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Subject:

Display of inspection certificates

MOTOR VEHICLES--DISPLAY OF INSPECTION CERTIFICATES--VEHICLES CERTIFIED BY
INTERSTATE COMMERCE COMMISSION OR FLORIDA PUBLIC SERVICE COMMISSION
NOT SUBJECT THERETO

To: Robert E. Stone, State Attorney, Ft. Pierce
Prepared by: Donald D. Conn, Assistant Attorney General
QUESTION:

Are vehicles operating under certificate of the Interstate Commerce Commission or the Florida
Public Service Commission exempt from acquiring or displaying Florida motor vehicle inspection
certificates?

SUMMARY:

Vehicles operating under a valid certificate of the Interstate Commerce Commission or the
Florida Public Service Commission are not required to acquire or display Florida motor vehicle
inspection certificates if they have attached, or display, a valid certificate number issued by the
Interstate Commerce Commission or Florida Public Service Commission. However, this specific
exemption for such vehicles in no way exempts such vehicles from other provisions of Chapter
316, F. S. (Uniform Traffic Control Law).

Your question is answered in the affirmative.
Section 325.28, F. S., provides in part that

"Vehicles operating under certificate of the interstate commerce commission or Florida public
service commission subject to U.S. department of transportation safety regulations are exempt
from displaying a Florida official inspection sticker if they have attached or display a valid
certificate number issued by the interstate commerce commission or Florida public service
commission."

There is a general prohibition against operating "any vehicle on any of the streets or highways
which is required under the laws of this state or any political subdivision thereof to be inspected,
unless the vehicle has been inspected and has attached thereto, in a proper position, a valid and
unexpired certificate of inspection.”
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Section 316.285(3), F. S. However, vehicles operating under a valid certificate of the Interstate
Commerce Commission or Public Service Commission are exempt from these general
requirements by virtue of the particular provisions of s. 325.28, F. S., in accordance with the
well-settled rule of statutory construction that a special statute covering a particular subject
matter is controlling over a general statutory provision covering the same and other subjects in
general terms. State ex rel. Liggett Drug Co. Inc., v. Gay, 29 So.2d 623 (Fla. 1947); Adams v.
Culver, 111 So.2d 665 (Fla. 1959).

The exemption from displaying a Florida motor vehicle inspection certificate does not, however,
exempt such vehicles from other provisions of Ch. 316, F. S. (Uniform Traffic Control Law), but,
rather, is a specific exemption for the designated vehicles and is applicable only to the display of
a Florida inspection certificate.



