Recusal from voting by planning comm. members
Number: INFORMAL

Date: October 09, 2009

Mr. Michael S. Craig
Polk County Attorney
Post Office Box 9005
Bartow, Florida 33831-9005

Dear Mr. Craig:

On behalf of the Polk County Commission, you have asked for this office's assistance regarding
the recusal from voting of certain members of the Polk County Planning Commission. According
to information you have supplied, the Board of County Commissioners of Polk County appointed
the seven members of the planning commission and designated the commission as Polk
County's local planning agency pursuant to section 163.3174, Florida Statutes.

Part Il, Chapter 163, Florida Statutes is the "Local Government Comprehensive Planning and
Land Development Regulation Act."[1] As provided by the Legislature, "[i]t is the intent of this act
that the activities of units of local government in the preparation and adoption of comprehensive
plans, or elements or portions therefor, shall be conducted in conformity with the provisions of
this act."[2] The provisions of the act are declared to be the minimum requirements necessary to
accomplish the stated purposes and objectives set forth therein.[3]

The act provides that the local planning agency is the agency designated to prepare the
comprehensive plan or plan amendments required by the act.[4] Pursuant to section
163.3174(4), the local planning agency is generally responsible for the conduct of the
comprehensive planning program. In accomplishing its responsibilities, the agency prepares the
comprehensive plan or plan amendments and makes recommendations to the county regarding
the plan or plan amendments.[5] The local planning agency is charged with monitoring and
overseeing the effectiveness and status of the comprehensive plan and recommending changes
as may be required.[6] The agency must review proposed land development regulations, land
development codes, or amendments thereto and make recommendations relating to the
consistency of the proposal. The planning agency may also perform any other functions, duties,
and responsibilities assigned to it by the county or required by general or special law.[7] All
meetings of the local planning agency are public meetings and records of the agency are public
records.[8]

Pursuant to section 163.3167, Florida Statutes, the county is required to "establish, support, and
maintain administrative instruments and procedures to carry out the provisions and purposes of
this act."[9] Procedures adopted by the local planning agency "shall provide for broad
dissemination of the proposals and alternatives, opportunity for written comments, public
hearings as provided herein, provisions for open discussion, communications programs,
information services, and consideration of an response to public comments."[10]
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With regard to the voting requirements provided by statute to be followed at meetings of
governmental bodies, section 286.012, Florida Statutes, provides:

"No member of any state, county, or municipal governmental board, commission, or agency who
is present at any meeting of any such body at which an official decision, ruling, or other official
act is to be taken or adopted may abstain from voting in regard to any such decision, ruling, or
act; and a vote shall be recorded or counted for each such member present, except when, with
respect to any such member, there is, or appears to be, a possible conflict of interest under the
provisions of s. 112.311, s. 112.313, or s. 112.3143. In such cases, said member shall comply
with the disclosure requirements of s. 112.3143."

Thus, members of the Polk County Planning Commission must vote at any meeting at which
official action is to be taken and a vote must be recorded for each member.[11] If however, a
conflict of interest may exist under the terms of the Code of Ethics for Public Officers and
Employees, Part lll, Chapter 112, Florida Statutes, the commission member must follow the
directive in section 112.3143, Florida Statutes:

"(3)(a) No county, municipal, or other local public officer shall vote in an official capacity upon
any measure which would inure to his or her special private gain or loss; which he or she knows
would inure to the special private gain or loss of any principal by whom he or she is retained or
to the parent organization or subsidiary of a corporate principal by which he or she is retained,
other than an agency as defined in s. 112.312(2); or which he or she knows would inure to the
special private gain or loss of a relative or business associate of the public officer. Such public
officer shall, prior to the vote being taken, publicly state to the assembly the nature of the
officer's interest in the matter from which he or she is abstaining from voting and, within 15 days
after the vote occurs, disclose the nature of his or her interest as a public record in a
memorandum filed with the person responsible for recording the minutes of the meeting, who
shall incorporate the memorandum in the minutes."

Thus, Florida law imposes an affirmative duty on elected officials to vote on all matters before
them; abstaining from a vote is prohibited except when there is or appears to be a possible
conflict of interest. Section 286.012, Florida Statutes, is directed to situations when a public
official may abstain from voting; it does not set forth the circumstances under which a public
official must abstain from voting. The statutory provisions providing for mandatory abstention in
the situation of voting conflicts for county officers such as the Polk County Planning Commission
is section 112.3143(3)(a), Florida Statutes. Under section 112.3143(3)(a), the identification of a
"special private gain or loss" to the appointed public officer as a result of his or her participation
is a necessary condition for disqualification.

Questions regarding whether particular situations may constitute prohibited voting conflicts
should be addressed to the Commission on Ethics; however, previous opinions of the
Commission and a recent federal court case, indicate that to constitute a prohibited voting
conflict, the possibility of gain must be direct and immediate, not remote and speculative.[12]

| trust that these informal comments will be helpful to you in advising your clients.

Sincerely,



Gerry Hammond
Senior Assistant Attorney General
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