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QUESTION:

Should the statutory bid on a tax deed include current taxes if application for a tax deed is made
after the current year's tax bills have been mailed but before the delinquency date, or could
current taxes be paid from overbid moneys derived from the tax deed sale?

SUMMARY:

Current year's taxes should not be included in the statutory bid at a tax deed sale held during the
period from November 1, or the date on which the roll is certified for collection, to the following
delinquency date of April 1. Tax deed sales held during such period are made subject to current
unpaid taxes. Therefore, current taxes should not be paid from overbid moneys generated by a
tax deed sale held during that period.

Both parts of your question are answered in the negative.

Section 197.241(2) and (3), F. S., addresses the matter of statutory bids at tax deed sales. The
section, where pertinent, states:

"(2) Any certificate holder, other than the county, making application for a tax deed shall pay the
collector all amounts required for redemption or purchase of all other outstanding tax certificates,
plus interest, any omitted taxes, plus interest, and delinquent taxes plus interest, covering the
land. . ..

(3) . . . Upon application for a tax deed, the county shall deposit with the collector all applicable
costs and fees, but shall not deposit any money to cover the redemption of other outstanding
certificates covering the land. The opening bid shall be the sum of the value of all outstanding
certificates against the land, plus omitted years' taxes, delinquent taxes, interest, and all costs
and fees paid by the county."”

Chapter 12B-1.343, F.A.C., addresses the same point, as follows:

". .. The grand total of all outstanding tax certificates redeemed, and tax certificate or certificates
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in the possession of the applicant cancelled in connection with the tax deed application, and the
amount of the tax certificate on which the application for tax deed is based, plus the collector's
fees and costs as specified, and the clerk's cost and fees as set forth in Section 28.24, Florida
Statutes, shall be the statutory (opening) bid required by the clerk of the court at said sale."

Nowhere does the statute or the rule require or permit the inclusion of current taxes in the
statutory opening bid. Furthermore, Ch. 12B-1.343, supra, requires that the collector include a
statement in his certification to the clerk that the land is subject to current taxes. It also requires
the clerk to state in his advertisement of sale that the land is to be sold subject to current taxes.
Therefore, current taxes may not be included in the statutory bid at a tax sale held between
November 1 and the following delinquency date of April 1. Rather, such sale must proceed
subject to the current year's taxes. Attorney General Opinion 074-32. It should be noted that,
after the delinquency date, s. 197.241, F.S., does require the inclusion of delinquent taxes for
the current year in the statutory bid, although that requirement is not reflected in the regulations
of the Department of Revenue. Attorney General Opinion 074-32.

It should also be pointed out that the period of time for paying current year's taxes may vary due
to the lateness of the tax roll being certified. Should this be the case, there is still no requirement
to include the current year's taxes in the opening statutory bid. A tax deed purchased during
such period would be purchased subject to the current year's taxes.

Since tax deed sales occurring between the date that the roll is certified for collection and the
delinquency date of April 1 must proceed subject to current taxes, it follows that current taxes
may not be paid from overbid moneys generated at such a sale. Tax deeds during such periods
are purchased subject to the current year's taxes.



