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Subject:
State attorney and employment as instructor

STATE ATTORNEYS--ASSISTANT STATE ATTORNEY MAY ACCEPT AFTER-HOURS
EMPLOYMENT AS COMMUNITY COLLEGE INSTRUCTOR

To: Kenneth C. Hebert, Assistant State Attorney, Gainesville
Prepared by: Jerald S. Price, Assistant Attorney General
QUESTION:

Is an assistant state attorney prevented by s. 216.262(3), F. S., from receiving compensation for
teaching an evening law course at a district community college?

SUMMARY:

An assistant state attorney is not prohibited by s. 216.262(3), F. S., from teaching an evening
law course at a district community college and being compensated therefor from funds of the
community college district.

Section 216.262(3), F. S., provides, in pertinent part:

"Unless specifically authorized by law, an individual filling or performing the duties of a position
the salary of which has been specifically fixed or limited by law shall not receive compensation
from more than one appropriation, nor in excess of the amount so fixed or limited by law,
regardless of any additional duties performed by him in any capacity or position."

First, it must be determined whether you are subject to the provisions of s. 216.262(3), F. S.
While the salary of a state attorney is fixed by s. 11 of Ch. 74-300, Laws of Florida (the 1974
General Appropriations Act), and is limited by s. 12 of Ch. 74-300 as to supplementation by
counties or municipalities, the salary of an assistant state attorney is neither fixed nor limited by
Ch. 74-300. However, there is a limitation on an assistant state attorney's salary in s. 27.181(4),
F. S., which provides that an assistant state attorney's salary shall not exceed 90 percent of the
salary of the state attorney of the same judicial circuit. Because of the somewhat vague wording
of s. 216.262(3), there is some question as to whether s. 27.181(4) is a specific limitation as
contemplated by s. 216.262(3). For the purpose of this opinion, and pending legislative or judicial
clarification, it is my conclusion that you are subject to the restrictions of s. 216.262(3).

Section 216.262(3), supra, prohibits both the receipt of compensation "in excess of the amount
so fixed or limited by law," and the receipt of compensation "from more than one appropriation.”


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/state-attorney-and-employment-as-instructor

The former prohibition appears to be merely the application to state officers and employees of
the well-settled principle of law that additional duties lawfully imposed upon a public officer were
intended to be performed gratuitously unless additional compensation is specifically provided for
performing such additional duties. Rawls v. State, 122 So. 222 (Fla. 1929); Gavagan v. Marshall,
33 So.2d 862 (Fla. 1948). It is not applicable to "moonlighting” by a public officer or employee,
when such additional employment is otherwise valid. Cf. AGO 073-46, ruling that a public
defender may be employed as an "adjunct assistant professor"” to teach an evening law course
at a state university law school, so long as he is not compensated therefor from state funds.

Thus, it is the latter prohibition -- that against receiving compensation from more than one
appropriation -- which must be considered, as you are already being compensated from one
state appropriation in your position as assistant state attorney.

In applying AGO 073-46 to your situation, it should first be noted that you will be teaching at a
district community college, rather than at a state university. The nature of a community college
district is explained by s. 230.753(1), F. S.:

"(1) Each community college district authorized by law and the department of education is an
independent, separate, legal entity created for the operation of a community college.”

In addition, it was concluded in AGO 071-175 that district community colleges operating under
Ch. 230, F. S., are not state agencies.

Thus, on first impression, there would seem to be no problem as to compensation from state
funds, since the entity by which you will be employed -- the community college district -- is not a
state agency, and since you will be paid by a community college district check signed by the
college president. However, you state that the district fund from which you will be paid consists
of funds from various sources, including federal funds, county funds, and funds allocated to the
district by the Division of Community Colleges of the Department of Education in accordance
with the formula prescribed by s. 230.767, F. S. While it is true that the state funds so allocated
are included as an item in the General Appropriations Act, Ch. 74-300, Laws of Florida (see Item
246K, "Aid to Counties, Community College Program Funds"), it seems clear that, once the
funds so allocated have been distributed to a community college district, they lose their status as
an "appropriation” of state funds within the meaning and intent of Ch. 216, F. S. -- regulating the
planning, budgeting, and appropriating of state funds for state agencies -- and become
community college district funds, to be disbursed as provided by the district's budget adopted
pursuant to the laws governing the preparation and approval of such budgets. See s. 230.769, id

Thus, it appears that your employment as teacher of an evening law course at a district
community college, with compensation therefor paid from community college district funds,
would not be prohibited by s. 216.262(3), supra.



