Sunshine Law, meetings of mayor/ city council member
Number: INFORMAL

Date: April 07, 2005
Subject:

Sunshine Law, meetings of mayor/ city council member

Ms. Virginia Cassady
Edgewood City Attorney
Post Office Box 4848
Sanford, Florida 32772-4848

Dear Ms. Cassady:

On behalf of the Edgewood City Council and Mayor, you ask whether the Government-in-the-
Sunshine Law is applicable to a meeting of the mayor with a prospective board or committee
member, or prospective staff member/consultant, in furtherance of the mayor's duties as chief
executive officer of the city, to make recommendations for appointment of such person by the
city council. You also inquire about the applicability of the Sunshine Law to a meeting of the
mayor with an individual city council member regarding a prospective board or committee
member or prospective staff member/consultant, and to a meeting of a city council member with
a non-council member regarding the dismissal of a non-elected appointed official, employee, or
consultant by the city council. Attorney General Crist has asked me to respond to your letter.

Section 286.011, Florida Statutes, the Government-in-the-Sunshine Law, provides in pertinent
part:

"(1) All meetings of any board or commission of any state agency or authority or of any agency
or authority of any county, municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise
provided in the Constitution, at which official acts are to be taken are declared to be public
meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or formal action shall be
considered binding except as taken or made at such meeting. The board or commission must
provide reasonable notice of all such meetings."

Section 286.011, Florida Statutes, thus applies to public collegial bodies. The statute has been
held to be applicable to meetings of two or more members of a public board or commission,[1]
and has been interpreted to encompass informal discussions and deliberations as well as formal
action taken by a public body.[2]

Your first question concerns a meeting between the mayor and a prospective board or
committee member or a prospective staff member/consultant. You have advised this office that
the mayor is not a member of the city council and cannot vote on such appointments even in the
case of a tie vote of the city council. The mayor, however, is responsible, as the chief executive
officer of the city, for making recommendations to the city council on the appointment of various
board or commission members as well as staff and consultants to the city.
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The Government-in-the-Sunshine Law applies to meetings of two or more members of the same
public board or commission, i.e., a collegial body, when discussing some matter that will
foreseeably come before that board or commission. Thus, the statute does not ordinarily apply to
meetings of public officials who are not board or commission members unless such officials have
been delegated the authority to act on behalf of a board or commission.[3]

No evidence has been presented to this office that the city council has delegated its decision-
making authority to the mayor. Rather, under the charter, the mayor, as chief executive officer,
has the responsibility to make a recommendation to the city council regarding such
appointments. In meeting with prospective appointees, the mayor would appear to be carrying
out such duties.

Accordingly, since the mayor is not a member of the city council and has not been delegated the
authority to act on behalf of the city council, it does not appear that meetings between the mayor
and a prospective council, board or committee member or prospective staff member/consultant
are "meetings" subject to section 286.011, Florida Statutes.

Your second question concerns meetings between the mayor and an individual city council
member regarding prospective appointments of staff or members of city boards or commissions.

Clearly, when two or more members of the city council meet to discuss some matter that will
come before the council for action, such a meeting is subject to the Sunshine Law. However,
whether the provisions of section 286.011, Florida Statutes, are applicable to meetings between
a mayor and an individual member of the city council turns on the nature of the relationship
between the mayor and the council.

In those municipalities where the mayor is a member of the city council, discussions between the
mayor and another member of the council clearly would be subject to the Sunshine Law. This
office has also stated that where the mayor is not a member of the council but has a voice in the
decision-making process through the authority to break a tie vote, the mayor is subject to the
requirements of the Sunshine Law when discussing matters that could come before the entire
council and possibly involve the mayor through his or her power to break ties.[4]

For example, in Attorney General Opinion 75-210 this office concluded that since the mayor,
under the municipal charter, had the power to vote in the case of a tie, the Sunshine Law was
applicable to conversations between the mayor and members of the city council when discussing
matters that could come before the city council and could involve him directly through his power
to break ties. In Attorney General Opinion 90-26, however, this office considered the applicability
of the Sunshine Law to meetings between the mayor and an individual city council member
where the mayor had no voting power and could not break tie votes, but was permitted to speak
during council meetings and possessed the veto power. This office concluded that the mayor
could meet privately with the individual council member provided he was not acting as a liaison
between council members and neither he nor the council member had been delegated the
authority to act on behalf of the council.[5]

You have advised this office that under the city charter and code, the mayor is not a member of
the city council and cannot vote on the matters under consideration in the instant inquiry,



although he or she may participate in the discussion regarding the appointment.[6] While you
state that it is your opinion that the mayor may meet with an individual member of the city
commission to discuss the mayor's recommendation of appointed personnel, you reference
Attorney General Opinion 75-210 and note that this office stated:

"On the other hand, the mayor may discuss matters with city councilmen which concern his
administrative functions and which would not come before the council for consideration and
further action or which involve his executive prerogative to veto any ordinance or resolution."
(e.s.)

