
Sunshine Law, exchange of documents 
Number: AGO 2007-35

Date: August 28, 2007

Subject:
Sunshine Law, exchange of documents

Mr. Timothy P. Driscoll
146 Second Street North
Suite 202-A
St. Petersburg, Florida 33701

RE: GOVERNMENT IN THE SUNSHINE–MUNICIPALITIES– city commissioner exchanging
documents with other commissioners on matter that will come before commission. s. 286.011,
Fla.
Stat.

Dear Mr. Driscoll:

On behalf of the St. Pete Beach City Commission, you ask substantially the following question:

May city commissioners, outside a public meeting, exchange documents that they wish other
members of the commission to consider on matters coming before the commission for official
action, and if so, what limitations exist?

You have not provided this office with any specific facts; therefore, my comments must be
general in nature.

Florida's Government in the Sunshine Law, section 286.011, Florida Statutes, provides that all
meetings of any board or commission of any state agency or authority or any agency or authority
of any county, municipal corporation, or political subdivision at which official acts are to be taken
are declared to be public meetings open to the public at all times. The statute has been
interpreted by the courts to apply to any gathering between two or more members of a board or
commission to discuss some matter on which foreseeable action may be taken by the board or
commission.[1]

While the Sunshine Law generally applies to meetings of "two or more" members of the same
board or commission,[2] the Florida Supreme Court has stated that the Sunshine Law is to be
construed "so as to frustrate all evasive devices."[3] Thus, the courts and this office have found
that there are instances where the physical presence of two or more members is not necessary
in order to find the Sunshine Law applicable. For example, this office has concluded that the use
of memoranda among members of a board or commission to avoid a public meeting may be a
violation of the Sunshine Law, even though two members of the board or commission are not
physically present. In such a situation, if a memorandum reflecting the views of a board member
is circulated among the other board members with each indicating his or her approval or
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disapproval, upon completion of the members signing off, the memorandum has the effect of
becoming official action of the board in violation of the Government in the Sunshine Law.[4]

This office has stated, however, that the use of a written report by one commissioner to merely
inform other commissioners of a subject which will be discussed at a public meeting is not a
violation of the Sunshine Law provided that there is no response from, or interaction related to
the report among, the commissioners prior to the public meeting. In Attorney General Opinion
89-23, this office stated that in such cases, the report, which is subject to disclosure under the
Public Records Act, is not being used as a substitute for action at a public meeting as there is no
response from or interaction among the commissioners prior to the meeting.[5] If, however, the
report is circulated among board members for comments with such comments being provided to
other members, there is interaction among the board members which is subject to section
286.011, Florida Statutes.[6]

In Attorney General Opinion 01-21, this office was asked whether the preparation and
distribution of individual position statements on the same subject by several city council
members to all other council members would constitute an interaction or exchange by the
council that would be subject to the requirements of the Government in the Sunshine Law. This
office determined that such a practice would violate the Sunshine Law to the extent that any
such communication is a response to another council member's statement. In reaching its
conclusion, this office noted that the city council's discussions and deliberations on matters
coming before the council must occur at a duly noticed city council meeting and the circulation of
position statements must not be used to circumvent the requirements of the statute.

As noted above, this office has not been provided with information about the documents being
transmitted or how this is to be accomplished. Based upon the above opinions, however, a
commissioner may send informational material to the other commissioners outside of a public
meeting provided that there is no interaction between or response from the other commissioners.
In order to avoid the appearance of impropriety, it may be advisable to forward such information
to the other commissioners rather than physically meet to exchange the materials. If the
commissioners intend to exchange individual position papers on the same subject, this office
would express the same concerns as were raised in Attorney General Opinion 01-21. While it is
not a direct violation of the Sunshine Law for members to circulate their own written position
statements to other council members so long as the council members avoid any discussion or
debate among themselves on these statements, the members' discussions and deliberations on
matters coming before the commission must occur at a duly noticed city commission meeting
and the circulation of these position statements must not be used to circumvent the requirements
of the statute. Thus, as stated in Attorney General Opinion 01-21, this office would strongly
discourage such a practice.

Accordingly, I am of the opinion that a city commissioner may, outside a public meeting, send
documents that the commissioner wishes other members of the commission to consider on
matters coming before the commission for official action, provided that there is no response
from, or interaction related to such documents among, the commissioners prior to the public
meeting.

Sincerely,



Bill McCollum
Attorney General

BM/tjw

---------------------------------------------------------------

[1] See Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So. 2d 693, 698 (Fla. 1969)
(intent of the Sunshine Law is to "cover any gathering of the members where the members deal
with some matter on which foreseeable action will be taken by the board").

[2] Hough v. Stembridge, 278 So. 2d 288 (Fla. 3rd DCA, 1973). And see City of Sunrise v. News
and Sun-Sentinel Company, 542 So. 2d 1354 (Fla. 4th DCA 1989); Deerfield Beach Publishing,
Inc. v. Robb, 530 So. 2d 510 (Fla. 4th DCA 1988) (requisite to application of the Sunshine Law is
a meeting between two or more public officials); and Mitchell v. School Board of Leon County,
335 So. 2d 354 (Fla. 1st DCA 1976).

[3] See, e.g., Town of Palm Beach v. Gradison, 296 So. 2d 473, 477 (Fla. 1974); Blackford v.
School Board of Orange County, 375 So. 2d 578 (Fla. 5th DCA 1979).

[4] See Inf. Op. to the Honorable John Blair, May 29, 1973. And see Ops. Att'y Gen. Fla. 90-03
(1990) (proposed contract may not be circulated among board members for comments to be
provided to other members, as this would be communication among the members on an issue
upon which the board will take official action subject to the Sunshine Law) and 93-90 (1993)
(board responsible for assessing the performance of its chief executive officer should conduct
the review and appraisal process in a proceeding open to the public, instead of using a review
procedure in which individual board members evaluate the CEO's performance and send their
individual written comments to the board chairman for compilation and subsequent discussion
with the chief executive officer).

[5] See also Op. Att'y Gen. Fla. 01-20 (2001) (e-mail communication of factual background
information from one city council member to another which does not result in the exchange of
council members' comments or responses on subjects requiring council action, does not
constitute a meeting subject to the Sunshine Law; e-mail, however, is a public record).

[6] See, e.g., Op. Att'y Gen. Fla. 96-35 (1996), stating that a school board member may prepare
and circulate an informational memorandum or position paper to other board members; however,
the use of a memorandum to solicit comments from other board members or the circulation of
responsive memoranda by other board members would violate the Sunshine Law.


