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QUESTION:

May a national of Cuba or any other foreign country qualify for examination for a license as a
funeral director under the provisions of Ch. 74-105, Laws of Florida, without first having qualified
to be examined for a license as an embalmer under s. 470.08(1), F. S., having successfully
obtained such license, and having been a practicing licensed embalmer of Florida for at least 1
year as required by s. 470.08(2)(b), F. S.?

SUMMARY:

A foreign practitioner or professional seeking to qualify for a funeral director's license in Florida
pursuant to Ch. 74-105, Laws of Florida, must first qualify for and be licensed as an embalmer
pursuant to s. 470.08(1) and (2), F. S. The applicant must do this prior to undertaking the
educational courses adopted pursuant to Ch. 74-105 and before taking the Florida funeral
director's examination. An embalmer's license is a condition precedent to licensure as a funeral
director notwithstanding the provisions of Ch. 74-105.

According to the facts submitted with your letter, persons licensed as funeral directors in Cuba
were not also licensed embalmers under the laws of that country. Embalming was not
extensively practiced in Cuba, and, when practiced, it was performed by a physician.

Section 470.08(1), F. S., prescribes the qualifications for embalmers, and s. 470.08(2), F. S.,
prescribes the qualifications for funeral directors. To be lawfully qualified as a funeral director in
Florida, a person must first have been a licensed embalmer for at least 1 year. Thus, a funeral
director must hold both an embalmer's and a funeral director's license.

Section 20.30(13)(a), F. S., requires the board, in conjunction with the Department of Education
and upon application of no less than five applicants, to approve a continuing education program
by April 1, 1975. The program is for training of applicants who have lawfully practiced their
respective professions or occupations prior to July 1, 1974, in a country other than the United
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States. See AGO 074-382. The applicant must provide the board with proper documentation,
and the Department of Professional and Occupational Regulation has provided some model
guidelines for implementation of s. 20.13.

As I stated in AGO 074-382, the educational qualifications in Ch. 74-105, Laws of Florida [ss.
455.014 and 455.015, F. S. (1974 Supp.)], relating to the qualifications of foreign professionals,
and the Florida defined professional counterpart must be viewed in a compatible manner. Since
one requirement for a Florida funeral director's license is to be a licensed embalmer, it would
appear that a person qualifying under Ch. 74-105 for a funeral director's license must first qualify
under s. 470.08(1), F. S., and receive and hold an embalmer's license for at least 1 year. Once
an embalmer's license is obtained and held for at least 1 year, an applicant under Ch. 74-105
may then take the funeral director's examination after completion of the educational courses
adopted pursuant to Ch. 74-105. It should also be noted that any applicant receiving a Florida
license by reciprocity must have both an embalmer's and funeral director's license from the
reciprocating state, territory, or country. Rule 21J-10.01, F.A.C.

In accord with AGO 074-382, an applicant who has been licensed as a funeral director in a
foreign country but who has not practiced embalming as a licensed embalmer in such foreign
country for at least 1 year is required to meet the embalmer's qualifications of s. 470.08(1), F. S.,
prior to licensure as a funeral director in this state. The embalmer's license is a condition
precedent to licensing as a funeral director in this state notwithstanding the completion of an
educational course for funeral directing under Ch. 74-05, Laws of Florida.