Since the mayor's recommendation will come before the city council for a vote, you ask whether
the above opinion would prohibit the mayor from meeting privately with an individual council
member. In Attorney General Opinion 75-210 the mayor possessed the authority not only to veto
actions by the city council, but also to vote on any measure in the event of a tie vote. This office
therefore concluded that since the mayor had a voice in city decision making through the power
to break tie votes, the mayor should not confer privately with members of the city council
regarding matters of pending business if such matters will come before the council for
consideration and could require the mayor to exercise his power to break tie votes. In the instant
inquiry, however, your letter indicates that the mayor does not possess the authority to vote on
the appointment even in the event of a tie vote. Nor is there any evidence that the mayor or the
individual council member has been delegated the authority to act on behalf of the council or that
the mayor is acting as a liaison between board members.[7]

Accordingly, based upon the information provided to this office, it appears that the mayor may
meet privately with an individual council member to discuss the mayor's recommendation to the
city council of appointed personnel.

Finally, you ask whether a city council member (or the mayor) may meet with a person who is
not a member of the city council to discuss whether an appointed official, employee or consultant
should be dismissed by the council. According to your letter, the mayor or a member of the city
council may propose the dismissal of any appointed official, employee, or consultant to the city
council, which is then responsible for deciding whether to dismiss the individual. The
recommendation to dismiss is not a joint decision, but rather is made individually by the mayor or
an individual council member. In determining whether to make such a recommendation, the
individual council member (or the mayor) may meet with a non-council member on the issue of
whether to recommend dismissal.

The Sunshine Law does not ordinarily apply to discussions between a single member of a board
and a non-board member unless there has been a delegation of the decision-making process to
the single member.[8] Thus, this office has stated that a meeting between the chairman of a
private industry council created pursuant to federal law and the chairman of a five-county
employment and training consortium created pursuant to state law was not subject to section
286.011, Florida Statutes, unless a delegation of decision-making to the chairman of the
consortium was present.[9]

Similarly, Attorney General Opinion 87-34 concluded that an individual city council member
could meet privately with an individual member of the municipal planning and zoning board to



discuss a recommendation made by the board since fewer than two members of each body
would be present. Such a conclusion was dependent upon a finding that no delegation of
decision-making authority had been made to the city council member present and that the
member was not acting as a liaison for the council or its members in these discussions.

Moreover, as discussed in the response to your first question, section 286.011, Florida Statutes,
does not ordinarily apply to meetings of public officials who are not board or commission
members unless such official has been delegated the authority to act on behalf of a board or
commission. No evidence has been presented to this office that either the city council member or
the mayor, in meeting with a non-council member to discuss a possible recommendation for the
dismissal of an officer, employee, or consultant of the city, has been delegated the authority to
act on behalf of the city council. Rather, such a meeting would appear to be related to the
council member's or mayor's individual responsibility to make such recommendations to the city
council.

You have referred to the decision of the Fourth District Court of Appeal in Dascott v. Palm Beach
County,[10] in which a pre-termination conference panel convened pursuant to a county
ordinance and consisting of an employee's department head, representatives of the Personnel
Director, and the Director of the Office of Equal Opportunity, was held to be subject to the
Sunshine Law. Although the notice provided to the employee stated that the panel would make a
joint decision as to whether to uphold discharge, the county argued that it was the department
head who made that decision and thus, under the Fourth District Court's opinion in City of
Sunrise v. News and Sun-Sentinel Company,[11] the conference panel meeting was not subject
to the Sunshine Law. In the City of Sunrise case, the court held that the mayor, who had the
exclusive authority to remove city employees, was not subject to the Sunshine Law when
meeting with an employee concerning the employee's discipline. The court in City of Sunrise
stated:

"Notwithstanding the broad public policy underlying section 286.011 it is apparent that not all
meetings involving government officials are affected by the statute. For instance, this court has
held that there must be a meeting between two or more public officials of a board, a commission
or similar body in order for the Sunshine Law to apply . . . . Since the mayor is not a board or
commission, nor acting for such a board, meetings between him and city employees in regard to
his duties, unrelated to those of a board or commission, are not "meetings" under section
286.011(1). In addition, it is apparent that no meeting between two or more public officials is
involved."[12]

The Dascott court, however, determined that the conference panel assisted in determining
whether to terminate an employee and, therefore, participated in the decision-making authority
delegated to the department head. Thus, the court held that the meeting of the panel was
subject to the Sunshine Law.

