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QUESTION:

Does Ch. 73-172, Laws of Florida, affect the authority of the county commission of Alachua
County, under s. 3(a) of Ch. 71-445, Laws of Florida, to retain custody of budget funds approved
by the Department of Revenue for the office of the Alachua County Tax Assessor?

SUMMARY:

Section 3(a) of Ch. 71-445, Laws of Florida, is not in conflict with Ch. 73-172, Laws of Florida,
and is therefore not affected by Ch. 73-172. The county commissioners are authorized to retain
custody of the budgetary funds of the Alachua County Tax Assessor and to disburse them with
the prior approval of the assessor.

Your question is answered in the negative.

Subsection 3(a) of Ch. 71-445, Laws of Florida, a special law, empowers the county
commissioners of Alachua County as follows:

"The County Commission shall retain custody of the funds appropriated for the operations of the
office of the Tax Assessor and shall administer, disburse and account for said funds in the same
manner provided by law for the administration, disbursement and accounting of other County
Commission funds; provided, that no amounts shall be charged to the budget accounts of the
Tax Assessor without said officer's knowledge and prior approval." (Emphasis supplied.)

Your letter indicates your concern that the above-quoted section may conflict with s. 6 [s.
195.087, F. S.] or s. 8 [s. 192.091(1), F. S.] of Ch. 73-172, supra. If so, then Ch. 71-445, s. 3(a),
supra, would stand repealed to the extent of such conflict. Section 22(1), Ch. 73-172. It is my
opinion, however, that s. 3(a) of Ch. 71-445 does not conflict with Ch. 73-172 and remains
unaffected thereby.

Prefatorily, it must be observed that in the interpretation of statutes, a construction is preferred
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which harmonizes the two in order to avoid conflict. American Bakeries Co. v. Haines City, 180
So. 524 (Fla. 1938).

With that principle in mind, it appears to me that s. 3(a) of Ch. 71-445, supra, could conflict with
s. 6 of Ch. 73-172, supra, only by interfering with the budgetary review and approval procedure
power vested in the Division of Ad Valorem Tax of the Department of Revenue. As I read the
provision of Ch. 71-445 quoted above, it addresses only the custody of the tax assessor's
budgeting funds after the assessor's budget has been reviewed and approved. I recently noted
in AGO 073-381 that Ch. 73-172 does not address questions of post-approval custody of funds
and therefore does not conflict with custodial requirements of special laws which do not infringe
upon the budgetary approval power of the ad valorem tax division. I see nothing inconsistent
between the requirement of s. 6, Ch. 73-172 that the ad valorem tax division review and approve
the assessor's budget before it becomes his operating budget and the requirement of Ch. 71-445
that, after approval of the budget, budgetary funds shall remain in the custody of the county
commission and be disbursed by them. However, you cite s. 195.087(1)(b), F. S., as amended
by s. 6, Ch. 73-172, as a potential source of conflict. The last sentence of that section states:
"After final approval the assessor shall make no transfer of funds between accounts without the
written approval of the ad valorem tax division." You are apparently concerned that the lack of
autonomous control over your budget funds may result in an inadvertent transfer of such funds
by the county commissioners, in contravention of the approved budget and of the last-quoted
statutory requirement. However, Ch. 71-445 does not permit administration or disbursement of
the tax assessor's budgetary funds without his "knowledge and prior approval." Section 3(a), Ch.
71-445. The law thus contemplates that the assessor will retain effective control over the
dispensation of his budget, with only custodial possession vested in the county commission.

Neither is there any patent conflict between s. 3(a), Ch. 71-445, supra, and s. 8 [s. 192.091(1),
F. S.], Ch. 73-172, supra. Section 8 merely states:

"The budget of the assessor's office as approved by the department of revenue shall be the
basis upon which the several tax authorities of each county . . . shall be billed by the assessor
for services rendered. . . ."

There is no patent inconsistency between this requirement and the requirement of Ch. 71-445
that, once the various taxing authorities have been billed according to Ch. 73-172, the funds
received be deposited in a special or escrow account with the county commission, rather than
directly with the tax assessor.


