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QUESTION:

What is the effect of ss. 166.021 and 166.041, F. S., of the Municipal Home Rule Powers Act on
that part of the charter of the City of Miramar which requires a minimum of three affirmative votes
of the city council to adopt an ordinance or resolution?

SUMMARY:

That part of the municipal charter of the City of Miramar which requires an affirmative vote of
three members of the city council to adopt an ordinance or resolution has been nullified and
repealed or has become a municipal ordinance pursuant to s. 166.021(4) and (5), F. S. The city
council, if it desires, may adopt by ordinance or charter amendment additional, more stringent
requirements than those contained in s. 166.041, F. S., which establishes a uniform procedure
for the enactment of municipal ordinances and resolutions.

Section 166.021, F. S., of the Municipal Home Rule Powers Act--which was recently held
constitutional by the Supreme Court of Florida in City of Miami Beach v. Forte Towers, Inc.,
Case No. 44,936 (Opinion filed October 9, 1974)--grants broad home rule powers to
municipalities to "exercise any power for municipal purposes, except when expressly prohibited
by law." In addition, and except as otherwise provided therein, subsections 166.021(4) and (5),
id., have the effect of nullifying and repealing or making ordinances of many provisions of
municipal charters which constitute limitations on, or which pertain exclusively to, municipal
power or jurisdiction.

The charter provision to which you refer does not appear to be within the enumerated exceptions
contained in s. 166.021(4), F. S. Thus, said charter provision, as of the effective date of Ch. 166,
id., is no longer a part of the charter of the City of Miramar but has been nullified and repealed or
has become a municipal ordinance. Cf. AGO 073-478. However, although I am inclined to the
view that said charter provision is a "limitation of power" within the context of s. 166.021(4) and
has been nullified and repealed rather than made an ordinance, I cannot unequivocally state that
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such has been the effect. Therefore, if, as discussed infra, the city council of the City of Miramar
wishes to establish a minimum vote requirement by ordinance, the safer course would appear to
be to adopt a new ordinance for that purpose.

With respect to s. 166.041, F. S.--the other provision to which you refer--I am of the opinion that,
when read in its entirety, it establishes a uniform procedure for the enactment of municipal
ordinances and resolutions which is applicable to, and cannot be lessened or reduced by, all
municipalities in the state. However, as provided in s. 166.041(6), a municipality may specify, by
future ordinance or charter amendment, additional requirements for the adoption or enactment of
ordinances or resolutions, or prescribe procedures in greater detail than contained in s. 166.041.
Thus, it would appear that the city council of the City of Miramar, if it so desires, may adopt by
ordinance or charter amendment additional, more stringent requirements than those established
by s. 166.041, including a requirement that an ordinance or resolution be adopted by a minimum
of three affirmative votes. Placing such a requirement in the city's charter would, of course, lend
to its permanency, since the procedure for amending municipal charters, s. 166.031, id., is more
complex than the procedure for amending ordinances.


