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Mr. Scott R. Harlowe
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Dear Mr. Harlowe:

On behalf of the Clerk of the Circuit Court for St. Lucie County (“Clerk”), you ask the following
guestions:

1. Under section 197.582, Florida Statutes (2019), are governmental lienholders barred
from obtaining tax deed surplus funds if they fail to submit a timely request for surplus
funds?

2. If arequest is not required, what effect does the failure of a governmental entity to
submit a request for surplus funds have upon the Clerk's determination of how the surplus
funds should be distributed?

In sum:

1. Under section 197.582:

§ a timely request for payment from surplus funds is not a prerequisite to the Clerk’s
obligation to “distribute the surplus to the governmental units for the payment of any
lien of record held by a governmental unit against the property, including any tax
certificates not incorporated in the tax deed application and omitted taxes, if any,”
prior to distributing the balance of undistributed funds to other persons specified in
section 197.582;

8 a non-governmental unit holder of any recorded governmental lien (other than a
federal government lien or ad valorem tax lien) is barred from obtaining tax deed
surplus funds if such lienholder fails to submit a timely written claim for surplus funds.

2. Because governmental units holding “liens of record...against the property” are not
required to submit a request for surplus funds, the Clerk is required to distribute funds to
governmental units holding such liens before disbursing the balance of undistributed
surplus funds to claimants, following the process outlined in subsections (2) through (9) of
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section 197.582.

Background

When a property is sold at public auction in a tax deed sale, Florida law provides the statutory
minimum bid of the tax certificate holder. § 197.582(1), Fla. Stat. (2019). If the property sells for
a price in excess of this amount, section 197.582 specifies the procedure the clerk must use to
distribute the surplus.

You have identified, and expressed concern about, a possible conflict between certain provisions
in section 197.582 regarding disbursements of excess tax deed sale proceeds in payment of
governmental liens. Both subsection 197.582(2)(a) and subsection 197.582(7) require a clerk
administering a tax deed sale to “distribute the surplus to... governmental units for the payment
of any lien of record held by a governmental unit against the property” subject to the tax deed
sale prior to disbursing the balance to nongovernmental “claimants.”1 In contrast, the first
sentence of subsection (7) provides that “[a] holder of a recorded governmental lien, other than a
federal government lien or ad valorem tax lien, must file a request for disbursement of surplus
funds within 120 days after the mailing of the notice of surplus funds.” You contend that the
statute is “ambiguous” as to whether (1) a “governmental lienholder” must submit a timely claim
to be eligible for surplus funds or (2) the clerk is required to distribute funds to governmental
lienholders regardless of whether they file a claim.

Analysis

As observed by the Florida Supreme Court in State v. Peraza, the “starting point for any
statutory construction issue is the language of the statute itself—and a determination of whether
that language plainly and unambiguously answers the question presented.”2 “[W]hen the
language of the statute is clear and unambiguous and conveys a clear and definite
meaning,...the statute must be given its plain and obvious meaning.”3

Ambiguity occurs when an “uncertainty of meaning based not on the scope of a word or phrase
but on a semantic dichotomy...gives rise to any of two or more quite different but almost equally
plausible interpretations.”4 Absent ambiguity, “there is no occasion for resorting to rules of
statutory interpretation and construction.”5 When a statute “is subject to more than one
interpretation,” however, “the rules of statutory construction should be applied to resolve the
ambiguity.”6

The statute’s plain text is ambiguous.

Here, a “studied analysis of what [the] statute actually says”7 fails to plainly and unambiguously
answer the Clerk’s question about how liens held by governmental units must be treated
following a tax lien sale. Instead, section 197.582 reflects a number of apparent inconsistencies.

For example, in the first sentence of section 197.582(2)(a), the statute provides that “the surplus”
resulting from a tax lien sale “must be paid over and disbursed by the clerk as set forth in
subsections (3), (5), and (6).” If applied literally, this would ignore procedures contained in the
third and fourth sentences of subsection (2) itself. Those provisions require the clerk to



“distribute the surplus to the governmental units for the payment of any lien of record held by a
governmental unit against the property,” and thereafter, if “there remains a balance of
undistributed funds,” to retain such balance “for the benefit of persons described in s.
197.522(1)(a), except those persons described in s. 197.502(4)(h), as their interests may
appear.”8 The directive in subsection (2)(a) to pay governmental units holding liens of record is
not conditioned on receipt of any request or claim, and this Office has interpreted previous
iterations of this process (first directing the clerk to distribute the tax deed sale surplus to
governmental units) as allowing the statutorily identified liens “to be automatically satisfied from
the excess proceeds of a tax sale.” In fact, it is only after this initial distribution in payment to
“governmental unit” lien holders that a “balance of undistributed funds” will “remain” and the
notice and claim provisions set forth in subsections (2) through (6) can be implemented. By
contrast, subsection (5) provides broadly that “[a] person other than the property owner, who
fails to file a proper and timely claim is barred from receiving any disbursement of the surplus
funds.” Because a “person” can include some governmental entities, see § 1.02, Fla. Stat.
(2019), this provision would appear to require the filing of a claim.

