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QUESTIONS:

1. Does the term "public office" as defined in s. 106.011(9), F. S., include the offices of United
States Senator and Representative to Congress?

2. Does s. 106.08, F. S., limit the amount of contributions to candidates for the offices of United
States Senator and Representative to Congress or to political committees organized in support
of such candidates?

3. Does s. 106.10, F. S., limit the amount of expenditures by candidates for the offices of United
States Senator and Representative to Congress or by political committees organized in support
of such candidates?

SUMMARY:

The term "public office" as defined in s. 106.011(9), F.S., includes the offices of United States
Senator and Representative to Congress. Unless and until otherwise clarified by the courts or
the legislature, the provisions of ss. 106.08(1) and 106.10, F. S., which limit the amounts of
contributions to, and expenditures by, candidates or political committees do not apply to
candidates for the offices of United States Senator and Representative to Congress.

AS TO QUESTION 1:

In reply to a similar question in AGO 073-417, after summarizing various provisions of the
Florida Election Code and Ch. 73-128, Laws of Florida, I concluded:

"It is evident, therefore, that the Florida laws regulating elections and campaign finances apply to
candidates for the offices of Representative to Congress and United States Senate."

I have also noted in AGO 072-58 and AGO 072-289 that:
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"The authority of Congress to regulate contributions to congressional officers nominated and
elected from a particular state is a concurrent power which may be exercised at either level if the
appropriate authority deems it necessary. Until the same area of regulation is covered by
congressional action, the state regulation will control and will continue to control even after
federal legislation is enacted if the two laws are not inconsistent with each other. . . ."

To the same effect is AGO 074-23.

Accordingly, question 1 is answered in the affirmative.

AS TO QUESTION 2:

Prior to the enactment of Ch. 73-128, Laws of Florida, the provisions of state law limiting the
amounts of contributions to candidates appeared in s. 99.161(2)(a), F. S., 1971 (now repealed).
Section 99.161(2)(a) specified four separate classifications of candidates for which contribution
limits were established, the last of which was "a candidate for congressional office, two thousand
dollars." Section 106.08(1), supra, which contains the present limitations on the amount of
contributions to candidates or political committees, specifies -- in language which in pertinent
part is substantially identical to the language used in former s. 99.161(2)(a) -- contribution
limitations applicable to only the first three classifications of candidates for which contribution
limits were established under the prior law. It makes no mention of "a candidate for
congressional office," nor, as you note in your letter, does it specifically mention the offices of
United States Senator or Representative to Congress. Although the question is not entirely free
from doubt, I am inclined to the view that, by deletion of the classification "a candidate for
congressional office" and the failure to substitute any specific reference to candidates for the
offices of United States Senator or Representative to Congress, it was the intent of the
legislature to exclude candidates for those offices from the limitations on contributions
established by s. 106.08(1). This conclusion is in accord with the established rule of statutory
construction that when the legislature, in amending a statute, uses different language than that
found in the original enactment it is to be presumed that it intended to change the meaning of the
original statute. See Arnold v. Shumpert, 217 So.2d 116 (Fla. 1968).

And in the absence of any apparent intent to directly impose limitations on the amounts of
contributions to candidates for the offices of United States Senator and Representative to
Congress, there would appear to be no intent to indirectly impose such limitations by limiting
contributions to political committees organized solely for the support of such candidates.
Accordingly, unless and until otherwise clarified by the courts or the legislature, I am of the view
that candidates for the offices of United States Senator and Representative to Congress, as well
as political committees organized solely for the support of such candidates, are not subject to the
limitations on the amounts of contributions established by s. 106.08(1), supra.

Question 2 is answered in the negative.

AS TO QUESTION 3:

The provisions of state law now governing the amounts which candidates or political committees
may spend in furtherance of election campaigns appear in s. 106.10, supra. As you note in your



letter, candidates for the offices of United States Senator and Representative to Congress are
not mentioned in that section. The previous statutory provisions on this subject, s. 99.161(6)(b),
F. S. 1971 (now repealed), established specific expenditure limitations for "United States
senator" and for "United States house of representatives." Thus, it appears that, as is the case
with respect to limitations on contributions discussed above, it was the intention of the
legislature, by deletion of specific language contained in the prior statute and the failure to
include a specific reference to congressional candidates, to exclude candidates for the offices of
United States Senator and Representative to Congress from the limitations established by s.
106.10. Furthermore, it should be noted that s. 104 of Public Law 92-225 authorizes a candidate
for federal elective office (including the offices of United States Senator and Representative to
Congress) to spend at least fifty thousand dollars for the use of communications media in each
primary and general election in which he participates. Therefore, even if the expenditure
limitations in s. 106.10 were to be applicable to candidates for such offices, to the extent of any
conflict between the federal and the state provisions the federal would control. Accordingly, until
such time as there is judicial or legislative clarification of this question, I am of the view that s.
106.10 does not apply to candidates for the offices in question nor to political committees
organized solely in support of such candidates.

Question 3 is answered in the negative.


