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RESIGN-TO-RUN LAW--APPLICABLE TO CITY COMMISSIONER
To: Richard C. Fellows, City Manager, Green Cove Springs
Prepared by: Michael Parrish, Assistant Attorney General
QUESTION:

Would the Resign-To-Run Law, s. 99.012(2), F. S., apply to city commissioners in office at the
time a city charter is amended to change the office of mayor from an appointive to an elective
office and who, thereafter, sought to qualify for the office of mayor?

SUMMARY:

A city commissioner who wishes to qualify as a candidate for the elective city office of mayor
must, if the term of his present office would run concurrently with any part of the term of the
office for which he seeks to qualify, resign to run.

Section 99.012(2), F. S., provides, in pertinent part:

"No individual may qualify as a candidate for public office who holds another elective or
appointive office, whether state, county, or municipal, the term of which or any part thereof runs
concurrently with the term of office for which he seeks to qualify without resigning from such
office not less than ten days prior to the first day of qualifying for the office he intends to seek. . .
" (Emphasis supplied.)

It is clear from the foregoing that the Resign-To-Run Law is applicable to a city commissioner
who seeks to qualify as a candidate for the elective office of mayor. Also see AGO 070-118.
However, as shown by the language italicized above, s. 99.012(2) only requires resignation
when an individual's present term would run concurrently with or overlap the term of the office for
which he seeks to qualify. Thus, when a city commissioner's present term would expire prior to
or simultaneously with the time he would assume the office of mayor, if elected, he would not be
required to resign to run.
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