Vacancy, county commissioner residing out of district
Number: INFORMAL

Date: December 31, 1998

Mr. Gerald Holley
Holmes County Attorney
Post Office Box 268
Chipley, Florida 32428

RE: COUNTIES--COUNTY COMMISSIONERS--VACANCIES--commission relocating outside
district when residence is purchased in federal flood buy-out. Art. X, s. 3, Fla. Const., s. 114.01,
Fla. Stat.

Dear Mr. Holley:

On behalf of the Holmes County Board of County Commissioners, you ask whether a vacancy is
created when a county commissioner's residence is located in a flood area and is purchased by
the federal government's Flood Related Buy-Out Program, and the commissioner then relocates
outside of his county commission district. Attorney General Butterworth has asked me to
respond to your letter.

Based upon the following discussion, it appears that if a county commissioner's residence is
located in a flood area and is purchased by the federal government's Flood Related Buy-Out
Program, a vacancy would occur if he relocates and no longer resides within his county
commission district.

You note that while county commissioners in Holmes County run countywide, they are required
to reside in the district from which they run. One of the county commissioners was recently re-
elected for a four-year term. He lives in an area of the county that was flooded by recent storms.
According to your letter, his residence will be purchased by the federal government under its
Flood Related Buy-Out Program, and the commissioner will have to relocate outside the flood
area. The question has been raised whether a vacancy would be created if the commissioner
relocates outside his district.

Article X, section 3, Florida Constitution, provides that a "[v]acancy in office shall occur upon . ..
failure to maintain the residence required when elected or appointed . . . ." Similarly, section
114.01(1)(g), Florida Statutes, provides that a vacancy in office shall occur "[u]pon the officer's
failure to maintain the residence required of him or her by law."”

Clearly, if the commissioner relocates within the district, no vacancy occurs. In State ex rel.
Askew v. Thomas,[1] however, the Supreme Court of Florida determined that a school board
member who chose to relocate her residence outside the area from which she was elected had
failed to maintain the residency required for her office, leaving her office vacant. The Court found
the constitutional and statutory requirement of maintaining residency applicable during any of the
term in which the office was held. In simplifying the implications of an officer moving out of the
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district from which he or she was elected, the Court stated "if he leaves, he leaves his office and
a vacancy occurs in that residence area to be filled."[2]

The court's analysis in Thomas would apply equally to a county commissioner, given the
constitutional and statutory requirements of residency for that office.[3] A commissioner who
chooses to reside outside the district fails to maintain the required residency, resulting in a
vacancy in the office. Thus, for example, in Attorney General Opinion 73-52 this office stated that
when a member of a county commission ceases to reside within the district from which the
commissioner was elected, the office becomes vacant pursuant to section 114.01(4), Florida
Statutes.[4]

This office has stated that the term of office of a county commissioner is not affected by the
redistricting of the county, even though his or her residence may no longer be within the district
that he or she represents.[5] In such cases, however, the commissioner did not change his or
her residence; rather it was the redistricting that changed the district lines. Or, if the county
commissioner did move due to redistricting, as in Attorney General Opinion 88-11, it was to
relocate the residence to the new district he or she represented.[6]

There is no evidence, however, in the instant inquiry that the county commissioner cannot
relocate within the district. While the commissioner must move, he must relocate only outside of
the flood area, not outside of the district. If he relocates within the district, no vacancy will occur.
However, in light of the constitutional and statutory definitions of "vacancy," if he relocates
outside the district and no longer resides within the district from which he was elected, it appears
that a vacancy would occur.

Thus, it appears that if a county commissioner's residence is located in a flood area and is
purchased by the federal government's Flood Related Buy-Out Program, a vacancy would occur
if he relocates and no longer resides within his county commission district. | hope that the above
advisory comments are of assistance in resolving this issue.

Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General
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[1] 293 So. 2d 40 (Fla. 1974).
[2] Id. at 43.

[3] See s. 1(e), Art. VIII, Fla. Const. ("[o]ne commissioner residing in each district shall be
elected as provided by law"); s. 124.01(2), Fla. Stat., providing for the election of one county
commissioner for each county commission; and s. 124.011(1)(a), Fla. Stat. ("[f]ive county
commissioners shall reside one in each of five county commission districts,” under single-



member representation districts). Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 55-182 (1955) (county commissioner
must reside in the district in which he or she was elected).

[4] And see Op. Att'y Gen. Fla. 55-182 (1955) (when county commissioner, elected in district
sold home and moved into rented home in an adjacent district, a vacancy in office occurred).

[5] And see Ops. Att'y Gen. Fla. 72-177 (1972); 46-389 (1946) (county commissioner whose
district's lines are redrawn such that commissioner's residence is no longer within the district
from which he or she was elected remains a commissioner for the district, provided residence is
still within the county).

[6] Compare Op. Att'y Gen. Fla. 72-177 (1972), stating that while a commissioner could not be
deprived of his office due to the redistricting, the commissioner could not seek election in
another district (the one which the commissioner then resided in due to the redistricting) without
resigning his old office.



