Filling vacancy in county commission seat
Number: INFORMAL

Date: December 13, 2006

Mr. Ronald A. Labasky

Attorney for Clay County Supervisor of Elections
Post Office Box 1833

Tallahassee, Florida 32302-1833

Dear Mr. Labasky:

This is in response to your request on behalf of The Honorable Barbara Kirkman, Clay County
Supervisor of Elections, for assistance in determining whether a district-wide or county-wide
election must be held to fill a vacancy in a district seat before the expiration of the seat's current
term, when the incumbent was elected by county-wide voting.

You state that effective January 1, 2005, section 2.2(A) of the Clay County Charter provides for
the election of one county commissioner from each of the five county districts and that each
commissioner will be elected by vote of the electors in the commissioner’s own district. Prior to
this amendment, the charter provided for one county commissioner from each district with the
commissioners elected by county-wide vote.[1] You indicate that all members of the current
county commission were elected by county-wide vote. Due to the recent suspension of a sitting
commissioner, an election to fill the seat may be necessary for the unexpired term.[2] The
guestion has arisen whether a county-wide vote, as was had for the suspended commissioner, is
required for candidates seeking to fill the vacancy.

Section 2.2(F.) of the Clay County Charter provides that "[a] vacancy in the office of County
Commissioner shall be defined and filled as provided by general law." Section 114.01(1), Florida
Statutes, in pertinent part, provides that a vacancy in office shall occur "[u]pon removal of the
officer from office.” At this time, you have not indicated that the commissioner has been removed
and any comment upon the requirements for an election to fill such a vacancy would be
speculative.

Section 5(a), Article VI, of the State Constitution states that a general election shall be held in
each county on the first Tuesday after the first Monday in November of each even-numbered
year to choose a successor to each elective state and county officer whose term expires before
the next general election and "except as provided herein, to fill each vacancy in elective office for
the unexpired portion of the term." Alternatively, the Governor, unless otherwise provided in the
constitution, "shall fill by appointment any vacancy in state or county office for the remainder of
the term of an appointive office, and for the remainder of the term of an elective office if less than
twenty-eight months, otherwise until the first Tuesday after the first Monday following the next
general election."[3]

Section 124.01, Florida Statutes, generally requires that there be five county commissioners'
districts in each county, with one commissioner from each district, "who shall be elected by the
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gualified electors of the county, as provided in s. 1(e), Art. VIII of the State Constitution."[4] Clay
County, however, has chosen the alternate procedure for the election of county commissioners
by nomination and election only by the qualified electors who reside in the same county
commission district as the commissioner through the amendment of the county's charter by
referendum approval pursuant to section 124.011(3), Florida Statutes.[5]

It has been recognized that an amendment modifying the qualifications or duties of an
officeholder should unambiguously express its intention to be applied to an existing
officeholder.[6] There is nothing in the amendment of the Clay County Charter indicating an
intent to affect existing officeholders. Moreover, | would note that section 124.011(11), Florida
Statutes, states that "[n]o county commissioner elected prior to or at the election which approves
any revision as permitted in this section shall be affected in his or her term of office." This
language supports the conclusion that an amendment to the manner of electing county
commissioners would not apply during the terms of existing commissioners who, as here, were
elected on a county-wide basis at the election approving the charter amendment.

The policy of this state historically has been to interpret the constitution, absent a clear provision
otherwise, in favor of retaining the right of the people to select officials of their choice and that
vacancies in elective office be filled by the people at the earliest practical date.[7] In keeping with
this policy and absent a clear intent otherwise, it would appear consistent to allow the same
voters who elected the existing commissioner, i.e., all voters in the county, to choose the
commissioner who will serve the remainder of the term.

| trust that these informal comments will be of assistance should the vacancy on the Clay County
Commission be filled by election.

Sincerely,

Lagran Saunders
Assistant Attorney General

ALS/Afl

[1] The version of subsection 2.2:A in effect from January 1, 2001, through December 31, 2004,
provided:

"A. The County Commission. The governing body of the County shall be a Board of County
Commissioners composed of five (5) members serving staggered terms of four (4) years. There
shall be pursuant to general law one County Commissioner for each of the five (5) County
Commission election districts and each County Commissioner shall be elected on a countywide
basis by the electors of the County. Each County Commissioner during the term of office shall
reside in the district from which such Commissioner ran for office, provided that any
Commissioner who is removed from a district due to redistricting may continue to serve during
the balance of the term of office. No person elected for two consecutive full terms as a member
of the Board of County Commissioners shall be eligible for election as a member of the Board of



County Commissioners in the next succeeding term. Only Board of County Commission terms
commencing on or after the second Tuesday following the November, 2000, general election
shall be considered terms for purposes of determining consecutive terms under this Section.”

[2] This office has been advised that the qualifying period for the 2006 election for county
commissioners runs from noon, July 17th through noon, July 21, 2006. See Florida Department
of State, Division of Elections website "http://election.dos.state.fl.us" providing the 2006 Election
Quialifying Periods.

[3] Section 1(f), Art. IV, State Const. See also s. 114.04, Florida Statutes, stating:

"Except as otherwise provided in the State Constitution, the Governor shall fill by appointment
any vacancy in a state, district, or county office, other than a member or officer of the
Legislature, for the remainder of the term of an appointive officer and for the remainder of the
term of an elective office, if there is less than 28 months remaining in the term; otherwise, until
the first Tuesday after the first Monday following the next general election. . . ."

[4] Section 1(e), Art. VIII, State Const., states:

"COMMISSIONERS. Except when otherwise provided by county charter, the governing body of
each county shall be a board of county commissioners composed of five or seven members
serving staggered terms of four years. After each decennial census the board of county
commissioners shall divide the county into districts of contiguous territory as nearly equal in
population as practicable. One commissioner residing in each district shall be elected as
provided by law."

[5] Section 124.011(3), Fla. Stat., provides:

"A proposition calling for single-member representation within the county commission districts of
the county shall be submitted to the electors of the county at any primary, general, or otherwise-
called special election, in either manner following:

(a) The board of county commissioners may adopt a formal resolution directing an election to be
held to place the proposition on the ballot.

(b) The electors of the county may petition to have the proposition placed on the ballot by
presenting to the board of county commissioners petitions signed by not less than 10 percent of
the duly qualified electors of the county. The number of signatures required shall be determined
by the supervisor of elections according to the number of registered electors in the county as of
the date the petitioning electors register as a political committee pursuant to subsection (4)."

[6] See Op. Att'y Gen. Fla. 03-47 (2003) (duties of mayor may be changed pursuant to a validly
enacted charter amendment that, if adopted, would become effective during the mayor's current
term; in order to apply an amendment modifying a term or qualification for office to existing
officeholders resulting in curtailment of the sitting officeholder's term of office, amendment
should unambiguously express that intention) and 04-63 (2004) (Legislature's adoption of
amendment modifying the term or qualifications of statutory office should unambiguously
express intention to apply to existing officeholders).
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[7] See Spector v. Glisson, 305 So. 2d 777, 781 (Fla. 1974), citing Weeks v. Gamble, 13 Fla. 9
(1870); Klein v. Schulz, 87 So. 2d 406 (Fla.1956); State ex rel. Ayres v. Gray, 69 So. 2d 187
(Fla.1953); State ex rel. West v. Gray, 70 So. 2d 471 (Fla.1954); Ervin v. Collins, 85 So. 2d 852
(Fla.1956).



