner in which a governing body may vacate property that has been
dedicated for a public purpose in a plat. Where the Legislature has prescribed the manner in
which something is to be done, it operates as a prohibition against its being done in any other
manner.[8]

Accordingly, it is my opinion that pursuant to section 177.101(3), Florida Statutes, a county on its
own motion may not vacate easements or rights-of-way that are dedicated by plat for a public
purpose, but must act upon the application of fee simple title landowners of the whole or that part
of the tract covered by the plat sought to be vacated.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tls

-------------------------------------------------------------

[1] See Op. Att'y. Gen Fla. 83-51 (1983), citing 26 C.J.S. Dedication s. 60(b) (statutory
dedication by plat can be withdrawn only by vacation of the plat in accordance with provisions of
the statutes).

[2] Section 177.011, Fla. Stat.

[3] Section 177.081(2), Fla. Stat.

[4] Section 177.081(3), Fla. Stat.



[5] See s. 177.101(1) and (2), Fla. Stat.

[6] Op. Att'y Gen. Fla. 83-51 (1983).

[7] Cf. s. 336.09, Fla. Stat., authorizing county commissioners, on their own motion, to vacate or
close any public or private street, alleyway, road, highway, or other place used for travel. See
also Op. Att'y Gen Fla. 87-20 (1987) (county commission authorized to adopt a ordinance
containing conditions for vacation of all or portions of subdivisions and protections for affected
persons by the board on its own initiative sufficiently distinguishable to avoid inconsistency with
the terms of section 177.101, Fla. Stat.).

[8] See Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806 (Fla. 1944); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So. 2d
341, 342 (Fla. 1952); and Thayer v.State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla. 1976).


