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QUESTION:

Is it mandatory under the provisions of s. 215.44, F. S., that the investment of available funds of
the John and Mable Ringling Museum of Art be made by the State Board of Administration?

SUMMARY:

It is not mandatory that the State Board of Administration invest the Ringling trust fund; nor is it
permissible for the board to do so except at the direction of the governor and cabinet, as head of
the Department of General Services, who are successor trustees of the fund under the will of
John Ringling.

Section 215.44, F. S., provides in part:

"Except where otherwise specifically provided by the state constitution and subject to any
limitations of the trust agreement relating to a trust fund, the board of administration . . . shall
invest all the trust funds and all the agency funds of each state agency, as defined in s. 216.011
. . . ."

The terms of the statute are mandatory, with only two exceptions stated. In regard to the
Ringling trust, there is no relevant constitutional provision. Therefore, if the Ringling trust
agreement did not contain any limitation to the contract, the State Board of Administration would
control the investment of these funds.

The Ringling trust was established by the will of John Ringling for the purpose of maintaining and
expanding the John and Mable Ringling Museum of Art. The museum itself was bequeathed to
the State of Florida, and is managed by a board of trustees created by what is now s. 265.26, F.
S.

As to the trust fund, the will named three private individuals as trustees and authorized them to
invest the funds and to pay over the annual income to the state representative or agency which
may have charge of the museum. The will also granted the trustees uncontrolled discretion to
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give to this state representative or agency any or all of the trust corpus, but only for the purpose
of "adding to, embellishing or increasing the contents" of the museum.

In 1947, with court approval, the trustees of the fund resigned and named as their successors
the Board of Commissioners of State Institutions (composed of the governor and members of the
cabinet) and their successors in office. The Board of Commissioners of State Institutions
accepted the appointment as trustees, which was approved by the County Court, Sarasota
County, on October 7, 1947. Since that time, the Board of Commissioners of State Institutions
has had control over the investment of the Ringling trust and the powers and duties specified in
the will.

In 1969, pursuant to Ch. 69-106, Laws of Florida, the Governmental Reorganization Act, the
Board of Commissioners of State Institutions was transferred by a type three transfer to the
Department of General Services. Section 22, Ch. 69-106 (s. 20.22, F. S.). A type three transfer
was defined in s. 6 of Ch. 69-106 as a merger of an existing agency into a department, including
a transfer of all the duties, functions, and assets of the agency. The Department of General
Services was created by s. 22 of Ch. 69-106, the head of the department being the governor and
cabinet.

Since the governor and cabinet members as the Board of Commissioners of State Institutions --
and their successors in office -- were appointed as trustees of the Ringling trust fund, I am of the
view that the governor and the cabinet are still trustees of the fund. The governor and cabinet as
head of the Department of General Services are successors to the governor and cabinet as the
Board of Commissioners of State Institutions, and it does not appear that they have ever
resigned as trustees of the fund in either capacity.

It seems that the control of the Ringling trust fund somehow was assumed by the Department of
State at some point after the governmental reorganization. Apparently the fact that the members
of the Board of Commissioners of State Institutions were trustees of the fund got lost in the
reorganizational shuffle, probably due to two reasons. First, it appears that the board had done
virtually nothing -- and had needed to do nothing -- in regard to the fund for several years
because the fund had been invested in long-term, low-yield government bonds. Second, there
was probably some confusion caused by the fact that s. 10 of Ch. 69-106, supra, transferred to
the Department of State the Board of Trustees of the John and Mable Ringling Museum of Art.
This board of trustees was created by the legislature in Ch. 59-60, Laws of Florida, to manage
the affairs of the museum itself. See present s. 265.26, F. S. From the time it was created until
the 1969 reorganization, this board of trustees was under the supervision of the Board of
Commissioners of State Institutions.

When the investments of the trust fund matured, sometime after 1969, it was probably assumed
that the trust fund had been transferred to the Department of State along with the trustees of the
museum and that the fund could now be reinvested by either the museum trustees or the
Department of State. In any event, in 1972 the Department of State "transferred" the fund (over
which it had no lawful control) to the State Board of Administration for investment. The Board of
Administration has since been investing the funds. However, as your letter requesting this
opinion informs me, the Board of Trustees of the John and Mable Ringling Museum of Art has
requested that it be allowed to control the investment of the trust fund.



Summarizing what has been said above, the answer to your specific question is that it is not
mandatory that the Board of Administration invest the Ringling trust fund, nor is it permissible for
the board to do so except at the direction of the governor and cabinet as head of the Department
of General Services. Although the board of trustees of the museum was transferred in 1969 from
the control of the Board of Commissioners of State Institutions to that of the Department of State,
the Ringling trust fund remained under the control of the Board of Commissioners of State
Institutions – and their successors in office -- as substitute trustees under the will of John
Ringling. Under the governmental reorganization act of 1969, the successors in office of the
members of the Board of Commissioners are the governor and cabinet as head of the
Department of General Services. The governor and cabinet have never resigned as trustees
under the will; therefore, they retain the powers and duties granted in the will. The governor and
cabinet, then, have the authority to invest the Ringling trust fund, paying over the income
therefrom to the board of trustees of the museum. The governor and cabinet may also invade
the corpus of the Ringling trust for the purposes stated in the will.