Even prior to the Dascott decision, the courts recognized that an individual not subject to the
Sunshine Law could create a "board or commission" that would be subject to the requirements of
section 286.011, Florida Statutes. For example, in Krause v. Reno[13] the city manager
appointed a citizens advisory group to meet to jointly review applications for the position of chief
of police and to recommend the names of four or five applicants. The city manager, who was



authorized to make the hiring decision, was not bound to select the police chief from among the
candidates recommended to him. The Krause court recognized that the city manager had
delegated a portion of the decision-making process to the citizens advisory committee, which
made that committee a board within the meaning of the Sunshine Law.[14]

In the instant inquiry, however, there is no evidence that the city council member (or the mayor)
has created a collegial body to advise the council member (or the mayor), or that the council
member (or mayor) was meeting with the non-council member to make a joint decision.
Accordingly, this does not appear to be a situation similar to that presented in either Dascott or
Krause. To conclude otherwise would make the Sunshine Law applicable to virtually any
meeting of a public officer with another person to discuss some matter within the decision-
making authority of the officer. Accordingly, the Government-in-the-Sunshine Law would not
appear to be applicable to a meeting of a city council member (or the mayor) with a non-council
member regarding the dismissal of a non-elected appointed official, employee, or consultant by
the city council.

Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General
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[1] See, e.qg., Hough v. Stembridge, 278 So. 2d 288 (Fla. 3rd DCA 1973); City of Miami Beach v.
Berns, 245 So. 2d 38 (Fla. 1971).

[2] See, e.qg., Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So. 2d 693 (Fla.
1969).

[3] See Op. Att'y Gen. Fla. 84-16 (1984) in which this office stated that for s. 286.011, Fla. Stat.,
to apply to a particular meeting, two or more members of a body or other entity or group to which
the Sunshine Law applies, must be present, or there must have been delegation of decision-
making by such a body to either a single member thereof or to an advisory group or committee
used by the covered entity. And see Hough v. Stembridge, supra; Rowe v. Pinellas Sports
Authority, 461 So. 2d 72 (Fla. 1984) (meeting of individual members of different boards not
subject to Sunshine Law unless the member has been delegated the authority to act on behalf of
his or her board); Blackford v. School Board of Orange County, Florida, 375 So. 2d 578 (Fla. 5th
DCA 1979) (superintendent of schools is not subject to s. 286.011).

[4] See Ops. Att'y Gen. Fla. 75-210 (1975) and 85-36 (1985).

[5] And see Op. Att'y Gen. Fla. 74-47 (1974) stating that "[i]t is not a violation of the Sunshine
Law for a city manager to meet individually with members of the city council to discuss city
business provided that he does not act as a liaison for board members by circulating information
and thoughts of individual councilmen to the rest of the board."”



[6] This office does not generally interpret the provisions of local charters or codes. Thus, the
conclusions reached herein are based upon the representations made by the city attorney
regarding the office of mayor and the city council under the city charter and code.

[7] See Town of Palm Beach v. Gradison, 296 So. 2d 473 (Fla. 1974) the Sunshine Law is to be
construed "so as to frustrate all evasive devices." And see IDS Properties, Inc. v. Town of Palm
Beach, 279 So. 2d 353 (Fla. 4th DCA 1973), certified questions answered sub. nom., Town of
Palm Beach v. Gradison, 296 So. 2d 473 (Fla. 1974) (public body cannot escape application of
Sunshine Law by undertaking to delegate the conduct of public business through an alter ego);
Blackford v. School Board of Orange County, 375 So. 2d 578 (Fla. 5th DCA 1979) (series of
scheduled successive meetings between superintendent and individual school board members
were subject to Sunshine Law as these meetings held in "rapid-fire succession"” in order to avoid
a public airing of a controversial subject amounted to a de facto meeting of the school board).

[8] See Deerfield Beach Publishing, Inc. v. Robb, 530 So. 2d 510 (Fla. 4th DCA 1988) (requisite
to application of Sunshine Law is meeting between two or more board members).

[9] See Op. Att'y Gen. Fla. 84-16 (1984).

[10] 877 So. 2d 8 (Fla. 4th DCA 2004).

[11] 542 So. 2d 1354 (Fla. 4th DCA 1989).

[12] Id. at 1355-1356.

[13] 366 So. 2d 1244 (Fla. 3rd DCA 1979).

[14] Id. at 1251-52. And see Wood v. Marston, 442 So. 2d 934 (Fla. 1983); Silver Express
Company v. District Board of Lower Tribunal Trustees of Miami-Dade Community College, 691
So. 2d 1099 (Fla. 3rd DCA 1997) (committee established by community college purchasing
director to consider and rank various contract proposals must meet in the Sunshine); Op. Att'y

Gen. Fla. 85-76 (1985) (ad hoc committee appointed by mayor for purpose of making
recommendation to mayor concerning legislation is subject to Sunshine Law).



