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QUESTION:

May a tax assessor accept certification of 100 percent total and permanent disability from the
Federal Social Security Administration, for the purpose of qualifying a person for an increased
exemption under s. 196.031(3)(b), F. S. (s. 1, Ch. 74-264, Laws of Florida)?

SUMMARY:

For the purpose of qualifying a person for an increased exemption under s. 196.031(3)(b), F. S.
(s. 1, Ch. 74-264, Laws of Florida), a tax assessor may accept certification of total and
permanent disability only from two licensed physicians of the state who are professionally
unrelated or the Veterans' Administration. Certification by the Federal Social Security
Administration for the purposes of Ch. 196, F. S., is unauthorized.

Your question in answered in the negative for the reasons stated herein.

Section 196.031(3)(b), F. S. (s. 1, Ch. 74-264, Laws of Florida), provides for an increase in the
homestead exemption granted in s. 196.031(1) for every person who, in addition to qualifying
pursuant to s. 196.031(1), fulfills the following requirements: Has been a resident of this state for
five consecutive years prior to claiming the exemption, and qualifies for the exemption granted
pursuant to s. 196.202, F. S., as a totally and permanently disabled person. Pursuant to s.
196.031(3)(c), the combined exemptions of ss. 196.202 and 196.031 shall not exceed ten
thousand dollars. See AGO's 074-325 and 074-353.

Section 196.202, F. S., reads in pertinent part that: "Property to the value of five hundred dollars
of every . . . totally and permanently disabled person who is a bona fide resident of this state
shall be exempt from taxation.”

The question then arises as to what method is to be used to determine total and permanent
disability within the meaning of s. 196.202, supra.
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Section 196.012(10), F. S., provides that, as used in Ch. 196, F.S.:

"Totally and permanently disabled persons' means those persons who are currently certified by
two licensed physicians of the state who are professionally unrelated, or the veterans'
administration to be totally and permanently disabled."

Thus, in view of the above, it is my opinion that a tax assessor may accept certification of total
and permanent disability only from two licensed physicians of the state who are professionally
unrelated or the Veterans' Administration for the purpose of qualifying a person for an increased
exemption under s. 196.031(3)(b), F. S. (Section 1, Ch. 74-264, Laws of Florida). See AGO's
074-235 and 073-36. Certification of total and permanent disability by the Social Security
Administration for the purposes of Ch. 196, F. S., is no longer authorized.



