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QUESTION:

Are police officers who are performing special duties after an official shift of duty subject to Part I
of Ch. 493, F. S.?

SUMMARY:

Police officers who have completed their official shift of duty may volunteer and be authorized for
special assignment pursuant to the conditions set forth in this opinion, do not have to be licensed
under Part I of Ch. 493, F. S., and do not violate the provisions of s. 493.11(2), F. S.

Your letter requests my opinion on the legal position taken in your memorandum on this subject,
and inasmuch as I concur in your conclusion, I think it best to set out your memorandum in full
herein; but, before so doing, the relevant provisions of s. 493.11, F. S., can be stated as follows:

"493.11 Inapplicability of part I of this chapter. --
(1) This part shall not apply:
(a) To any detective or officer belonging to the agencies of the United States or this state, or any
county or municipality of this state, while any such officer is engaged in the performance of his
official duties.
(b) To special police officers appointed by the state or by the police department of any city or
county within the state while any such officer is engaged in the performance of his official duties.

* * * * *

(2) No person, firm, company, partnership, corporation or any bureau or agency, exempted
hereunder from the application of this part, with the exception of any state or national bank or
bank holding company, credit union, small loan company, consumer credit reporting agency, or
collection agency, shall perform any manner of private investigator or watchman, guard or patrol
agency service for any person, firm, company, partnership, corporation, bureau or agency
whether for fee, hire, reward, other compensation, remuneration, or consideration or as an
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accommodation without fee, reward or remuneration or by a reciprocal arrangement whereby
such services are exchanged on request of parties thereto. The commission of a single act
prohibited by this section shall constitute a violation thereof."

I quote from your memorandum:

"Several of you recently have sought the opinion of this office as to whether the assignment of
police officers during their 'off-duty' or 'non-regular-shift' hours to special police duties, which
such assignments are requested and paid for by individual companies and businesses, would
contravene Section 493.11 of the Florida Statutes. In capsule form, the cited section exempts
police officers engaged in the performance of their official duties from the licensing requirements
of Part I of Chapter 493, and then prohibits this exempted class from performing for a fee or
other consideration any private detective or watchman, guard, or patrol service for any person,
firm, or company.

After analyzing the purpose and intent for which this statute was created and after completing
our research into your specific question, we are of the opinion that the present 'special
assignment' duty which is permitted and undertaken by many of the departments within our
county is lawful and not prohibited by Section 493.11. This opinion is predicated upon a number
of facts and conditions which we understand to be part and parcel of each special duty detail:

(1) Such details are authorized by and conducted pursuant to departmental rules and
regulations, and there exists no city (or county) ordinance to the contrary;

(2) Assignments are made centrally, or internally, under the control of the department head or
his designated representative(s);

(3) Assignments are wholly voluntary on the individual officer's part;

(4) The program is open to all officers of the department who desire to participate;

(5) The officer is 'on-duty' during the hours of the special assignment; that is, he is then working
as a public police officer, subject to all the duties and responsibilities of his public employment,
and not under the control, direction, and supervision of the particular person, firm, or business to
whose property he has been assigned;
(a) Being 'on-duty,' he is subject to any departmental call for assistance or back-up that may
arise during the particular hours of the special assignment;
(b) Being 'on-duty,' he is fully responsible to enforce the laws, whether a violation occurs within
or beyond the premises of his special assignment.

(6) Payments for assigned officer man-hours are made to the city or to the department pursuant
to ordinance or to departmental rules and regulations, and then in turn paid to the officer who
performed the actual duty, rather than directly from the firm or business to the individual officer
himself.

Special assignments under the above-listed criteria are not in violation, as I have said, of Section
493.11, in that such assignments do not constitute the providing of police services solely and



exclusively for the benefit of a private firm or business, but rather a legitimate extension of 'on-
duty' police service that comports with the department's sworn responsibility to protect the public
health, safety, and welfare.

Further, an overall reading of the subject Chapter leads to the conclusion that its primary
purpose is to foreclose the exempted class of persons from using their public positions to band
together on their own to create a private service organization outside the control and direction of
their public employer. The fact that the officer's particular assignment places him physically upon
the premises of some firm or business willing to pay the city or department for such detail in no
way lessens the fact that the subject officer is on duty, under the exclusive control and
supervision of his department; and that therefore, he is not engaging in the type of watchman,
guard, or patrol duty contemplated in and proscribed by Section 493.11(2). Additionally, it is
obvious that the department head, in furtherance of his responsibility to provide police protection
and related police services within the area of his jurisdiction, is able to place more sworn
personnel "out in the field" during any particular shift than would otherwise have been possible,
but for such special assignments.

Consequently, for the reasons outlined above, it is our legal conclusion, based upon the facts
provided, that the subject statute is not being violated."

As a supplement to your analysis, my research has revealed further authority which buttresses
your conclusion. Paragraph s. 493.11(1)(d), F. S., provides for the nonapplicability of Part I of
Ch. 493: "To any person employed as special agent, detective or private investigator exclusively
in connection with the affairs of that employer."

Thus, an off-duty police officer not otherwise precluded from seeking outside employment would
be permitted under s. 493.11(1)(d), supra, to perform as a special agent, detective, or private
investigator exclusively for his outside employer without having to be licensed under the law and
without violating the proscriptions of s. 493.11(2), F. S. See AGO 071-381. I am therefore able to
concur in the conclusion as set out in your memorandum. Kindly note that I have not passed
upon the legal aspects of the program in Broward County since that matter is not raised as an
issue under consideration.


