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QUESTION:

Is the secretary of state authorized to refund the qualifying fees paid by a candidate when, after
the last day for qualifying has passed, the candidate's name is removed from the primary
election ballot by court order for failure of the candidate to comply with s. 99.012, F. S., the
Resign-To-Run Law, or the candidate's name is removed from the primary election ballot for
refusal of the candidate to file the disclosure statement required by Ch. 74-177, Laws of Florida
(s. 112.3145, F. S.)?

SUMMARY:

The secretary of state is without authority to refund qualifying fees to a candidate unless he
withdraws his candidacy before the last day to qualify.

For the reasons hereinafter stated your question is answered in the negative as to both
circumstances presented.

Section 99.092(1), F. S., provides in pertinent part that "No qualifying fees shall be returned to
the candidate unless he withdraws his candidacy before the last day to qualify." (Emphasis
supplied.) In the face of this clear legislative prohibition with its single exception, | can only
conclude that the secretary of state is without authority to return the qualifying fees of a
candidate who has been removed from the ballot under either of the circumstances about which
you inquire. It might also be noted that even prior to the enactment of s. 99.092(1), two of my
predecessors in office concluded that qualification fees paid by candidates "cannot be refunded
when the candidate, through his own act in failing to comply with the law, has disqualified himself
as a candidate.” Unnumbered Attorney General Opinions, Biennial Report of the Attorney
General, 1935-1936, p. 377, 1931-1932, p. 240, 1929-1930, pp. 298, 397. Thus, even absent the
prohibition of s. 99.092(1), it would appear that the same conclusion would be reached.
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