Sunshine, publication of anticipated vote
Number: INFORMAL

Date: October 09, 2009
Subject:

Sunshine, publication of anticipated vote

Mr. David Jove

Hallandale Beach City Attorney

400 South Federal Highway
Hallandale Beach, Florida 33009-6422

Dear Mr. Jove:

You ask whether a city council member may publish his anticipated vote on an issue before the
city council to the public on an internet blog or in a newspaper with copies to his fellow council
members and if so, whether the other members of the council may also do so. You also ask
whether the city may enact an ordinance prohibiting council members from publishing their vote
through the identified media.

Section 286.011, Florida Statutes, Florida's Government in the Sunshine Law, has three
requirements: (1) meetings of public boards or commissions must be open to the public; (2)
reasonable notice of such meetings must be given; and (3) minutes of the meetings must be
taken and promptly recorded. While the Sunshine Law generally applies to meetings of "two or
more" members of the same board or commission,[1] the Florida Supreme Court has stated that
the Sunshine Law is to be construed "so as to frustrate all evasive devices."[2] As the courts of
this state have recognized, it is the how and the why officials decided to so act which interests
the public, not merely the final decision. Thus, the court in Times Publishing Company v.
Williams[3] recognized:

"Every thought, as well as every affirmative act, of a public official as it relates to and is within
the scope of his official duties, is a matter of public concern; and it is the entire decision-making
process that the legislature intended to affect by the enactment of the statute before us."”
(emphasis supplied in original)

Accordingly, the courts and this office have found that there are instances where the physical
presence of two or more members is not necessary in order to find the Sunshine Law applicable.
For example, this office has concluded that the use of memoranda among members of a board
or commission to avoid a public meeting may be a violation of the Sunshine Law, even though
two members of the board or commission are not physically present. In such a situation, if a
memorandum reflecting the views of a board member is circulated among the other board
members with each indicating his or her approval or disapproval, upon completion of the
members signing off, the memorandum has the effect of becoming official action of the board in
violation of the Government in the Sunshine Law.[4]
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In Attorney General Opinion 01-21, this office stated that while this office would strongly
discourage such activity, it would appear that a city council member could prepare and distribute
a position statement to other council members without violating the Government in the Sunshine
Law so long as the council members avoid any discussion or debate among themselves on the
statement. Such a position statement would be subject to disclosure under Chapter 119, Florida
Statutes, the Public Records Law. This office cautioned, however, that to the extent that any
such communication is a response to another commissioner's statement, it may constitute a
violation of the Government in the Sunshine Law to circulate the responsive statement. This
office noted that this issue was problematical and it would be a better practice to discuss
commissioners' individual positions on matters coming before the board during the course of an
open meeting.[5]

Subsequently, in Attorney General Opinion 07-35, this office noted that while members of a
commission may exchange documents that they wish other members of the commission to
consider on matters coming before the commission for official action, provided there is no
response from, or interaction related to such documents among, the commissioners prior to the
public meeting, if the commissioners intended to exchange individual position papers on the
same subject, this office would express the same concerns as discussed in Attorney General
Opinion 01-21.

More recently, this office in Attorney General Opinion 08-07 concluded that the use of a website
blog or message board to solicit comment from other members of the board or commission by
their response on matters that would come before the board would trigger the requirements of
the Sunshine Law. As stated in that opinion, such action would amount to a discussion of public
business through the use of the electronic format without appropriate notice, public input, or
statutorily required recording of the minutes of the meeting. While as noted above, the mere
posting of a position does not implicate the Sunshine Law, it would appear that any subsequent
postings by other commission members on the subject of the initial posting could be construed
as a response which would be subject to the statute.

Such comments would appear to be equally applicable to the situation you present. While the
use of a website blog by a city council member or comments made by such member to a
newspaper to express his or her views would not necessarily constitute a violation of the
Sunshine Law, to the extent that such methods are being used to circumvent the requirements of
the Government in the Sunshine Law, a violation of that statute would occur. Moreover, as this
office stated in Attorney General Opinion 08—-07, while the mere posting of a position does not
implicate the Sunshine Law, it would appear that any subsequent postings by other commission
members on the subject of the initial posting could be construed as a response which would be
subject to the statute. As the Florida Supreme Court stated in Town of Palm Beach v. Gradison
,[6] has stated that the Sunshine Law is to be construed "so as to frustrate all evasive devices."

As to your inquiry whether the city may pass an ordinance prohibiting council members from
posting their vote through the media, | must advise you that any consideration of whether a
particular ordinance may be violative of constitutional guarantees, such as first amendment
rights, would require an examination of the actual terms of such ordinance and the history
related to its enactment. | would note that, for example, in Cooper v. Dillon,[7] the 11th Circuit
Court of Appeals ruled that section 112.533(4), Florida Statutes, which prohibits a participant in



an investigation of a law enforcement officer from disclosing information regarding the
investigation, was unconstitutional. The court stated that "[b]ecause the curtailment of First
Amendment freedoms by Fla. Stat. ch. 112.533(4) is not supported by a compelling state
interest, the statute fails to satisfy strict scrutiny and unconstitutionally abridges the rights to
speak, publish, and petition government."

| trust that the above informal comments may be of assistance to you in resolving these matters.
Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General
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