Additionally, the exclusive reference to subsections (3), (5), and (6) in the first sentence of
subsection (2)(a) ignores subsections (7), (8), and (9) of the statute. Those subsections contain
provisions specifying when and how payments shall be made to “holders[s] of a recorded
governmental lien, other than a federal government lien or ad valorem tax lien;” to “tax deed
recipient[s]” who “directly pay off all liens to governmental units that could otherwise have been
requested from surplus funds”; and (when no claims are made) to the “legal titleholder of record
described in s. 197.502(4)(a).”

Subsection (7) directs the clerk to “disburse payments to each governmental unit to pay any lien
of record held by a governmental unit against the property, including any tax certificate not
incorporated in the tax deed application and any omitted taxes, before disbursing the surplus
funds to nongovernmental claimants.” In so doing, subsection (7) distinguishes between a
“holder of a recorded governmental lien” and a “governmental unit” holding “a lien of record
against the property.” Where the Legislature uses different language to refer to these classes of
lienholders, it must be presumed that a different meaning was intended. The term “holder of a
recorded governmental lien” is broader than a “governmental unit” holding a “lien of record,” and
may include a nongovernmental holder of a governmental lien by assignment, such as an
investor. While such nongovernmental claimants (unlike the tax deed recipient, as set forth in
subsection (8)) do not receive payment “in the same priority as the original lienholder,” they are
also not required to file a “timely claim under subsection (3),” but only to file a “request for
disbursement of surplus funds within 120 days after the mailing of the notice of surplus funds,”10
as a precondition to payment. In contrast, the directive to pay governmental lienholders prior to
nongovernmental “claimants” is not conditioned upon the governmental lienholder filing either a
“claim” or a “request for disbursement.”

As the statute is ambiguous, canons of statutory interpretation must be applied.

When thus faced with an apparent ambiguity or conflict within a statute, the canons of statutory
interpretation must be applied. It is elemental that “all parts” of the statute “must be read together
in order to achieve a consistent whole,” and, where possible, “full effect” must be given “to all
statutory provisions” and related provisions must be construed “in harmony with one another.”11



Further, “significance and effect must be given to every word, phrase, sentence, and part of the
statute if possible, and words in a statute should not be construed as mere surplusage.” Where
separate provisions of the same statute are susceptible of two different constructions—one
which harmonizes both provisions, and one which creates an irreconcilable conflict between
them—a “rational, sensible construction” that avoids such conflict and leads to a “more
reasonable” result will be adopted.

Applying these principles here, section 197.582 should be interpreted to give effect to as much
of its language as logically possible. To conclude that liens of record held by governmental units
not be paid unless such entities file claims pursuant to the process set forth in subsections (2)
through (6) of section 197.582 would ignore both the payment directives set forth in subsection
(2)(a) (providing for automatic payment of such liens before the notice and claims process
applicable to the “balance of undistributed funds” is even commenced) and the distinction in
subsection (7) between a “holder of a recorded governmental lien”, which “must file a request for
disbursement of surplus funds” and a “governmental unit” holding a “lien of record” to whom
payments must be disbursed before “nongovernmental claimants.” Instead, it is most reasonable
to conclude that governmental units holding liens of record must be paid first from any surplus
resulting from a tax deed sale, without the prerequisite of filing a claim. Whereas
nongovernmental holders of a recorded governmental lien must file a “request for disbursement.”

Conclusion

Based on the foregoing, it is my opinion that, until legislatively or judicially determined otherwise,
governmental units holding “liens of record...against the property” are not required to submit a
request for surplus funds as a prerequisite to payment. Nongovernmental holders of recorded
government liens are required to file a request for disbursement of surplus funds. Because of the
mandatory nature of the disbursement under subsection (2)(a) and the second sentence of
subsection (7), the failure of a governmental unit holding a lien of record to submit a request for
disbursement does not bar the governmental unit from entitlement to payment. Therefore,
section 197.582 requires the Clerk to distribute funds to governmental units holding such liens of
record before disbursing the balance of surplus funds to claimants that are not governmental unit
lienholders, as their interests may appear.

Sincerely,

Ashley Moody
Attorney General
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