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QUESTION:

Are state employees who have been employed for less than ten years by the state but who have
more than ten years of combined state and school district employment entitled to the terminal
incentive pay for accumulated and unused sick leave prescribed by s. 112.20, F. S.?

SUMMARY:

Pending legislative or judicial clarification, a state employee is entitled to terminal incentive pay
for accumulated and unused sick leave under s. 112.20, F. S., only after ten years of creditable
state employment; and ten years of combined service as an employee of a school district and of
the state is insufficient.

Under s. 112.20(1), supra, (adopted in 1973 by Ch. 73-312, Laws of Florida), all state legislative
branches, departments, and agencies which have the authority to establish or approve
personnel policies for employees and to employ personnel and establish the conditions of their
employment

". . . shall establish policies to provide terminal 'incentive' pay for accumulated and unused sick
leave to each employee upon normal or regular retirement . . . provided such retirement,
termination or death occurs after ten years of creditable state employment." (Emphasis
supplied.)

As noted in your letter, employment in the district school system (and, before that, in the county
school system) in either an administrative or teaching position is not ordinarily deemed to be
"state" employment; and for many years the laws of this state provided for separate retirement
systems for state and county officers and employees, Ch. 122, F. S., and for administrative and
instructional personnel in the public school system, Ch. 238, id. Under the new Florida
Retirement System Act, Ch. 121, id., new county and district school board employees are
required to participate in the state retirement system, s. 121.051(1); and employees participating
in one of the old systems were authorized to transfer to the new system and could receive credit
for years of past service in the appropriate circumstances. Section 121.021.
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However, the statute here in question is only incidentally related to retirement, in that the
benefits prescribed therein are payable upon retirement or termination of employment. Its
purpose is to provide an incentive for the accumulation of sick leave by requiring the designated
state agencies to establish rules and policies permitting terminal pay to their employees for sick
leave equal to one-eighth of all unused sick leave credit accumulated prior to the effective date
of the act (July 1, 1973), plus one-fourth of all unused sick leave credits (up to sixty days)
accumulated after October 1, 1973. (It might be noted that "incentive" terminal sick leave pay
has long been provided for the instructional staff of the public school system. See s. 231.40, F.
S.) The title to Ch. 73-312, supra, declares unequivocally that it is "AN ACT relating to state
employees . . . ." And the statutory condition which must be met to entitle a state employee to
terminal sick leave pay is ten years of creditable "state employment." As these words are
ordinarily and commonly used, this would mean employment by the state and not by a county or
city or school district. It has been so interpreted by the Department of Administration in
establishing uniform attendance and leave policies for all nonexempt state career service
employees as authorized by s. 110.022(1)(e), F. S. See Fla. Adm. Rule 22A-08.11D, providing
that an employee "who has less than ten years of creditable service with the state and separates
from state government for any reason shall forfeit all unused sick leave credits." (Emphasis
supplied.) In light of this administrative interpretation, and pending legislative or judicial
clarification, your question must be answered in the negative.


