Use of sirens and red lights
Number: AGO 74-354

Date: November 05, 1998

Subject:
Use of sirens and red lights

EMERGENCY VEHICLES--USE OF SIRENS AND RED LIGHTS

To: Ronald J. Williams, Conway Fire Control District Fire Chief, Orlando
Prepared by: Charles R. Ranson, Assistant Attorney General
QUESTION:

May a fire truck illuminate its red lights and employ its siren when traveling to a station in another
fire district to provide stand-by protection while the other fire district responds to an emergency in
the first fire district?

SUMMARY:

A fire truck in transit from its station to the station in another fire control district for the purpose of
providing fire protection capability may illuminate its red lights and employ its siren when the
second fire district is left unprotected as a result of its response to an emergency call in the first
district.

Your question is answered in the affirmative. Section 316.223(1), F. S., provides that:

"No person shall drive or move or cause to be moved any vehicle or equipment upon any
highway within this state with any lamp or device thereon showing or displaying a red or blue
light visible from directly in front thereof except for certain vehicles hereinafter provided."
(Emphasis supplied.)

Section 316.223 (7), F. S., provides that this prohibition does not apply to fire vehicles "while in
the performance of their necessary duties."

| am of the opinion that covering for another fire control district is a "necessary duty" within the
meaning of s. 316.223(7), F. S., when the other district is left unprotected because it has
responded to a closer emergency within the first fire district.

While s. 316.271(4), F. S., provides that sirens "shall not be used except when the vehicle is
operated in response to an emergency call. . .," it is clear that an emergency situation exists
when a fire district is left unprotected because it has responded to an emergency call in another
district. To preserve, promote, and protect the health, welfare, and safety of citizens within the
unprotected district, it is my opinion that your vehicles may employ red lights and sirens in transit
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to the unprotected fire control district station for the purpose of maintaining adequate fire control
capability in that district.



