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QUESTION:

May the Board of County Commissioners of Monroe County require an independent contractor
who has contracted with the Florida Keys Aqueduct Authority to build a storage tank on land
owned and occupied by said authority to obtain and pay for a building permit for said
construction?

SUMMARY:

The Florida Keys Aqueduct Authority is not required to obtain a county building permit in order to
construct one of its projects irrespective of whether the construction is performed by a private
contractor or with the authority's own facilities.

Chapter 70-810, Laws of Florida, which creates the Florida Keys Aqueduct Authority, provides in
s. 19, with other exceptions not here relevant, that:

"The board of directors shall have exclusive jurisdiction and control . . . over the projects of the
Authority . . . except . . . to the extent that the board of directors may by agreement with any
other public or private body authorize the same to exercise jurisdiction or control of any of the
projects of the Authority. It shall not be necessary for the Authority to obtain any certificate of
convenience or necessity, franchise, license, permit or authorization from any bureau, board,
commission, or like instrumentality of the State or any political subdivision thereof in order to
construct, reconstruct, acquire, extend, repair, improve, maintain or operate any project. . . ."
(Emphasis supplied.)

The foregoing appears to be a legislative declaration of the general rule that a public body acting
in a governmental capacity is not subject to building and zoning regulations. See A1A Mobile
Home Parks, Inc. v. Brevard County, 246 So.2d 126 (4 D.C.A. Fla., 1971); Jefferson National
Bank of Miami Beach v. City of Miami Beach, 267 So.2d 100 (3 D.C.A. Fla., 1972). But cf. City of
Treasure Island v. Decker, 174 So.2d 756(3 D.C.A. Fla., 1965), and AGO 073-369 respecting
the applicability of building and zoning regulations when a public body is acting in a proprietary
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capacity. In any event it is clear from the above-quoted language that, unless the Florida Keys
Aqueduct Authority has by agreement authorized the Board of County Commissioners of Monroe
County to exercise jurisdiction or control over one or more of its projects, the authority is not
required to obtain a county building permit in order to construct a project. The fact that the
construction is being performed by a private contractor instead of with the authority's own
facilities does not compel a different conclusion.


